|
Post by Jesieniara on Apr 30, 2020 10:58:00 GMT 1
>wyróżniający się kandydat do linczu >napisał jednego posta, jego kandydatura pojawiła się na godzinę przed linczem (który, notabene, jest o północy)
No właśnie tym się wyróżniał, że sprawiał wrażenie glona, który olał grę, a biorąc pod uwagę nietypowy harmonogram to był wg mnie bardzo oczywisty kandydat do zagłosowania dla wielu osób, w tym także miastowych, a może nawet przede wszystkim, którzy uznali, że po paru stronach kreacyjnego pierdolenia nie są w stanie I NIE CHCĄ na tak wczesnym etapie wskazywać i zabijać kogoś innego, grającego normalnie.
Gwoli ścisłości, to samo mniej więcej zrobił Grechuta (tzn. napisał tylko kreacyjnego posta i poszedł), tylko że z posta ljokelsoeya ewidentnie przebijało, że jest glonem, który mógł po prostu olać grę, więc pewnie dlatego rzucił się w oczy.
|
|
|
Post by Morgan Freeman on Apr 30, 2020 11:02:28 GMT 1
Morgan Freeman, nie dodaje mi się, że taki Morgan Freeman głosuje na ljokelsoya. Możesz mi spróbować powiedzieć, czemu Tobie się dodało? A to zbiorczo w sumie odpowiem, chociaż trochę nie rozumiem pytań (to znaczy rozumiem sens zdania, ale nie wiem po co pytać, skoro odpowiedź jest dość oczywista), bo generalnie jestem bardzo zadowolony ze swojego głosu. W sumie to pod spodem Jesieniara to bardzo dobrze wyjaśniła, a ja się nie będę powtarzał (tylko trochę to rozwinę), więc:
A nie lubię tego robić, bo generalnie lubię głosować trochę bardziej odważnie i co do zasady tak robię, ale tym razem uznałem, że nie warto.
W kogo powiedzmy, że rozważałem głos? Szlachcic i Jarolim. No ten, na samym początku dnia, powiedzmy jeszcze, że Sierocki, ale potem zrezygnowałem widząc deklarację wjazdu na pełnej i zabawną historyjkę z zepsutą klawiaturą XD (obstawiam, że prawdziwą) Okej, niech więc ją kupi i wjedzie na pełnej (zwłaszcza, że podejrzewałem, że gość nie ma szans na lincz).
Szlachcic i Jarolim podpadli nie stylem pisania czy mafijnymi postami. Wtedy może i bym zagłosował, bo jak ktoś kleci mafijne bąki od samego początku, to trudno oczekiwać, że coś się w tej materii zmieni. Bardziej chodziło o zachowawczą postawę, no tak zwyczajnie coś mi nie do końca grało w tym co napisali. Tyle że zgadzam się z Jesieniarą - pierwszy lincz odbył się w wyjątkowych okolicznościach i godzinie, gdzie tak naprawdę na 3-4 godziny przed linczem nie działo się nic lub niewiele, a potem było na tyle późno, że połowa graczy miała prawo być już zajęta czymś innym/szykować się bardziej do snu i takie tam. Spokojnie sobie potrafię wyobrazić, że Szlachic czy Jarolim są niewinni, napisali sobie co napisali i dzisiaj zatrą gorsze wrażenie z wczoraj. Jeśli nie, to nic się nie stało, jest głos w linczu. A może i nawet lepiej, bo trochę więcej relacji z graczami zbudują, może nawet kogoś wsypią? Albo totalnie się któryś uniewinni?
