|
Ogólny
Feb 18, 2023 19:37:06 GMT 1
Post by Antura on Feb 18, 2023 19:37:06 GMT 1
Nadrzędna zasada glonów mówi - zabić glony jak najwcześniej, nawet jeżeli miastowe, by było jak najmniej problemów w meczówce. Zwłascza, że oddawanie glonom decyzji, kto wygra całą edycję... jest wątpliwym ruchem z każdej perspektywy imho. Ja bedac obecnie w miescie nie bałbym się zabić Frasera dla zasady. To przegrałbyś miastu tę edycję xD Nie wolno dopuścić do linczowania Frasera. W finale będzie wtedy rozpierdol. Patrz mój ostatni post powyżej Zazwyczaj nie-linczowanie glonów źle się kończy. Nieważne czy są miastowi czy mafijni. Patrz też przykład Leblanca.
|
|
|
Ogólny
Feb 18, 2023 19:38:25 GMT 1
Post by Marcin Meller on Feb 18, 2023 19:38:25 GMT 1
nieprzypadkowo Julek woli wyeliminować Frasera na tym etapie rozgrywki.
|
|
|
Ogólny
Feb 18, 2023 19:38:28 GMT 1
via mobile
Post by Antóra on Feb 18, 2023 19:38:28 GMT 1
Generalnie ja mam chyba traumę po tej edycji gdzie Francuz wygrał, a ja bodaj byłem Crusaderem i decydowałem (między innymi) w finale. I wtedy sobie gracz poszedł na studniówkę i wyjebany był na cały przed-wieczór i wieczór finału. No nie wyobrażam sobie zostawić kogoś tak podchodzacego do gry na finał. Mieszasz 2 edycje. Francuz przegrał. Wygrał Typowy Lewak.
|
|
|
Ogólny
Feb 18, 2023 19:38:30 GMT 1
via mobile
Post by Wednesday Addams on Feb 18, 2023 19:38:30 GMT 1
Antura jest dość nieprzewidywalnym MG, ale wydaje mi się, że w kontekście losowania akurat uczciwym. Jest jednak coś takiego, że po falstarcie edycji z jakiejś przyczyny, potem do mafii zwykle trafia przynajmniej jeden gracz, który był w pierwotnym losowaniu.
(Ja w poprzedniej, Egze jako Lubicz). Czy w tej tak było? Szarlej nie był aby w obu?
|
|
|
Ogólny
Feb 18, 2023 19:38:31 GMT 1
Post by Viktor Tsoi on Feb 18, 2023 19:38:31 GMT 1
Nadrzędna zasada glonów mówi - zabić glony jak najwcześniej, nawet jeżeli miastowe, by było jak najmniej problemów w meczówce. Zwłascza, że oddawanie glonom decyzji, kto wygra całą edycję... jest wątpliwym ruchem z każdej perspektywy imho. Ja bedac obecnie w miescie nie bałbym się zabić Frasera dla zasady. dla jakiej zasady? skoro przeżył do tego momentu, to ładowanie w niego tuż przed meczówką, gdzie w niej będzie jeden pewny zielony, fraser plus niemal pewny winny jest bez sensu i wszyscy zieloni w tym ten podejrzewany o bycie w mafii powinni sobie z tego zdawać sprawę. do tej pory fraser nie wyróżniał się jakimiś nonsensownymi ruchami, raczej szedł za autorytetem uniewinnionych. stawiałbym 95-5 że w decydującym momencie akurat on trafnie wskazałby mafiozę (czy ten drugi zielony by nie zjebał, tego już nie wiem) No, już uznaję twoje tłumaczenie i się zgadzam. I fajnie kolejna lekcja wyciągnięta.
|
|
|
Ogólny
Feb 18, 2023 19:38:46 GMT 1
Post by Antura on Feb 18, 2023 19:38:46 GMT 1
Szarlej trafił dwa razy ku jego załamaniu. Generalnie ja mam chyba traumę po tej edycji gdzie Francuz wygrał, a ja bodaj byłem Crusaderem i decydowałem (między innymi) w finale. I wtedy sobie gracz poszedł na studniówkę i wyjebany był na cały przed-wieczór i wieczór finału. No nie wyobrażam sobie zostawić kogoś tak podchodzacego do gry na finał. Mieszasz 2 edycje. Francuz przegrał. Wygrał Typowy Lewak. Masz rację.
