|
Post by Anastazja on Mar 12, 2023 10:20:58 GMT 1
Jeżeliś faktycznie niewinny Zmarzlik, to zapraszam na edycję dla początkujacych Tam powinno być lżej, przyjemniej i bez pewnych hmm elementów ;o
|
|
|
Post by Jill Bitten on Mar 12, 2023 10:27:15 GMT 1
Tak, tak, z pewnością Zmarzlik jest nowicjuszem z forum ślizg.eu. Przeczytajcie sobie jego posty i zastanówcie się jak bardzo Wam się to dodaje.
|
|
|
Post by Jill Bitten on Mar 12, 2023 10:47:18 GMT 1
W momencie claimowania roli przez Pio, mafia nie miała żadnej pewności, że nie poleci Zmarzlik, który był na 2 miejscu w kolejności do linczu oczywiście, ale to nie ma znaczenia - pijo musiał sclaimować, czy snajper by się tak poświęcił? Dlaczego musiał? Według mnie, jeśli podział ról wygląda tak: Pijo - brak roli, Zmarzlik – rola (tak roboczo zakładamy przy użyciu kamizelki) to wręcz nie powinien, żeby nie narażać rolnego Zmarzlika na szybszą śmierć w linczu. Co sugeruje, że najbardziej prawdopodobne scenariusze to: Pijo winny (rolny/bezrolny – nieistotne) + Zmarzlik winny bezrolny, Pijo winny (rolny/bezrolny – nieistotne) + Zmarzlik niewinny. Scenariusz, w którym Pijo i Zmarzlik są razem w mafii i ten drugi ma rolę, a ten pierwszy claimuje rolę miejską, ryzykując wepchnięcie przed siebie w kolejkę do linczu rolnego kolegi z mafii się nie dodaje. Proszę o komentarz, czy w moim rozumowaniu jest jakiś błąd? Powyższe implikuje, że trzeba dziś linczować Pijo (gwoli ścisłości, wbrew temu co napisałem wczoraj późnym wieczorem, po przemyśleniu sprawy i przeczytaniu nocnych postów znajduję masę powodów, żeby jednak zacząć od Zmarzlika, ale to co napisałem powyżej według mnie jest decydujące. Jeśli mnie ktoś przekona, że w moim rozumowaniu jest luka to bardzo chętnie zlinczuję dziś Bartka).
|
|
|
Post by Jill Bitten on Mar 12, 2023 10:56:02 GMT 1
Jeszcze w kwestii tego kto ewentualnie może mieć role mafijne, popatrzyłbym też teraz na to, kto ewentualnie w tej mafii może być oprócz JRR, Pijo i ew. Zmarzlika.
Na przykład przyszła mi do głowy teoria dotycząca Anastazji, którą się z Wami podzielę:
1) Czy Anastazja by robiła takie ewidente plejsy przed linczem wokół windmilla, żeby uratować Zmarzlika? 2) Wystawiliby wtedy połowę mafii (Anastazja, Pijo, Zmarzlik) na łatwy strzał za jednym ruchem, który de facto niewiele im daje (+ jeszcze JRR w piachu). Po co? 3) Powyższe miałoby jakikolwiek sens TYLKO, jeśli pozostała 2 jest zajebiście mocno ulokowana w strukturach miejskich (a właściwie 1, bo jak rozumiem jest jeszcze ten zagubiony?). 4) A skoro jest zajebiście mocno ulokowana to pewnie ma kluczową rolę snajpera. 5) Skoro tak to nie ma jej Zmarzlik, więc plejsy Anastazji byłyby zbędne, bo to się kupy wtedy nie trzyma. 6) Ergo, jak Zmarzlik winny to Anastazja niewinna, a jak Zmarzlik niewinny to Anastazja bardzo mocno śmierdząca. Mało prawdopodobne, by razem byli w mafii.
