|
Post by cezarykulesza on Jan 25, 2023 14:25:56 GMT 1
Żadnych lekarzy, ksiądz jest tradycyjną nazwą dla naszej społeczności, więc tak się powinien nazywać
|
|
|
Post by Grande_Connection on Jan 25, 2023 14:27:13 GMT 1
Generalnie propozycja Volverina bardzo mi się podoba, jest w miarę blisko tej twardej, męskiej gry, jaką chciałem. A zarazem jest to propozycja minimalistyczna\klasyczna, ale też nie tak super minimalistyczna jak kompletny brak ról co imo było trochę przesadą jednak (chociaż to bardziej kwestia gustu niż czegoś co się da obiektywnie uargumentować).
|
|
|
Post by Grande_Connection on Jan 25, 2023 14:34:14 GMT 1
Uważam, że poprzednia edycja była bardzo dobrze zbalansowana. W obecnej edycji mafia dostaje codzienny mord i osłabione testamenty, a miasto jawne lincze, i detektywa oraz księdza (roli mafii nie liczę bo one służą tylko paraliżowaniu ról miastowych). Wydaje się, że jest to uczciwy deal, który powinien utrzymac dobry balans z poprzedniej rozgrywki. Noo, tak szczerze to trochę w stronę miasta może, ale nie jakoś bardzo się ten balans przesuwa. No i dużo zależy ile detektyw tak naprawdę zdziała, co jest częściowo zależne od losowości, a częściowo od skilla graczy.
|
|
|
Post by Lionel Messi on Jan 25, 2023 14:36:33 GMT 1
Można zrobić słabszego deta, zerowe sprawdzenie losowe i sprawdza w dni nieparzyste -> po pierwszym, trzecim, piątym linczu. Wtedy polecam już usunąć opryszka. Det, ksiądz (nie może dwa razy modlić się za tą samą osobę), w mafii OC i szpieg. I jedziemy. To mi w się w sumie najbardziej podoba. Czyli podsumowując: 1. jawne głosowania, nieograniczone zmiany 2. brak testamentu detektywa, testament przedśmiertny 300 znaków dla reszty 3. detektyw sprawdzający w dni nieparzyste + sprawdzenie losowe w dzień zerowy (między innymi po to, żeby od początku zostawiał poszlaki i mafia go szukała)
4. ksiądz modli się codziennie, nie może dwa razy za tą samą osobę 5. mafia morduje codziennie 6. normalny szpieg dostający info rolny/bezrolny
Taki opryszek pokazujący się jako winny, albo zlinczowany ojciec chrzestny pokazujący się jako niewinny, to mam wrażenie tworzy więcej problemów niż radości z rozgrywki. Nigdy nie grałem na coś takiego, kiedyś chyba niektórzy ze społeczności grali taką wersję z OC, ale dla mnie już przekombinowane. Imo wywalmy opryszka, 4 klarowne role i jest git.
Co do księdza to OC powinien dostać jego nick jak się za niego pomodli, aby modlitwa faktycznie była przemyślana. W tym secie ksiądz faktycznie codziennymi modlitwami będzie mocny nadal mimo ograniczenia modlitw na tą samą osobę.
|
|
szrek
Edycja#26
|
Post by szrek on Jan 25, 2023 14:55:37 GMT 1
Ciekawy kompromis, z którym na pierwszy rzut oka nie widzę problemów. Przedśmiertne dla reszty, maks 300 znaków, brzmi spoko. I przy śmierci info o dokładnej roli zmarłego, jeśli det bez testamentów.
Dodatkowo nad szpiegiem można pomyśleć, żeby dostawał dokładną rolę sprawdzonego gracza.
Z wszystkim 1 do 1 się zgadzam, lecz nadal mam jędną do-propozycje. Jako że Opryszek to rola calkowicie mieszajaca both-parties, to Szpieg na Opryszku powinien wskazywac albo Deta/Lekarza/Losowo. co to za abominacje wgl, jedyna informacja dla szpiega powinna brzmieć "rola" (w tym opryszek) lub "brak roli" pomysł z brakiem testamentu dla detektywa też jest głupi, nie po to jak rozumiem chcecie ograniczyć testamenty (-> zmusić rolnych do woalowania swoich działań), żeby brak sporządzenia testamentu na 99% oznaczał, że przez same mechaniki gry gość był detem
|
|
|
Post by Grande_Connection on Jan 25, 2023 15:01:38 GMT 1
To ja bym prędzej wyrzucił testamenty całkowicie niż dał testament detektywowi. Dla mnie to jest po prostu totalnie nieatrakcyjne, że detektyw sobie może siedzieć w ciszy ze spokojem bo wie, że w razie czego może po prostu wypisać typy po śmierci. To ma być męska gra, gdzie musisz ryzykować.
