Elrond
Edycja#35
Limit: 597
|
Post by Elrond on Aug 4, 2023 15:36:31 GMT 1
No ale też potrzebujesz graczy, których wpierdzielisz w kolejkę przed swoimi kolegami. A Gandalf potencjalnie tych kolegów ma aż 3. No to musieliby mieć względnie mocną pozycję, żeby uniewinnianie mu się opłacało.
|
|
Elrond
Edycja#35
Limit: 597
|
Post by Elrond on Aug 4, 2023 15:42:38 GMT 1
Aczkolwiek mam dla ciebie zagadkę. No bo jak tak czytam sobie tę grę, to moim zdaniem mafii jest łatwo wyczytać, że szybko nie umrę, ale potencjalnie w przyszłości mogę być dla miasta dobrym kandydatem do linczu. No i teraz po co taki budujący taktykę długofalową mafiozo jak Gandalf miałby mi pomagać? Pomóc graczowi, który szybko i tak padnie, okej. Pomóc graczowi, który nigdy nie padnie w linczu i będzie miał mocną pozycję, też okej. Ale pomóc graczowi, którego sobie możesz szykować do linczowania w okolicach meczówki? Bo mi się właśnie wydaje, że Gandalf żadnej taktyki długofalowej nie buduje. A jakby to robił, to po co ja mu jestem niewinny w tym wszystkim? Przecież o to chodzi w budowaniu pozycji w mieście i Gandalf jest właśnie atakowany przez Trolla za próbę zbudowania sobie kapitału na przyszłość. W automatyzowanej właśnie tak sobie mafiozi budowali kapitał na bronieniu kogoś kto potencjalnie w okolicach meczówki mogą paść. Tak już sobie pozycję budował Klocuch na Czesiu. Tak samo wobec Rudego reszta mafiozów trzymała, aby w kluczowym momencie wyciągnąć odpowiednie karty na zlinczowanie, ponieważ za dużo wątpliwości budził. Dziwi mnie twoja argumentacja na ten temat. No dobra w sumie to rozumiem, ale żeby jednak stwierdzić, czy on sobie długofalowo coś buduje, czy nie, to myślę, że trzeba by jednak poczekać trochę i patrzeć na ile plastycznie to będzie wszystko wyglądało. A mam wrażenie, że obrywa za coś co mógł robić potencjalnie budujący coś mafiozo, ale też to samo spokojnie mógł tak zrobić nie budujący nic mieszkaniec.
|
|
|
Post by Legolas on Aug 4, 2023 15:46:05 GMT 1
No ale też potrzebujesz graczy, których wpierdzielisz w kolejkę przed swoimi kolegami. A Gandalf potencjalnie tych kolegów ma aż 3. No to musieliby mieć względnie mocną pozycję, żeby uniewinnianie mu się opłacało. A co jak w tej kolejce znajdą się koledzy w mafii? Taki mafioza może po prostu wejść do core niewinnych graczy , których może sobie poklepać po pleckach i linczować podejrzanych graczy ( w tym swoich kolegów jak zajdzie potrzeba). Dodatkowo sobie pielęgnuje pozycję jaką wypracował. Wystarczyło ostatnio by 1-2 mafiozów tak postąpiło, aby był problem z ich znalezieniem.
|
|
Troll
Edycja#35
Limit: 468
|
Post by Troll on Aug 4, 2023 15:48:03 GMT 1
A ja uważam, że kiedy widzę, że ktoś gra tak jak sam bym zagrał będąc w mafii, do tego łatwo przychodzi mu szybkie uwinnianie/uniewinnianie, na tej podstawie kolejne uwinnianie, to pewnie jest w mafii. Musiałoby zajść mnóstwo bardzo przypadkowych czynników by ta sekwencja zdarzeń była przypadkowa, a nie była wypadkową taktyki mniej lub bardziej uświadomionej - mafiozy.
Idę rozpalić grilla.