Serio, autentycznie nie rozumiem czepiania się takiego linczu, nawet to dla mnie trochę podejrzane To że u kogoś ktoś już zdecydowanie zapracował na głos (z tych aktywniejszych) to spoko, nie widzę problemu. U mnie (i jak widzę nie tylko u mnie) tak jednak nie było
|
|
|
Post by Kazimierz Pawlak on Apr 30, 2020 11:04:27 GMT 1
W ogóle wydaje mi się, że mafia w takich sytuacjach, w których jest jeden ewidentny kandydat do linczu (nie mówię o masówce) - ucieka od niego głosami. Po pierwsze, żeby nie stać przy jego zwłokach, po drugie dlatego, że przy odpowiednim rozłożeniu własnych głosów może liczyć na lekkie rozmycie głosowania i doprowadzenie nawet do jakiegoś remisiku między niewinnymi. No właśnie tu nie było ewidentnego kandydata do linczu. Było rozmycie, pośród wielu typów do linczu przewijały się także nicki mafiozów, więc zakładam niemal z pewnością, że: 1) mafia miała wczoraj trochę ciepło, ich nicki przewijały się w opcjach do głosowania 2) dlatego bardzo wątpię, aby wczoraj jakaś mafia zagłosowała na mafię 3) ljoekelsoj też się przewinął, wiedzieli że jest niewinny, więc to mógł być ich bufor bezpieczeństwa i może na podbitkę tego typu jeden się poświęcił; na pewno nie był to Freeman, z dwójki Sędzia / Sierocki typowałbym Sierockiego
|
|
|
Post by Morgan Freeman on Apr 30, 2020 11:08:28 GMT 1
Przecież tu nie chodzi o niekonsekwencję, tylko o zachowawcze pierdololo przed i po linczu. A ja uważam, że w okolicznościach, jakie były przed linczem, zachowawcza postawa i refleksja miastowego co do wartości swojego głosu (jak u Jesieniary) jest naturalna. A twoja już niekoniecznie (ale też niekoniecznie mafijna) Ty głosowałeś, zdaje się, na Szlachcica. Wyłożysz powody, dla których uznałeś, że warto go odwalić w pierwszym głosowaniu? To myślę bardziej przydatny temat do dyskusji.
|
|
|
Post by Sasha Strunin on Apr 30, 2020 11:09:24 GMT 1
Chodzi mi dokładnie o to, co napisałeś Freeman. Jak sam napisałeś, lubisz odważnie zagłosować. Nie pasuje mi taki głos w jednopostowego glona, ze strony gracza, za przeproszeniem, poważnego kalibru. Twoje wyjaśnienie jest zrozumiałe i chociaż nadal mi to zgrzyta, to na pewno nie jest kwestia, którą chciałabym rozwijać w dniu dzisiejszym. Co za tym idzie, z mojej strony koniec tematu.
|
|
|
Post by Donald Trump on Apr 30, 2020 11:10:33 GMT 1
Sugerowanje, że ljokelsoy był "faworytem" do linczu jest trochę bez sensu, biorąc pod uwagę, że został z dupy wrzucony na świecznik jako glon i równie dobrze mógł paść jakiś Grechuta albo inny raper. Nie, żebym uważał to za jakąś skrajne złą taktykę, natomiast nie ukrywam, że na pierwsze miejsce w moim prywatnym rankingu irytujących graczy wspięła się Jesieniara. Nie wiem, czy to dalej kreacyjne posty, czy celowo wprowadza wszędzie zamęt, ale odnoszę wrażenie, że jej posty nie niosą za sobą żadnej konkretnej wartości, a typy na lincze są podyktowane impulsami chwili, a nie jakimiś konkretnymi przesłankami. Rzuca jakieś sugestie o masówkach, post dalej się wycofuje, a przy okazji jest z siebie bardzo zadowolona. Co myślicie? Jesieniara na ten moment not-to-touch, a prawdopodobnie w ogóle jest niewinna. Muszę się jednak z Tobą zgodzić, że totalnie irytująca Ale Ty masz mafio-radar zjebany... moim zdaniem z każdym jej postem Jesianiara prześciga się w byciu mafiozą xD 1. Nie głosowanie, mimo że aktywnie brało się udział w rozgrywce i tłumaczenie się z tego. Przejdźmy przez historię poprzednich edycji i sprawdźmy jak często głosowania w G1 unikał mafioza, a jak często miasto. Jestem niemal ze 100% pewnością przekonany, że jest to mafijny ruch... 2. Jesieniara dywaguje o jakiś pierdołach na temat czy jest mafia przy zlinczowanym, czy może jednak jej tam nie ma? Jakie to ma większe znaczenie tak naprawdę? Zwykła strata czasu, ponieważ zwyczajnie musielibyśmy dokładnie pójść tą ścieżka i ją zbadać i najpewniej dostaniemy, że max 1 mafioza był przy zlinczowanym, a pozostali zagłosowali inaczej. Taki sam wynik prawdopodobnie dostalibyśmy jakbyśmy losowo wybierali numery do zlinczowania... To po prostu wynika z rozkładu prawdopodobieństwa. Zdecydowanie lepiej skupić się na zachowaniu graczy, a nie szukać mafii w liczbach i linczach, bo tam siłą rzeczy tę mafię się zawsze znajdzie...