|
|
szrek
Edycja#26
|
Post by szrek on Jan 25, 2023 15:49:35 GMT 1
Można zrobić słabszego deta, zerowe sprawdzenie losowe i sprawdza w dni nieparzyste -> po pierwszym, trzecim, piątym linczu. Wtedy polecam już usunąć opryszka. Det, ksiądz (nie może dwa razy modlić się za tą samą osobę), w mafii OC i szpieg. I jedziemy. To mi w się w sumie najbardziej podoba. Czyli podsumowując: 1. jawne głosowania, nieograniczone zmiany 2. brak testamentu detektywa, testament przedśmiertny 300 znaków dla reszty 3. detektyw sprawdzający w dni nieparzyste + sprawdzenie losowe w dzień zerowy (między innymi po to, żeby od początku zostawiał poszlaki i mafia go szukała)
4. ksiądz modli się codziennie, nie może dwa razy za tą samą osobę 5. mafia morduje codziennie 6. normalny szpieg dostający info rolny/bezrolny Taki opryszek pokazujący się jako winny, albo zlinczowany ojciec chrzestny pokazujący się jako niewinny, to mam wrażenie tworzy więcej problemów niż radości z rozgrywki. Nigdy nie grałem na coś takiego, kiedyś chyba niektórzy ze społeczności grali taką wersję z OC, ale dla mnie już przekombinowane. Imo wywalmy opryszka, 4 klarowne role i jest git.
1. spoko 2. część pierwsza niespoko - jw., część druga spoko 3. rozumiem logikę, ale ogólne założenie mi się na ten moment nie podoba. imo zależy wiele od setupu, ale wolałbym świadome sprawdzenie deta dzień później/jedno mniej w ogóle, niż losowe w d0. skoro det ma mieć 95% pewne info o niewinności czy tym bardziej winie jakiegoś gracza, to niech to będzie podyktowane jego decyzją, a nie rng 4. dwa razy za tą samą osobę z rzędu czy w ogóle? logiczne, że w ksiądz działa z taką samą częstotliwością jak morduje mafia 5. zależy od setupu 6. tak z opryszkiem jako winnym kiedyś grałem i było bardzo spoko, oc jako niewinny to imo przeginka, do zastanowienia się czy po zlinczowaniu oc powinno być info o roli, wg mnie nie
|
|
|
Post by Volverin on Jan 25, 2023 18:52:22 GMT 1
Z wszystkim 1 do 1 się zgadzam, lecz nadal mam jędną do-propozycje. Jako że Opryszek to rola calkowicie mieszajaca both-parties, to Szpieg na Opryszku powinien wskazywac albo Deta/Lekarza/Losowo. co to za abominacje wgl, jedyna informacja dla szpiega powinna brzmieć "rola" (w tym opryszek) lub "brak roli" pomysł z brakiem testamentu dla detektywa też jest głupi, nie po to jak rozumiem chcecie ograniczyć testamenty (-> zmusić rolnych do woalowania swoich działań), żeby brak sporządzenia testamentu na 99% oznaczał, że przez same mechaniki gry gość był detem
W tej mechanice gry każda rola jest wyjawiana po śmierci (jeśli dobrze rozumiem, o to ci chodziło?). I wręcz musi tak być, aby miasto wiedziało, że gracz, który zginął w linczu/mordzie był detektywem, a więc trzeba zajrzeć w jego posty w poszukiwaniu sprawdzonych niewinnych. Opiera się to właśnie na braku testamentu. Stąd taki kompromis wydaje mi się nieproblematyczny, bo po śmierci i tak wszyscy wiedzą, że odpadł rolny, a bezrolni wciąż mogą sobie coś tam skrobnąć na pożegnanie. Nie widzę przeciwwskazań.
Losowe sprawdzenie w dzień zerowy, aby detektyw od początku gry wcielił się w swoją rolę, a mafia miała szansę na jego wytropienie. To najpopularniejszy setup na gierkach zagranicznych, stąd ten pomysł przeniosłem tutaj kilka edycji wstecz. Natomiast nie musimy tak grać, det bez sprawdzenia w d0 też spoko. Ksiądz dwa razy z rzędu nie może, potem reset
Zmiana rolnych na coś takiego: Det - sprawdzający codziennie, ale bez sprawdzenia w d0. Ksiądz - modli się codziennie, nie może dwa razy z rzędu za tego samego gracza. OC - niewinny w sprawdzeniu deta, dostaje nick księdza, który się za niego pomodli, dostaje info, że detektyw go sprawdził. Szpieg - sprawdza codziennie, info rolny/bezrolny.
Można wtedy dodać jeszcze opryszka, jako że det sprawdza codziennie - winny w sprawdzeniu deta, leci z informacją winny w linczu miasta, ale również w mordzie mafii. Może dojść do zabawnej sytuacji gdy mafia zamorduje opryszka i wyskoczy, że odstrzelili swojego xD
Też git. Jawne głosy, brak testamentu deta, testamenty przedśmiertne pozostałych, role wyjawiane po śmierci.