Powyższe jest obarczone błędem dotyczącym tego, że pozycje mafiozów w mieście na moment wyboru ról mogły być nieco inne/mogli zadecydować na podstawie jakichś zupełnie nieznanych nam czynników (nawet pozarozgrywkowych), ale uważam, że ryzyko takiego błędu wcale nie jest wielkie, bo dalej chodzi głównie o to, czy to Zmarzlik ma rolę, a akurat on miał raczej przeciętną pozycję od początku gry.
|
|
|
Post by Andrzej Stankiewicz on Mar 12, 2023 10:57:15 GMT 1
Trzeba linczować Pijo to oczywiste.
|
|
|
Post by Jill Bitten on Mar 12, 2023 11:01:55 GMT 1
uważam, że to rozumowanie nie ma luki w świetle obecnie znanych nam faktów, więc zachęcam do zajęcia się punktami a-c z listy na poprzedniej strony szanse, że pijo jest snajperem są oparte głównie na rachunku prawdopodobieństwa szanse, że zmarzlik jest snajperem są oparte na wejściu w rozumowanie mafii i założeniu, że poświęca kamizelkę dla osiągnięcia wymiernego efektu, a nie tylko wprowadzenia chwilowego zamętu Wg mnie musimy sobie zadać inne pytanie, bo to że Zmarzlik mógł dostać kamizelkę tylko przy posiadaniu roli (i to raczej snajperskiej) jest raczej dość oczywiste: - czy snajper w ogóle wykonał strzał? Jeżeli tak, to Zmarzlik jest w mafii i z dużą dozą prawdopodobieństwa ma rolę. Proponuję, żeby każdy kto chce spróbował ocenić jak sam by się zachował, będąc snajperem, i podzielił się z nami. Myślę, że to niezła metoda, bo snajperem najpewniej jest przeciętny gracz naszej społeczności. Niestety rola mogła też trafić do glona lub herosa… no ale nie ma metod idealnych. xD Poza tym, już z księdzem mieliśmy pecha, więc jestem dobrej myśli. Ja na 70% bym strzelił, ale dużą rolę grałby też czynnik taki, że sam Zmarzlika podejrzewałem.
|
|
|
Post by Andrzej Stankiewicz on Mar 12, 2023 11:04:11 GMT 1
No ale jeśli Zmarzlik byłby tym snajperem, to kłania się punkt pierwszy, po co Pijo miałby go narażać podając się za snajpera miastowego.
|
|
|
Post by Andrzej Stankiewicz on Mar 12, 2023 11:05:30 GMT 1
i żeby Zmarzlik był snajperem, to mafia naprawdę musiałaby mieć bardzo przeciętny skład, bo raczej taką rolę daje się temu, który będzie w stanie najdłużej przeżyć, a nie jednemu z tych, którzy szybko się pchają na świecznik. Po sposobie pisania Zmarzlika było widać, że to raczej nie jest gracz, który ma tendencję do przekonywania innych.
|
|
|
Post by Andrzej Stankiewicz on Mar 12, 2023 11:06:49 GMT 1
moim zdaniem najbardziej prawdopodobne jednak jest to, że drugi snajper trafił pierwszego a mord mafii został zatrzymany, czy to przez księdza, czy to przez to, że trafili nim zagubionego. ewentualnie snajper próbował odjebać Rojta (propsowałbym) a mafia mu założyła kamizelkę.
|
|
|
Post by Jill Bitten on Mar 12, 2023 11:08:25 GMT 1
Reasumując, wychodzi mi, że najbardziej prawdopodobny scenariusz to że
1) Pijo i Zmarzlik są w mafii 2) Zmarzlik z dużą dozą prawdopodobieństwa bezrolny 3) nie doszło do strzału, bo: rola miejskiego snajpera trafiła do jakiegoś glona, który nie odczytał nawet PW/snajper wybitnie nie miał przekonania do winy Zmarzlika i jest graczem ze sporym ego, który potrafi podjąć decyzję wbrew woli większości miasta lub doszło do strzału, ale: mafia zajebała się, pospieszyła z użyciem kamizelki/Pijo jest snajperem i uznali, że skoro i tak jutro (dziś) leci to mogą dać kamizelkę Zmarzlikowi
|
|
|
Post by Jacek Jaworek on Mar 12, 2023 11:09:02 GMT 1
Od startu rozgrywki do piątku w południe, zacząłem to spisywać w okolicy 28 strony więc tam z początku teoretycznie mogłem coś pominąć: Zmarzlik: - atak od Jacy - atak od Zagubionego - lekkie podbicie ataku przez JRR - lekka obrona od Shakeomatu - obrona od Ebenezera - lekki atak od Ewangelisty - drugi atak od Ewangelisty - lekko-średni atak od Anastazji, podbity przez Stankiewicza - atak od JRR xD - atak od Jacy - obrona od Shakeomatu - lekki atak od Zagubionego - obrona od Karlsona - atak od Anastazji - atak od Jacy
Pijo: - atak od Stankiewicza - atak od Shakomatu - obrona od Karetki - lekki atak od Jacy Co to by kurwa musiało być za uniwersum, żeby w takich warunkach to Zmarzlik dostał rolę?