|
|
|
Rozgrywka
Aug 4, 2023 15:59:32 GMT 1
via mobile
Post by Powrót Króla on Aug 4, 2023 15:59:32 GMT 1
Tutaj wyjaśniałem, jeszcze przed akcją trollową. Hobbit więcej nie dał, więc opinię podtrzymuję. No niech będzie, w takim razie mam inne pytanie. U Erlonda czuję małe wycofanie, ale full miał rzeczy, z którymi się zgadzałem + to bronienie ludzi w d0. Jak wjebali się w niego Theoden z ekipą wczoraj, to odpisywał na bieżąco długimi postami, nie chował się do nory, żeby wracać z postaranymi postami. Czasami staje okrakiem, ale przemyślenia miał głębokie i ja na ten moment koloruję go na zielono i liczę, że się jeszcze bardziej rozkręci. I świecznik na teraz widziałbym w postaci Hobbit, Tuk i Mordor. Na korzyść WP jest to, że jego skonfundowanie działaniami trolla odzwierciedlało moje. I fakt, że wykazał się aktywną postawą, próbując pchnąć z otwartą przyłbicą mafijnego Hobbita na świecznik. To byłoby za mało na d2, ale na d1 dla mnie starcza. O 13 rzucasz świecznikiem w postaci Hobbita, Tuka i Mordora. Hobbita, którego od wczoraj nie było, a ty "podtrzymujesz" swoje zdanie z wczoraj o 19. Wygodnie, ale jak napisałem - niech będzie. Tuka, którego od wczoraj nie było nie licząc jakiegoś pojedynczego posta. A wczoraj o 20 miałeś go raczej za niewinnego - mafiacorner.boards.net/post/61513/thread - skąd ta różnica, że zdanie o Hobbicie podtrzymałeś, a o Tuku zmieniłeś? Mordora, który zaraz potem napisał post, ty mu bijesz brawo z kierowcą autobusu, nie będę teraz oceniać reakcji czy zasadnie/niezasadnie, ale zasadniczo twoje cele z 13 to są 3/3 gracze z kategorii "goście pisali wczoraj, dzisiaj nie piszą". Jeden ma oparcie w postach, drugi chyba wręcz przeciwnie, trzeciego nie sprawdzałem - a ty lekką ręką uniewinniłeś. W zasadzie jest jeszcze czwarty gość z tej grupy, Władca Pierścieni. Jego nie wymieniłeś, ale jego też lekką ręką teraz uniewinniasz na podstawie "miastowych postów". Dla mnie ten dobór podejrzanych jest jakiś taki dziwny. Tzn. same nicki są powiedzmy, że ok, ale jak staram się wejść ci do głowy i spróbować odwzorować tok myślenia, to trudno mi jakiś spójny obraz tutaj zbudować. Dwóch nieaktywnych od wczoraj (Mordor, Władca) na podstawie dosłownie jednego posta jesteś w stanie zielenić, a dalej trzymasz na świeczniku Hobbita i Tuka, którzy są teoretycznie w tej samej pozycji, co Mordor i Władca bez napisania tego jednego posta? dobra chłopaki, ja tera komura mode on, także raczej krótsze posty ode mnie teraz będą już dzisiaj Zajebiste
|
|
|
Rozgrywka
Aug 4, 2023 16:01:49 GMT 1
via mobile
Post by Powrót Króla on Aug 4, 2023 16:01:49 GMT 1
Borowik coraz bardziej szlachetny Gandalf coraz bardziej szary
|
|
|
Post by Drzewiec Fangorn on Aug 4, 2023 16:12:15 GMT 1
Zacznę od tego, co obiecałem, czyli Różyczka & Gandalf. 1. Sławetna pochwała Gandalfa w stronę Różyczki 2. mafiacorner.boards.net/post/61478/thread3. mafiacorner.boards.net/post/61529/thread Gandalf o teoriach aktywnych/reaktywnych + różyczka mafiacorner.boards.net/post/61530/thread 4. mafiacorner.boards.net/post/61608/thread + mafiacorner.boards.net/post/61609/thread Nie uważam tego za ważną część mojej wypowiedzi, została ona odebrana bardziej do siebie niż by wynikało z intencji. Czyżby tu wystąpił ukryty strach przed demaskacją, zgodnie z zasadą, że mafiozi boją się, że są na widelcu? Po prostu chodziło mi o to, że uniewinnianie ciebie za fajną teorię na temat gry jako całości, którą wymyśliłeś przed losowaniem to błąd. Podobnie myślał na przykład Gollum. Nie uważam, żebym spłycał, mówię w punkt. Jak można uniewinnić kogoś za coś co równie dobrze mógłby zrobić jako mafia? Zobaczymy co zrobisz z tą teorią i jak dalej pograsz. Ale część osób zaczynała cię dawać do topu niewinnych, nie spodobało mi się to, więc napisałem. Kolejne