|
Ogólny
Feb 18, 2023 18:35:22 GMT 1
Post by Viktor Tsoi on Feb 18, 2023 18:35:22 GMT 1
Osobiście zacząłem pracę nad projektem właśnie takiego idealnego Setupu oraz tworzę właśnie możliwie obiektywny i inteligentnie zrobiony system liczenia ELO w tej grze, bo potrzebny jest ranking żeby ta gra bardziej uzależniała i przyciągała nowych. Jeszcze mi to zajmie sporo czasu bo to mega skomplikowane zrobić coś takiego, ale pewnego dnia jeśli dalej będziecie grać wrócę do was z projektem i jak sprawicie mi przyjemność żeby w jednej edycji pozwolić mi go zastosować to będę wdzięczny. W anglojęzycznej mafii masz setki/tysiące graczy na mafiascum i mafiauniverse, grane tam jest dziesiątki różnych setupów i każdy znajduje coś dla siebie. Problemem nie jest brak przejrzystości rozgrywki, problemem moim zdaniem jest brak odpowiedniej platformy do gry. Gramy na forum internetowym, które już dawno wyszły z mody. W 2010~ roku setki Polaków grało na różnych forach w mafię, bo tam wszyscy siedzieli dniami i nocami. Siłą rzeczy zapisywali się również na mafię. Z tamtych osób, które grały z chęcią w mafię, większość pouciekała i nie wróciła.
Jeśli chcemy kiedyś tę grę spopularyzować do "mas" (społeczność idąca w setki/tysiące graczy) to będzie do tego potrzebna apka/platforma typu Discord gdzie wchodzisz i grasz. I tam można już się bawić w setupy, w rankingi i tworzyć cały ekosystem gry. Masz na Mafia Universe i MafiaScum gotowe dziesiątki zbalansowanych setupów sprawdzonych na próbie setek rozegranych partii. O systemie ELO jednak nie słyszałem, jak coś ciekawego wymyślisz to daj znać.
Tak, zrobienie Discorda i appki to elementy co do których już też stwierdziłem, że to konieczne. Ale co do punktu, że to nie ma być jeden idealny setup tylko róbta co chceta to się nie zgodzę. Można ewentualnie na jakimś etapie dorzucić możliwość robienia sobie jakichś gierek zabawek customowych, ale nie ma opcji żeby rozgrywka w innym niż jedyny słuszny setupie była wliczana do systemu rankingowego. (To znaczy, nie ma opcji jeśli ta gra ma przyjąć charakter znanego sportu/gry intelektualnej, która przyciąga masy)
|
|
|
Ogólny
Feb 18, 2023 18:37:16 GMT 1
Post by Marcin Meller on Feb 18, 2023 18:37:16 GMT 1
Problem z Kacprem jest ten, że on wiedząc o swojej niewinności i mając zawężone pole potencjalnych mafiozów stara się je rozszerzyć, by nie zostać zlinczowanym w finale. Boi się, że gdyby zlinczowano Słowackiego i był niewinny to w finale na pewno poleci on. Zamiast tego powinien być przekonany o winie Słowackiego, bo mafia w każdym innym składzie byłaby skrajnie mało prawdopodobna. Już nie mówiąc o tym, że Fraser choć glonował, to kusił się o naturalne poczucie humoru i głosował raczej promiastowo.
Na miejscu Bobka nakurwiałbym teraz w Słowackiego ile wlezie, nawet licząc się, że dziś padnę, bo wiedziałbym, że to Słowackiego ściągnie do grobu.
|
|
oaza
Edycja#27
|
Ogólny
Feb 18, 2023 18:37:25 GMT 1
Post by oaza on Feb 18, 2023 18:37:25 GMT 1
Tak, zrobienie Discorda i appki to elementy co do których już też stwierdziłem, że to konieczne. Ale co do punktu, że to nie ma być jeden idealny setup tylko róbta co chceta to się nie zgodzę. Można ewentualnie na jakimś etapie dorzucić możliwość robienia sobie jakichś gierek zabawek customowych, ale nie ma opcji żeby rozgrywka w innym niż jedyny słuszny setupie była wliczana do systemu rankingowego. (To znaczy, nie ma opcji jeśli ta gra ma przyjąć charakter znanego sportu, który przyciąga masy) ELO zawsze można podzielić na podzbiory. Tak jak w szachach masz ranking od szachów błyskawicznych, szybkich i klasycznych
|
|
|
Ogólny
Feb 18, 2023 18:38:56 GMT 1
Post by Antóra on Feb 18, 2023 18:38:56 GMT 1
Wracając do obecnej edycji, to uważam, że dyskusje o tym, komu MG dałby rolę/nie dałby roli jest strasznie rakowa. Co innego to, co robi Gęg, bo on rozważa, czy mafia o takiej pasywności, bo nie nazwę tego aktywnością, mogłaby istnieć, czy jednak mafiozi byliby aktywniejsi. Ale bobek, zastanawiający się, co mógłby zrobić MG moim zdaniem tylko mota i wchodzi w jakąś spiralę absurdu.