|
|
|
Post by Jill Bitten on Mar 12, 2023 11:12:58 GMT 1
Ja nie wierzę w wybronienie mordu przez księdza, wczoraj ewidentnym celem do modlitwy był Losco. Czyli żeby doszło do skutecznej obrony musiałyby zostać spełnione warunki: ksiądz z dużymi jajami i sporą dozą pewności siebie, który postanowił przechytrzyć mafię i posłać modlitwę gdzie indziej + mafia, która akurat tam posłała mord + jeszcze musiałby zostać spełniony warunek, że drugi snajper strzelił w oceniacza akrobacji, tego bym nie wykluczał przed linczem, ale już po linczu, znając kolor windmilla? Wątpię.
|
|
|
Post by Shakeomat Biedronki on Mar 12, 2023 11:13:08 GMT 1
Wystarczy, że snajperem parzystym jest jakaś capibara cyclop czy inna mucha i nie było ich wieczorem/nie chcieli strzelać bez pełnego obrazu gry to ta teoria parabole już się chwieje. Jeśli mamy pewnego winnego, być może rolnego Ojca Pijo i niepewnego winnego Zmarzlika to jedynym wyjściem jest strzał w Pijo.
|
|
|
Post by Shakeomat Biedronki on Mar 12, 2023 11:14:23 GMT 1
Ten głos oddany przez Pijo na Zmarzlika godzinę przed linczem jeśli Zmarzlik byłby rolnym mafiozą jest totalnie bez sensu.
|
|
|
Post by Jacek Jaworek on Mar 12, 2023 11:15:18 GMT 1
Ja nie wierzę w wybronienie mordu przez księdza, wczoraj ewidentnym celem do modlitwy był Losco. Czyli żeby doszło do skutecznej obrony musiałyby zostać spełnione warunki: ksiądz z dużymi jajami i sporą dozą pewności siebie, który postanowił przechytrzyć mafię i posłać modlitwę gdzie indziej + mafia, która akurat tam posłała mord + jeszcze musiałby zostać spełniony warunek, że drugi snajper strzelił w oceniacza akrobacji, tego bym nie wykluczał przed linczem, ale już po linczu, znając kolor windmilla? Wątpię. Ja też za bardzo w to nie wierzę, no jakim chujem snajperowi przyszłoby do głowy, żeby jebnąć akurat w oceniacza akrobacji?
|
|
|
Post by Andrzej Stankiewicz on Mar 12, 2023 11:17:30 GMT 1
No dobra, ale w takim razie dlaczego Pijo akurat się podał za nieparzystego snajpera? To jest w tym wszystkim najbardziej intrygujące.
|
|
|
Post by Andrzej Stankiewicz on Mar 12, 2023 11:18:57 GMT 1
Bo gdyby się podał za parzystego to ok, nawet gdyby miał przeżyć tylko jeden dzień, to miałby cień szansy, że ten parzysty się jakoś wygada czy coś, ale skoro wiedział, że ten nieparzysty żyje i ma polecieć w mordzie, to nie kumam takiego zagrania.
|
|
|
Post by Jacek Jaworek on Mar 12, 2023 11:20:39 GMT 1
Przecież jakby się podał za parzystego, to parzysty by w niego strzelił już wczoraj. Albo nieparzysty, albo backup-ksiądz.
|
|
|
Rozgrywka
Mar 12, 2023 11:20:43 GMT 1
via mobile
Post by Young Leosia on Mar 12, 2023 11:20:43 GMT 1
No dobra, ale w takim razie dlaczego Pijo akurat się podał za nieparzystego snajpera? To jest w tym wszystkim najbardziej intrygujące. Potencjalnie jeden dzień dłużej mógł się na tym przewieźć
|
|
|
Post by Anastazja on Mar 12, 2023 11:21:33 GMT 1
No dobra, ale w takim razie dlaczego Pijo akurat się podał za nieparzystego snajpera? To jest w tym wszystkim najbardziej intrygujące. Bo ma jeden dzień więcej życia, aż go snajper nieparzysty odwali, bo w dniu sclaimowania snajper parzysty zabija go od razu (albo niszczy mu kamizelke).
|
|