spłycenie, którego z resztą się spodziewałem układając moją strategię. Dałoby się to odtworzyć jako mafia, ale ta strategia będąc w mafii byłaby co najmniej głupia. Gdybym był w mafii, wolałbym bezpiecznie wtopić się w peleton, a nie zaczynać gry od ryzykownych zagrań, które mogą nie wypalić. Po prostu EV dla tego zagrania jest ujemna będąc w mafii i dodatnia będąc w mieście, bo jeśli padłbym w pierwszym linczu jako glon, strata dla miasta byłaby niewielka, a potencjalny missread, jaki bym wygenerował, wymagałby oczyszczenia, więc to sytuacja prawie win-win. Jako mafia z takim plejsem za to ryzyko linczu byłoby zbyt duże przy braku potencjalnych korzyści. Plejs nie rozwinął skrzydeł ze względu na to, że jednak zbyt mało rzucałem się w oczy swoją arogancką biernością. Szkoda, ale strat nie ma. "dziś z pewnością będę przeciwnikiem strzelania w glony, uderzyłbym w kogoś starającego się wczoraj rzucać merytoryką, która nie urodziła owoców." Drzewiec Fangorn , kogo konkretnie? Bo tu rzucisz, że dziwni, tam, że zobaczymy, a jednak kogoś chciałbyś zlinczować. Wykrzesasz dwa nicki? Kto pasuje do Twojej teorii? I nadal gorąco się nie zgadzam z Twoją teorią. Zakłada ona, że: 1. Mafiozi przeczytali gorliwie poradnik 2. Przeczytawszy, że wejście w grę "merytorycznie" jest bardzo trudne dla mafii, stwierdzili, że podejmą się wyzwania 3. Miastowi ustąpili im pola i "drzewcują". Naprawdę chcesz dalej jechać na tych estymatorach, gdzie do spełnienia oczekiwań muszą nastąpić takie warunki? Uważam to za szkodliwe. Błąd logiczny, mylenie warunku koniecznego z wystarczającym. 1. Wystarczy, że jeden gorliwie przeczytał. Przecież oni mają discord, gdzie wymieniają się planami gry i założeniami strategii. Wystarczy jeden "boss", żeby powiedzieć innym, czego unikać. 2. Tak jak pisałem, ale nie przeczytałeś uważnie, uważam, że 1-3 z naciskiem na 2 postanowiło tak właśnie zagrać. 3. Warunek konieczny nie jest wystarczający. Rzucając 4 nicki nie zakładam, że mam całą mafię. Wśród 16 podejrzanych tylko 4 jest w mafii, to tylko i aż 25%. Ten błąd logiczny wygląda mi całkiem miastowo, jakby sugerujący, że zapomniałeś, iż mafia to kolektyw. Zaraz przechodzę do analizy wszystkich. Lubię to robić solidnie i wielowymiarowo, w entowym stylu może wyjść trochę długo. Cel - podsumować sobie swoje spostrzeżenia i wybrać kandydatów do linczu z uwzględnieniem jednego lidera do bycia zlinczowanym.
|
|
|
Post by Hobbit on Aug 4, 2023 16:14:20 GMT 1
Jak ostatnio coś takiego czytałem to się nadziałem na paskudnego mafiozę. Mnie śmierdzą te wypowiedzi "chuja gram", "chciałem fajnie wejść, chuja z tego wyszło", "zarobiony jestem", "PLANUJĘ chuja grać". Po co coś takiego pisać, zamiast grać swoje, na ile czas pozwala? Otóż to. Chujowo pograł, jakby z kulą u nogi, a potem próbuje się od tego odciąć. A kim byś się zajmował? Bo ja też bym, po koleżeńsku chociażby, nie linczował dziś Powrotu Króla, ale co do zasady brakuje mi u niego merytoryki i chciałbym, żeby się rozkręcił, bo na razie za chuja bym go nie uniewinnił. A że to lepszy mafiozo niż miastowy, to profilaktycznie nawet miałbym gdzieś na liście do odjebania na późniejszym etapie, więc dziwi mnie takie ochocze zostawianie jego tematu. Najłatwiej by było powiedzieć glonami ale mam wrażenie że to będzie umywanie rączek Na dzisiaj prawdpodobnie Hobbit to byłby. Najgorzej się prezentował wczoraj i nie zapowiada się by było lepiej. Obawiam się że zostawienie go na dalszy etap wzbudzi tylko ciągłe wątpliwości. Na czym ta najgorszość polegała?
|
|
Troll
Edycja#35
Limit: 468
|
Post by Troll on Aug 4, 2023 16:16:40 GMT 1
Hobbit jest nawet zabawny. Gromy na niego spadają, większość ma go za mafiozę, a on wyjeżdża z czymś takim jak przed chwilą. Powiedzieć, że przypomina mi Czueka z freakowej to nic nie powiedzieć.