|
|
|
Ogólny
Feb 18, 2023 19:39:22 GMT 1
via mobile
Post by Antóra on Feb 18, 2023 19:39:22 GMT 1
Antura jest dość nieprzewidywalnym MG, ale wydaje mi się, że w kontekście losowania akurat uczciwym. Jest jednak coś takiego, że po falstarcie edycji z jakiejś przyczyny, potem do mafii zwykle trafia przynajmniej jeden gracz, który był w pierwotnym losowaniu. (Ja w poprzedniej, Egze jako Lubicz). Czy w tej tak było? Szarlej nie był aby w obu? Był.
|
|
|
Ogólny
Feb 18, 2023 19:40:30 GMT 1
Post by Viktor Tsoi on Feb 18, 2023 19:40:30 GMT 1
Uważam za bardzo interesujący pomysł Viktora z elo, ale od razu podrzucę jedną kwestię: Należy zwrócić uwagę na to, żeby nie dało się robić „gry pod elo”. Wręcz przeciwnie. Gra pod Elo i gra pod zwycięstwo swojej frakcji muszą być jednym i tym samym. Inaczej ten system ELO ssie. Ale w sumie chyba miałeś na myśli to samo co ja tylko niefortunnie napisałeś.
|
|
|
Ogólny
Feb 18, 2023 19:40:47 GMT 1
via mobile
Post by Wednesday Addams on Feb 18, 2023 19:40:47 GMT 1
Generalnie ja mam chyba traumę po tej edycji gdzie Francuz wygrał, a ja bodaj byłem Crusaderem i decydowałem (między innymi) w finale. I wtedy sobie gracz poszedł na studniówkę i wyjebany był na cały przed-wieczór i wieczór finału. No nie wyobrażam sobie zostawić kogoś tak podchodzacego do gry na finał. Edycja z Krzyżowcem do jedna z moich ulubionych, świetne kreacje, w tym ja grający ze Słowackim z jednego konta jako Czechow
|
|
|
Ogólny
Feb 18, 2023 19:41:34 GMT 1
Post by Emma Watson on Feb 18, 2023 19:41:34 GMT 1
Generalnie ja mam chyba traumę po tej edycji gdzie Francuz wygrał, a ja bodaj byłem Crusaderem i decydowałem (między innymi) w finale. I wtedy sobie gracz poszedł na studniówkę i wyjebany był na cały przed-wieczór i wieczór finału. No nie wyobrażam sobie zostawić kogoś tak podchodzacego do gry na finał. Edycja z Krzyżowcem do jedna z moich ulubionych, świetne kreacje, w tym ja grający ze Słowackim z jednego konta jako Czechow Tego nie wiedziałem że z Sidorem z jednego konta graliście .