|
|
|
Ogólny
Feb 18, 2023 18:41:01 GMT 1
Post by Viktor Tsoi on Feb 18, 2023 18:41:01 GMT 1
Tak, zrobienie Discorda i appki to elementy co do których już też stwierdziłem, że to konieczne. Ale co do punktu, że to nie ma być jeden idealny setup tylko róbta co chceta to się nie zgodzę. Można ewentualnie na jakimś etapie dorzucić możliwość robienia sobie jakichś gierek zabawek customowych, ale nie ma opcji żeby rozgrywka w innym niż jedyny słuszny setupie była wliczana do systemu rankingowego. (To znaczy, nie ma opcji jeśli ta gra ma przyjąć charakter znanego sportu, który przyciąga masy) ELO zawsze można podzielić na podzbiory. Tak jak w szachach masz ranking od szachów błyskawicznych, szybkich i klasycznych Takie rzeczy można robić jak już by gra była bardzo popularna. Na etapie zyskiwania popularności w szachach było długo jedno ELO i jeden format.
|
|
|
Ogólny
Feb 18, 2023 18:42:55 GMT 1
Post by Emma Watson on Feb 18, 2023 18:42:55 GMT 1
Problem z Kacprem jest ten, że on wiedząc o swojej niewinności i mając zawężone pole potencjalnych mafiozów stara się je rozszerzyć, by nie zostać zlinczowanym w finale. Boi się, że gdyby zlinczowano Słowackiego i był niewinny to w finale na pewno poleci on. Zamiast tego powinien być przekonany o winie Słowackiego, bo mafia w każdym innym składzie byłaby skrajnie mało prawdopodobna. Już nie mówiąc o tym, że Fraser choć glonował, to kusił się o naturalne poczucie humoru i głosował raczej promiastowo. Na miejscu Bobka nakurwiałbym teraz w Słowackiego ile wlezie, nawet licząc się, że dziś padnę, bo wiedziałbym, że to Słowackiego ściągnie do grobu. Ja w takim momencie wiedząc że Gęgul i Tate są rzeczywiście niewinni to bym zastanawiał się który z dwójki Słowacki/Fraser mnie bardziej w chuja robi. Tutaj bym musiał wracać do tego co o Fraserze pisałem że był na siłę wciskany przez mafię w kolejkę do linczowania itp. Druga uwaga że Fraser wkurwił użytkowników wczorajszą sytuacją gdzie mafioza by wiedział że takie coś będzie niekorzystne dla niego i próbowałby chociaż jakiegoś pierda sprzedaż a nie bezczelnie nabić 2 posty.
|
|
|
Ogólny
Feb 18, 2023 18:43:35 GMT 1
Post by Wielki Szu on Feb 18, 2023 18:43:35 GMT 1
Problem z Kacprem jest ten, że on wiedząc o swojej niewinności i mając zawężone pole potencjalnych mafiozów stara się je rozszerzyć, by nie zostać zlinczowanym w finale. Boi się, że gdyby zlinczowano Słowackiego i był niewinny to w finale na pewno poleci on. Zamiast tego powinien być przekonany o winie Słowackiego, bo mafia w każdym innym składzie byłaby skrajnie mało prawdopodobna. Już nie mówiąc o tym, że Fraser choć glonował, to kusił się o naturalne poczucie humoru i głosował raczej promiastowo. Na miejscu Bobka nakurwiałbym teraz w Słowackiego ile wlezie, nawet licząc się, że dziś padnę, bo wiedziałbym, że to Słowackiego ściągnie do grobu. Brawo! Dokładnie to wychodzi z mojej nadrzędnej teorii mafii którą ostatnio propagowałem. To znaczy mafia sobie dobrze radziła, miasto ma ciężary. Miałoby z mafią glonowatą?
Czytałeś moje podsumowanie Wojtek ostatnie czy bez tego wyciągnąłeś takie wnioski?
No bo można też po prostu przeczytać Słowackiego jako winnego. Ale można w tej edycji go też wskazać po prostu mądrze zarządzając kolejką do eliminacji.