|
|
|
Post by Hobbit on Aug 4, 2023 16:17:01 GMT 1
To mafiozi widzą kiedy miastowi robią coś co można im później wytknąć. Czasem przedobrzą i wytykają to zanim jeszcze zajdą wszelkie okoliczności, czym niejako potwierdzają, że wiedzą, że ktoś jest winny/niewinny. Na tej zasadzie doszedłem do wniosku, że Gandalf doskonale wie kto z dwójki WP/Hobbit jest w mafii, a kto nie jest. I to na tej podstawie bardziej uniewinniłem WP, a nie na podstawie jego płaczliwych postów. I tu znów mógłbym rzucić przykład choćby z discordowej, gdzie sam zbierałem takie haki na Montiego, by je później wykorzystać. Zresztą mafiozi praktykowali to wielokrotnie. Kiedy masz nadwiedzę ciężko jest jej się wyzbyć w formułowaniu scenariuszy na przyszłość. Tylko, że ja jestem niewinny i Gandalf też może być, bo fajnie pisze.
|
|
|
Post by Legolas on Aug 4, 2023 16:17:23 GMT 1
Mnie śmierdzą te wypowiedzi "chuja gram", "chciałem fajnie wejść, chuja z tego wyszło", "zarobiony jestem", "PLANUJĘ chuja grać". Po co coś takiego pisać, zamiast grać swoje, na ile czas pozwala? Otóż to. Chujowo pograł, jakby z kulą u nogi, a potem próbuje się od tego odciąć. Najłatwiej by było powiedzieć glonami ale mam wrażenie że to będzie umywanie rączek Na dzisiaj prawdpodobnie Hobbit to byłby. Najgorzej się prezentował wczoraj i nie zapowiada się by było lepiej. Obawiam się że zostawienie go na dalszy etap wzbudzi tylko ciągłe wątpliwości. Na czym ta najgorszość polegała? A jak myślisz na czym miała polegać? Mam ci to tłumaczyć w momencie kiedy już wcześniej na to poświęciłem uwagę?
|
|
|
Post by Hobbit on Aug 4, 2023 16:20:25 GMT 1
Twoja "analiza" sprowadzała się do tego, że jestem bardziej lakoniczny.
|
|
|
Post by Legolas on Aug 4, 2023 16:21:15 GMT 1
Twoja "analiza" sprowadzała się do tego, że jestem bardziej lakoniczny. A to interesujące, że przywaliłeś się do tej konkretnej analizy nawet nie patrząc czy już coś wcześniej było pisane.
|
|
|
Post by Hobbit on Aug 4, 2023 16:22:40 GMT 1
Zaiste, interesujące.
|
|
Boromir
Edycja#35
Limit: 566
|
Rozgrywka
Aug 4, 2023 16:23:54 GMT 1
via mobile
Post by Boromir on Aug 4, 2023 16:23:54 GMT 1
Hobbit, bo ja cię uniewinniłem, nie narób mi wstydu.
|
|
Boromir
Edycja#35
Limit: 566
|
Rozgrywka
Aug 4, 2023 16:30:23 GMT 1
via mobile
Post by Boromir on Aug 4, 2023 16:30:23 GMT 1
Theoden, wychodź z kurwidołka
|
|
Gimli
Edycja#35
|
Rozgrywka
Aug 4, 2023 16:33:05 GMT 1
via mobile
Post by Gimli on Aug 4, 2023 16:33:05 GMT 1
Hobbit jak już jesteś to kto dzisiaj według ciebie? Wymieniałes dwie osoby aragorna i WP, ktoś jeszcze, któryś bardziej z tych dwóch?
|
|
|
Post by Hobbit on Aug 4, 2023 16:39:43 GMT 1
W pierwszej kolejności Władca, bo argument z obsrania jest mocniejszy niż argument z nieporadności. Do tej dwójki dwóch z grona Drzewiec, Powrót Króla i Elrond.
|
|
|
Rozgrywka
Aug 4, 2023 16:44:20 GMT 1
via mobile
Post by Powrót Króla on Aug 4, 2023 16:44:20 GMT 1
W pierwszej kolejności Władca, bo argument z obsrania jest mocniejszy niż argument z nieporadności. Do tej dwójki dwóch z grona Drzewiec, Powrót Króla i Elrond. Mam wrażenie że każdy z podejrzanych przedstawia tak inny profil że ciężko dodaje mi się winienie ich równocześnie przez jedną osobę
|
|
|
Rozgrywka
Aug 4, 2023 16:44:45 GMT 1
via mobile
Post by Powrót Króla on Aug 4, 2023 16:44:45 GMT 1
Aragorn już niewinny?
|
|