|
|
|
Ogólny
Feb 18, 2023 19:42:11 GMT 1
via mobile
Post by Wednesday Addams on Feb 18, 2023 19:42:11 GMT 1
Uważam za bardzo interesujący pomysł Viktora z elo, ale od razu podrzucę jedną kwestię: Należy zwrócić uwagę na to, żeby nie dało się robić „gry pod elo”. Wręcz przeciwnie. Gra pod Elo i gra pod zwycięstwo swojej frakcji muszą być jednym i tym samym. Inaczej ten system ELO ssie. Ale w sumie chyba miałeś na myśli to samo co ja tylko niefortunnie napisałeś. Oki, nie było pytania, widzisz to na tym etapie. Sam pomysł z systemem ELO mi się bardzo podoba, chętnie bym to zobaczył, chociaż trochę nie wierzę, że to jest wykonalne
|
|
|
Ogólny
Feb 18, 2023 19:43:04 GMT 1
via mobile
Post by Wednesday Addams on Feb 18, 2023 19:43:04 GMT 1
Edycja z Krzyżowcem do jedna z moich ulubionych, świetne kreacje, w tym ja grający ze Słowackim z jednego konta jako Czechow Tego nie wiedziałem że z Sidorem z jednego konta graliście . Dobre to było, jak dyskutowaliśmy o podejrzeniach pomiędzy sobą z jednego konta w rozgrywce
|
|
|
Ogólny
Feb 18, 2023 19:43:39 GMT 1
Post by Antura on Feb 18, 2023 19:43:39 GMT 1
System ELO ma sens, ale nie powinien sprowadzać się do tego, kto ile edycji wygrał/przeżył, ale też powinien uwzględniać np. wszystkie lincze dokonane przez danego gracza (jeżeli był miastowym) i jak często trafiał w mafię. etc. Stworzenie tego ech, nie będzie takie proste :V
|
|
|
Ogólny
Feb 18, 2023 19:44:28 GMT 1
Post by Wielki Szu on Feb 18, 2023 19:44:28 GMT 1
Stworzenie takiego silnika gry. Tak, to byłoby wyzwanie
|
|
|
Ogólny
Feb 18, 2023 19:45:00 GMT 1
Post by Viktor Tsoi on Feb 18, 2023 19:45:00 GMT 1
System ELO ma sens, ale nie powinien sprowadzać się do tego, kto ile edycji wygrał/przeżył, ale też powinien uwzględniać np. wszystkie lincze dokonane przez danego gracza (jeżeli był miastowym) i jak często trafiał w mafię. etc. Stworzenie tego ech, nie będzie takie proste :V Tak, tak, dokładnie taki biorę pod uwagę. I wiem, że nie będzie to takie proste, dlatego napisałem, że potrzebuję z miesiąc żeby wam przynieść pierwszą wersję.
|
|
|
Ogólny
Feb 18, 2023 19:46:17 GMT 1
via mobile
Post by Wednesday Addams on Feb 18, 2023 19:46:17 GMT 1
W razie pytań wal do nas, ja chętnie pomogę, a spodziewam się, że inni też
|
|
|
Ogólny
Feb 18, 2023 19:46:37 GMT 1
via mobile
Post by Wednesday Addams on Feb 18, 2023 19:46:37 GMT 1
System ELO ma sens, ale nie powinien sprowadzać się do tego, kto ile edycji wygrał/przeżył, ale też powinien uwzględniać np. wszystkie lincze dokonane przez danego gracza (jeżeli był miastowym) i jak często trafiał w mafię. etc. Stworzenie tego ech, nie będzie takie proste :V Tak, tak, dokładnie taki biorę pod uwagę. I wiem, że nie będzie to takie proste, dlatego napisałem, że potrzebuję z miesiąc żeby wam przynieść pierwszą wersję. Wiesz, że mamy grupę na fb?
|
|
|
Ogólny
Feb 18, 2023 19:47:26 GMT 1
Post by Antura on Feb 18, 2023 19:47:26 GMT 1
Te martwa grupę?
|
|
|
Ogólny
Feb 18, 2023 19:48:16 GMT 1
Post by Viktor Tsoi on Feb 18, 2023 19:48:16 GMT 1
W razie pytań wal do nas, ja chętnie pomogę, a spodziewam się, że inni też Spoko i dzięki, narazie jestem na zbyt wczesnym etapie myślenia żeby zadawać wam konkretne pytania. No i bardzo możliwe, że pierwsza metoda liczenia ELO jaką opracuję będzie wymagała udoskonaleń na podstawie testów i dyskusji. W pierwszej wersji nie celuję w ideał tylko w coś wystarczająco dobrego żeby było sens to udoskonalać.
|
|
|
Ogólny
Feb 18, 2023 19:50:31 GMT 1
via mobile
Post by Janusz Lewandowski on Feb 18, 2023 19:50:31 GMT 1
Trochę mnie wkurza to, że nikomu się już nie chce grać i analizować, tylko na każdej stronie widzę te same, powtarzające się rozważania dotyczące scenariuszy.
Nikt już nawet nie jest w stanie przycisnąć Słowackiego w kwestii zmiany typu z Bobka na Frasera.
|
|