Już prędzej Gęg niż Fraser w takiej edycji.
|
|
oaza
Edycja#27
|
Ogólny
Feb 18, 2023 18:44:44 GMT 1
Post by oaza on Feb 18, 2023 18:44:44 GMT 1
ELO zawsze można podzielić na podzbiory. Tak jak w szachach masz ranking od szachów błyskawicznych, szybkich i klasycznych Takie rzeczy można robić jak już by gra była bardzo popularna. Na etapie zyskiwania popularności w szachach było długo jedno ELO i jeden format. Tak jak mówię, problem z brakiem popularności gry wynika w głównej mierze z braku platformy i braku reklamy. Jeśli to będzie, a tam będziesz miał nawet 10 trybów gry, to każdy znajdzie coś dla siebie. To nie jest róbta co chceta. Gra w forumową mafię jest bardzo bogata, ma pełno setupów, które są świetne, kreatywne i jednocześnie zbalansowane. To tak jakbyś stworzył League of Legends i dał każdemu jedną postać do wyboru. Nigdy nie widziałem, żeby ktoś mówił, że nie odnalazł się w tej społeczności forumowej mafii, bo setup był za trudny.
|
|
|
Ogólny
Feb 18, 2023 18:49:01 GMT 1
Post by Antóra on Feb 18, 2023 18:49:01 GMT 1
|
|
|
Ogólny
Feb 18, 2023 18:50:16 GMT 1
Post by Viktor Tsoi on Feb 18, 2023 18:50:16 GMT 1
Takie rzeczy można robić jak już by gra była bardzo popularna. Na etapie zyskiwania popularności w szachach było długo jedno ELO i jeden format. Tak jak mówię, problem z brakiem popularności gry wynika w głównej mierze z braku platformy i braku reklamy. Jeśli to będzie, a tam będziesz miał nawet 10 trybów gry, to każdy znajdzie coś dla siebie. To nie jest róbta co chceta. Gra w forumową mafię jest bardzo bogata, ma pełno setupów, które są świetne, kreatywne i jednocześnie zbalansowane. To tak jakbyś stworzył League of Legends i dał każdemu jedną postać do wyboru. Nigdy nie widziałem, żeby ktoś mówił, że nie odnalazł się w tej społeczności forumowej mafii, bo setup był za trudny.
Nie zgodzimy się, ale to nie jest zbyt istotne. Po prostu ja opracuję swój setup i system Elo, pokażę wam, a jak się spodoba to pozwolicie mi przetestować go na jednej edycji, ewentualnie dorzucicie jakieś poprawki zanim pozwolicie mi przetestować. Nawet jak się z tego tylko system ELO przyjmie to zawsze to będzie jakaś wartość dodana. A jak się nie przyjmie no to chociaż spróbowałem xD
|
|
|
Ogólny
Feb 18, 2023 18:51:27 GMT 1
Post by Marcin Meller on Feb 18, 2023 18:51:27 GMT 1
Problem z Kacprem jest ten, że on wiedząc o swojej niewinności i mając zawężone pole potencjalnych mafiozów stara się je rozszerzyć, by nie zostać zlinczowanym w finale. Boi się, że gdyby zlinczowano Słowackiego i był niewinny to w finale na pewno poleci on. Zamiast tego powinien być przekonany o winie Słowackiego, bo mafia w każdym innym składzie byłaby skrajnie mało prawdopodobna. Już nie mówiąc o tym, że Fraser choć glonował, to kusił się o naturalne poczucie humoru i głosował raczej promiastowo. Na miejscu Bobka nakurwiałbym teraz w Słowackiego ile wlezie, nawet licząc się, że dziś padnę, bo wiedziałbym, że to Słowackiego ściągnie do grobu. Brawo! Dokładnie to wychodzi z mojej nadrzędnej teorii mafii którą ostatnio propagowałem. To znaczy mafia sobie dobrze radziła, miasto ma ciężary. Miałoby z mafią glonowatą?
Czytałeś moje podsumowanie Wojtek ostatnie czy bez tego wyciągnąłeś takie wnioski?
No bo można też po prostu przeczytać Słowackiego jako winnego. Ale można w tej edycji go też wskazać po prostu mądrze zarządzając kolejką do eliminacji.
Już prędzej Gęg niż Fraser w takiej edycji.
Nie no ja po prostu jeszcze za życia w mieście byłem przekonany, że cała mafia mieści się w gronie: Bobek, Majima, Orbison, Słowacki (było to w testamencie, który cytowałem dzień przed śmiercią). Sądziłem, że prędzej są to ci dwaj pierwsi, ale wiedziałem, że szanse na to, że ktoś spoza tego grona jest winny są minimalne. Stąd chciałem jak najszybciej rozstrzygnąć swój kolor aby ułatwić pozostałym zielonym (za co zresztą dostałem chyba słuszne upomnienie od Antury). Trochę pechowo, że ostatnią wersję testamentu pisałem na szybko przed wyjściem do pracy, kiedy już rozkładało mnie przeziębienie, bo powinienem dopisać, że jeśli Bobek niewinny to Słowacki na pewno winny.
|
|
oaza
Edycja#27
|
Ogólny
Feb 18, 2023 18:53:00 GMT 1
Post by oaza on Feb 18, 2023 18:53:00 GMT 1
Tak jak mówię, problem z brakiem popularności gry wynika w głównej mierze z braku platformy i braku reklamy. Jeśli to będzie, a tam będziesz miał nawet 10 trybów gry, to każdy znajdzie coś dla siebie. To nie jest róbta co chceta. Gra w forumową mafię jest bardzo bogata, ma pełno setupów, które są świetne, kreatywne i jednocześnie zbalansowane. To tak jakbyś stworzył League of Legends i dał każdemu jedną postać do wyboru. Nigdy nie widziałem, żeby ktoś mówił, że nie odnalazł się w tej społeczności forumowej mafii, bo setup był za trudny.
Nie zgodzimy się, ale to nie jest zbyt istotne. Po prostu ja opracuję swój setup i system Elo, pokażę wam, a jak się spodoba to pozwolicie mi przetestować go na jednej edycji, ewentualnie dorzucicie jakieś poprawki zanim pozwolicie mi przetestować. Nawet jak się z tego tylko system ELO przyjmie to zawsze to będzie jakaś wartość dodana. A jak się nie przyjmie no to chociaż spróbowałem xD A próbuj, próbuj. Ale następną mistrzuję ja, ciekawy setup już jest, szlifowany dniami i nocami, w swoim czasie będzie o wszystkim informacja
|
|
|
Ogólny
Feb 18, 2023 18:54:22 GMT 1
Post by Viktor Tsoi on Feb 18, 2023 18:54:22 GMT 1
I pięknie, oczywiście zagram i przyciągnę wam jeszcze obok Italo dwóch kolejnych graczy A co do tego ELO to tak jak pisał Red obecność ról zwiększa czynnik losowy w rozgrywce, więc wydaje mi się, że mafia powinna być pozbawiona ról. A co do obecnego stanu rozgrywki to w takim razie za mało zrozumiałem zasadę autorytetu. Bo ja nadal uważałem meczówkę Słowacki vs Meller za łatwiejszą (dla mnie) niż meczówkę Fraser Słowacki. Dla was tymczasem jest już oczywiste, że to nie mógł być Fraser.
|
|
|
Ogólny
Feb 18, 2023 19:00:13 GMT 1
Post by Wielki Szu on Feb 18, 2023 19:00:13 GMT 1
Brawo, Tate! Dobra gra i szukanie współpracy na finiszu. Jakieś założenie trzeba przyjąć. Rozszerzanie puli podejrzanych jest błędem na tym etapie. Dobry ruch z potwierdzeniem Gęgula i chęć w razie czego głosowania na Słowackiego.
|
|
oaza
Edycja#27
|
Ogólny
Feb 18, 2023 19:01:49 GMT 1
via mobile
Post by oaza on Feb 18, 2023 19:01:49 GMT 1
I pięknie, oczywiście zagram i przyciągnę wam jeszcze obok Italo dwóch kolejnych graczy A co do tego ELO to tak jak pisał Red obecność ról zwiększa czynnik losowy w rozgrywce, więc wydaje mi się, że mafia powinna być pozbawiona ról. A co do obecnego stanu rozgrywki to w takim razie za mało zrozumiałem zasadę autorytetu. Bo ja nadal uważałem meczówkę Słowacki vs Meller za łatwiejszą (dla mnie) niż meczówkę Fraser Słowacki. Dla was tymczasem jest już oczywiste, że to nie mógł być Fraser. Jest oczywiście wersja mafii bez żadnych rolnych. I oczywiście role zwiększają czynnik losowy. Sam zazwyczaj jestem zwolennikiem mafii w tej najczystszej postaci, co nie znaczy, że nie można pograć czasem inaczej. Przygotuj się, bo w następnej role będą i to kilka. Dalej najważniejsza będzie czysta gra w temacie, ale sporo smaczków wleci
|
|
|
Ogólny
Feb 18, 2023 19:02:32 GMT 1
Post by Wielki Szu on Feb 18, 2023 19:02:32 GMT 1
I pięknie, oczywiście zagram i przyciągnę wam jeszcze obok Italo dwóch kolejnych graczy A co do tego ELO to tak jak pisał Red obecność ról zwiększa czynnik losowy w rozgrywce, więc wydaje mi się, że mafia powinna być pozbawiona ról. A co do obecnego stanu rozgrywki to w takim razie za mało zrozumiałem zasadę autorytetu. Bo ja nadal uważałem meczówkę Słowacki vs Meller za łatwiejszą (dla mnie) niż meczówkę Fraser Słowacki. Dla was tymczasem jest już oczywiste, że to nie mógł być Fraser. Meczówka Meller vs Słowacki to prawdopodobnie dość podobna potencjalna siła gry (szukamy siły gry mafii, mafiozo Meller vs mafiozo Słowacki - podobnie)
Natomiast mafiozo Fraser vs Słowacki to jest przepaść. Żenada vs właściwie 30-40% siły gry mafii (gdzie zapewne ze 25-30 to Orbison). Duża różnica, to i łatwiej ocenić.