Jeśli chodzi o dynamikę i atrakcyjność rozgrywki, to myślę, że gracze nie będą zawiedzeni.
|
|
Deleted
Deleted Member
|
Post by Deleted on Jan 25, 2023 19:37:24 GMT 1
Mnie się podoba ten motyw z losowym w D0. Każda inicjatywa skracająca początkowe pierdy i przyspieszająca merytoryczne pisanie jest u mnie na tak
|
|
|
Post by Szarlej on Feb 2, 2023 3:00:23 GMT 1
Opryszek niezbedny, ksiadz zamiast lekarza.
Nie jestem fanem losowego w dniu D0, bo ktos bedzie mial pecha
|
|
|
Post by Lionel Messi on Feb 2, 2023 10:09:57 GMT 1
Opryszek niezbedny, ksiadz zamiast lekarza. Nie jestem fanem losowego w dniu D0, bo ktos bedzie mial pecha To zrobimy rozwiązanie z 24 edycji,że det otrzyma losowe sprawdzenie w d0 niewinnego gracza ( nie może to być OC). Wtedy nie będzie sytuacji,że od dnia 0 det zna od razu członka mafii.
|
|
|
Post by Szarlej on Feb 2, 2023 10:57:22 GMT 1
Cool
|
|
|
Post by Antura on Feb 2, 2023 17:57:59 GMT 1
|
|
szrek
Edycja#26
|
Post by szrek on Feb 2, 2023 18:40:46 GMT 1
idiotyczne to darmowe sprawdzenie, ale jak tam chcecie
|
|
|
Post by Antura on Feb 2, 2023 20:40:35 GMT 1
Niech wielkie umysły matematyczne powiedza mi ile powinno być mafii w tym secie: czy 20% czy 25% czy 30% etc.
|
|
|
Post by Lionel Messi on Feb 2, 2023 22:02:49 GMT 1
20% tak optymalnie i tego się trzymajmy, absolutne maksimum 25%. Więcej niż 25% albo nie pamiętam,albo nigdy nie widziałem.
|
|
|
Post by ericlynnwright on Feb 2, 2023 22:20:17 GMT 1
Niech wielkie umysły matematyczne powiedza mi ile powinno być mafii w tym secie: czy 20% czy 25% czy 30% etc. W weekend jak zapowiedziałem ogarnę balans setupu
|
|
|
Post by Volverin on Feb 3, 2023 0:56:48 GMT 1
idiotyczne to darmowe sprawdzenie, ale jak tam chcecie AlE tAk gRajĄ zA gRaNiCą!1one Jeden z najpopularniejszych setupów, myślę, że się sprawdza ogólnie rzecz biorąc. Ale na pewno nie trzeba tak grać.
Szczególnie jeśli gramy z osłabionym detektywem - wywalmy po prostu to sprawdzenie d0, a zróbmy detektywa sprawdzającego w nieparzyste, będzie miał pełną kontrolę nad swoją rolą przynajmniej. A detektyw "parzysty" jak napisane obecnie w ostatecznych zasadach, to trochę nie do końca mi siedzi, dostanie losowe niewinne sprawdzenie i będzie musiał czekać do drugiego dnia żeby móc skorzystać z roli wedle swojej strategii.
Role: Detektyw nieparzysty, bez sprawdzenia d0. KSIĄDZ, nie lekarz, szanuj kulturę regionu xD
Bez oprycha wtedy, bo det osłabiony, więc nie ma co kombinować bardziej OC okej Szpieg nieparzysty okej
Setup wydaje się dość zbalansowany, proporcje miasto-mafia w przedziale 20-25% najlepiej szukać, aczkolwiek jak będziesz miał wątpliwość, np sytuacja 24 graczy, to proponowałbym jednak 5 mafiozów (26,3%), niż 4 (20%), moim zdaniem dla rozgrywki lepiej gdy mafii jest troszkę łatwiej niż troszkę trudniej.
|
|
|
Post by Antura on Feb 3, 2023 1:25:48 GMT 1
No okej, detektyw zmieniony Tyle na plus dla mojej perspektywy, że mniej rozgrywka jest ustawiana przez moje losowanie, a nie lubie jak random stuff wpływa mocno na grę. Twarda sztuka mafijna, a nie cyfereczki
|
|
|
Post by Szarlej on Feb 3, 2023 6:31:29 GMT 1
Btw. rozważałem ostatnio z jedną osobą kompletny brak deta (nie tak jak teraz, bo był kompletny brak ról) - ksiądz, OC/Szpieg, oprych Generalnie tak jak piszesz, twarda sztuka mafijna zamiast losowych sprawdzeń. Z drugiej strony, jeśli będzie dużo graczy, to det jednak niezbędny.
Postaram się "obliczyć" (xd) ile powinno być mafiozów w stosunku do wszystkich
|
|