|
|
|
Post by Kazimierz Pawlak on Apr 30, 2020 11:15:42 GMT 1
Sierocki, dlaczego mamy Cię dziś nie zabić? Kogo wg Ciebie powinniśmy?
|
|
|
Post by Smutek, Depresja, Niepewność on Apr 30, 2020 11:18:33 GMT 1
Słowo, którego szuka Jesieniara, to "łatwy". Łatwy kandydat do linczu. Ale nie "wyróżniający się". Morgan Freeman, nie spodobał mi się jego post, inne jego posty nie zmieniły tego wrażenia, nie miałem lepszego pomysłu, więc poszło na niego. Do listy zarzutów wobec Jesieniary dodałbym rzucanie uniewinnieniami na lewo i prawo i to jeszcze z wysokiego konia.
|
|
|
Post by Smutek, Depresja, Niepewność on Apr 30, 2020 11:20:41 GMT 1
O, oznaczanie działa, fajno.
|
|
|
Post by Donald Trump on Apr 30, 2020 11:23:48 GMT 1
Do listy zarzutów wobec Jesieniary dodałbym rzucanie uniewinnieniami na lewo i prawo i to jeszcze z wysokiego konia. Zgadzam się
|
|
|
Post by Morgan Freeman on Apr 30, 2020 11:39:10 GMT 1
Tak w ogóle, to Trump zaatakował Życiową Porażkę za głos na aktywnego gracza, tyle że Pawlak przed deadlinem głosowania napisał 4 posty, czyli trudno go było zaliczyć w poczet aktywnych xD Zabawnie czyta się ich dyskusję z tą wiedzą (obu mam za niewinnych na ten moment, a przynajmniej Trumpa)
|
|
|
Post by Mieszko on Apr 30, 2020 11:48:34 GMT 1
Jestem i kajam się. Wczorajszy dzień ułożył się dla mnie dość niefortunnie w kwestii czasu na grę. Nadrabiam temacik i zobaczymy co się wykluje
|
|
|
Post by Donald Trump on Apr 30, 2020 11:49:13 GMT 1
Tak w ogóle, to Trump zaatakował Życiową Porażkę za głos na aktywnego gracza, tyle że Pawlak przed deadlinem głosowania napisał 4 posty, czyli trudno go było zaliczyć w poczet aktywnych xD Zabawnie czyta się ich dyskusję z tą wiedzą (obu mam za niewinnych na ten moment, a przynajmniej Trumpa) Tylko ja wcale nie uważałem, że głos na Pawlaka jest podejrzany, bo Pawlak jest aktywny... nigdzie tak nie napisałem chociaż niektórzy mogą pomyśleć, że za to zaatakowałem Porażkę... Ja nigdzie nie napisałem dlaczego uważam, że ten głos jest niewytłumaczalny ;p
|
|
|
Post by Morgan Freeman on Apr 30, 2020 11:51:36 GMT 1
A faktycznie, to Życiowa Porażka wyciągnął taki wniosek, ty nic nie pisałeś o aktywności. To w sumie jeszcze lepsza ta dyskusja z tej perspektywy XD
|
|
|
Post by Jesieniara on Apr 30, 2020 11:55:57 GMT 1
1. Nie głosowanie, mimo że aktywnie brało się udział w rozgrywce i tłumaczenie się z tego. Nie tłumaczyłem się z tego, po prostu zostałem zapytany, więc odpowiedziałem, bo zrozumiałym jest dla mnie, że taki ruch z mojej strony w pierwszej chwili może budzić zdziwienie. Swoją drogą, jak tak sobie próbuję spojrzeć na to z boku, to wydaje mi się, że jakbym był w mafii to byłaby to ostatnia rzecz jaką bym zrobił. No, ale teraz może wjechać na białym koniu jakiś "detektyw" i oświadczyć, że ponieważ jestem w mafii, to celowo robię rzeczy, których będąc w mafii na pewno bym nie zrobił. xD 2. Jesieniara dywaguje o jakiś pierdołach na temat czy jest mafia przy zlinczowanym, czy może jednak jej tam nie ma? Jakie to ma większe znaczenie tak naprawdę? Zwykła strata czasu, ponieważ zwyczajnie musielibyśmy dokładnie pójść tą ścieżka i ją zbadać i najpewniej dostaniemy, że max 1 mafioza był przy zlinczowanym, a pozostali zagłosowali inaczej. Taki sam wynik prawdopodobnie dostalibyśmy jakbyśmy losowo wybierali numery do zlinczowania... Znaczenie ma zasadnicze, biorąc pod uwagę, że i Sierocki, i Sędzia byli przez kogoś tam wymieniani i w sumie obydwaj zgarnęli po jednym głosie i, sądząc po tym jak grają, jest niemała szansa, że w kolejnych dniach jednak polecą. Więc sens tego co napisałem jest duży, bo wg mnie obydwaj w mafii nie są, więc jeśli przypadkiem pierwszy okazałby się winny, to oszczędzamy lincz. Przy czym to, co napisałem powyżej jest raczej dość oczywiste i mało odkrywcze, co zaznaczyłem już na początku, no ale czasem i takie kwestie warte są odnotowania. Zdecydowanie lepiej skupić się na zachowaniu graczy, a nie szukać mafii w liczbach i linczach, bo tam siłą rzeczy tę mafię się zawsze znajdzie... Tu się jak najbardziej zgadzam.
|
|
|
Post by Jesieniara on Apr 30, 2020 11:58:17 GMT 1
Słowo, którego szuka Jesieniara, to "łatwy". Łatwy kandydat do linczu. Ale nie "wyróżniający się". Morgan Freeman , nie spodobał mi się jego post, inne jego posty nie zmieniły tego wrażenia, nie miałem lepszego pomysłu, więc poszło na niego. Do listy zarzutów wobec Jesieniary dodałbym rzucanie uniewinnieniami na lewo i prawo i to jeszcze z wysokiego konia.
Co to znaczy "słowo, którego szuka Jesieniara to łatwy"?
Co do uniewinniania, owszem, jest mafijne, ale nie sposób patrząc np. na przepychankę Trumpa z Życiową Porażką na stronie 14 wyobrazić sobie, żeby którykolwiek z nich, będąc w mafii, robił coś takiego.
Jak widzę, że ktoś robi coś miastowego to lubię to odnotować. Choćby ku pamięci własnej, szczególnie, że zazwyczaj ze 2 doby mijają, zanim przyzwyczaję się do wszystkich kreacji i zacznę sobie w głowie tworzyć jakiś obraz poszczególnych graczy.
|
|
|
Post by Donald Trump on Apr 30, 2020 12:01:24 GMT 1
Serio? Wystarczy mieć ADHD, aby miasto myślało, że nie jesteś w mafii... Co za głupie podejście xD
|
|
|
Post by Jesieniara on Apr 30, 2020 12:02:22 GMT 1
Nie rozumiem, Trump, o co Ci chodzi.
|
|
|
Post by Morgan Freeman on Apr 30, 2020 12:05:09 GMT 1
Skąd w ogóle pomysł, że uniewinnianie (samo w sobie jako takie) jest mafijne? Totalna bzdura. Uniewinnianie w niektórych okolicznościach jest wskazane, a czasem wręcz bardzo dobre.
|
|
|
Post by Mieszko on Apr 30, 2020 12:09:44 GMT 1
Uniewinnianie jest mafijne? Jeśli umiesz uniewinniać w miarę efektywnie, to trzeba to robić. Jasne, mafiozie będzie z tym łatwiej, ale to nie znaczy że miastowy ma tego nie robić xD W pewnym momencie trzeba zaryzykować i wstawić do niewinnych tego czy tamtego, a potem najwyżej przeanalizować sytuację raz jeszcze. Zacząłem od postów Strunin, nie podobało mi się jej rozpoczęcie, zaatakowała Puyola, że mafia, potem zapytana o te oskarżanie od początku mówi, że nie będzie czekać na cud, bo cisza w temacie, a była dopiero godzina 15 Potem musiałem już iść, ale podoba mi się jej dalszy content. NIEWINNA NA TEN MOMENT XD
|
|