No i do tego niepisząca mafia aż tak? Też dodatkowy aspekt.
|
|
|
Ogólny
Feb 18, 2023 19:10:17 GMT 1
Post by Viktor Tsoi on Feb 18, 2023 19:10:17 GMT 1
I pięknie, oczywiście zagram i przyciągnę wam jeszcze obok Italo dwóch kolejnych graczy A co do tego ELO to tak jak pisał Red obecność ról zwiększa czynnik losowy w rozgrywce, więc wydaje mi się, że mafia powinna być pozbawiona ról. A co do obecnego stanu rozgrywki to w takim razie za mało zrozumiałem zasadę autorytetu. Bo ja nadal uważałem meczówkę Słowacki vs Meller za łatwiejszą (dla mnie) niż meczówkę Fraser Słowacki. Dla was tymczasem jest już oczywiste, że to nie mógł być Fraser. Meczówka Meller vs Słowacki to prawdopodobnie dość podobna potencjalna siła gry (szukamy siły gry mafii, mafiozo Meller vs mafiozo Słowacki - podobnie)
Natomiast mafiozo Fraser vs Słowacki to jest przepaść. Żenada vs właściwie 30-40% siły gry mafii (gdzie zapewne ze 25-30 to Orbison). Duża różnica, to i łatwiej ocenić.
No i do tego niepisząca mafia aż tak? Też dodatkowy aspekt.
Oceniłem, że dwóch najsilniejszych graczy w rozgrywce na moment mojej śmierci to mafiozo - Majima i mafiozo - Słowacki. Mellera uniewinniłem właściwie nie pamiętam czemu, na intuicję jakoś. Mafiozo Meller wydawał mi się jednak słabszy niż Mafiozo Słowacki. Frasera siły gry jakby w ogóle nie oceniałem bo po prostu stwierdziłem, że tu się nic nie da oceniać. Trza bezwzględnie założyć, że musi paść i myśleć tylko o reszcie graczy. Wyciągnąłem go z równania całkowicie.
|
|
|
Ogólny
Feb 18, 2023 19:10:28 GMT 1
Post by Marcin Meller on Feb 18, 2023 19:10:28 GMT 1
No ja nie bardzo wiem co by miało zaczerwieniać Frasera poza tym, że mało pisze. Przy takiej aktywności i twórczości, wręcz nieprawdopodobnym jest, że będąc w mafii nie wsypałby się czymś mafijnym (jakąś większą wiedzą, którą posiada, brakiem logiki w zachowaniu itp.)
|
|
|
Ogólny
Feb 18, 2023 19:13:21 GMT 1
Post by Marcin Meller on Feb 18, 2023 19:13:21 GMT 1
Nie jest nawet ważne porównywanie potencjału grania w mafii przeze mnie i Słowackiego, a to ile osób z tych pewnych zielonych widziało u mnie element mafijności a ilu u Bobka/Słowackiego. Tate był przekonany o mojej winie. Widząc jak gra mafia czułem się w obowiązku nie dożyć do meczówki, bo bym ją przegrał.
|
|
|
Ogólny
Feb 18, 2023 19:14:54 GMT 1
Post by Viktor Tsoi on Feb 18, 2023 19:14:54 GMT 1
No ja właśnie chciałem ciebie Meller pchać do meczówki bo zapomniałem, że ta meczówka ma być jak najprostsza dla miastowego, który do niej dożyje, a nie dla mnie. Tak bardzo silly mistake, że aż mnie to bawi.
|
|