|
Post by Antura on Jan 25, 2023 1:12:31 GMT 1
Zapraszam
|
|
|
Post by Grande_Connection on Jan 25, 2023 1:45:22 GMT 1
Proponowac tylko pełne sety zasad czy pojedyńcze rzeczy też mogą byc? Jakbym miał o pojedyncze dwie rzeczy poprosic to brak testamentów i głosowanie takie, że głosujesz jawnie w trakcie linczu, bez możliwości zmiany zdania. Ja mam klimat i ochotę na twardą, męską grę, dlatego takie rzeczy jak zmiany zdania, wypowiadanie się po śmierci, głosowanie, którego nie widać, nie są mi po drodze. Zróbmy edycję z nastawieniem żeby emocje były jak największe.
|
|
|
Post by Volverin on Jan 25, 2023 2:39:13 GMT 1
Proponowac tylko pełne sety zasad czy pojedyńcze rzeczy też mogą byc? Jakbym miał o pojedyncze dwie rzeczy poprosic to brak testamentów i głosowanie takie, że głosujesz jawnie w trakcie linczu, bez możliwości zmiany zdania. Ja mam klimat i ochotę na twardą, męską grę, dlatego takie rzeczy jak zmiany zdania, wypowiadanie się po śmierci, głosowanie, którego nie widać, nie są mi po drodze. Zróbmy edycję z nastawieniem żeby emocje były jak największe. Jawne głosowanie tak, ale koniecznie z możliwością zmiany w każdym momencie. Dużo potencjalnych problemów -> głosy oddane za szybko i zablokowane na wybranym graczu, zabicie dynamiki rozgrywki (nie można zrobić spontanicznego przeskoku na kogoś innego) itp.
To brak testamentów konieczny, żeby det musiał zostawiać poszlaki dla miasta o swoich sprawdzeniach, bo nie będzie mógł ich przekazać w testamencie.
Rolni wypisani spoko, szczególnie jeśli będzie edycja na 20+ osób to dwóch miastowych rolnych jest git. Det, ksiądz, OC, oprych, szpieg (koniecznie przy zespole det+ksiądz jako jakaś kontra).
|
|
|
Post by Szarlej on Jan 25, 2023 2:55:55 GMT 1
Nie no, możemy grac na jawne głosowania, chętnie, ale możliwość zmiany głosu to mus. Chociażby dlatego, że nie zawsze człowiek ma pewność, czy zdąży zagłosować tuż przed linczem - i słabo by było, gdyby musiał wybierać między wysłaniem głosu wcześniej i niemożnością zmiany go w późniejszym czasie, a punktem karnym za brak głosowania. To brak testamentów konieczny, żeby det musiał zostawiać poszlaki dla miasta o swoich sprawdzeniach, bo nie będzie mógł ich przekazać w testamencie. Ale czemu konieczny? Przecież moglibyśmy normalnie grać na przedśmiertne. Z racji na codzienne mordy, czy jak? Czy że "konieczny", bo tak się po prostu fajniej będzie grało? Ja generalnie jestem za testamentami, bez różnicy czy normalne, czy przedśmiertne. Ale przeżyję każdą decyzję.
|
|
bajka
Edycja#26
|
Post by bajka on Jan 25, 2023 8:16:03 GMT 1
Jeżeli testamenty to (prawdopodobnie?) sprawdzenie Deta (+szpiega?) co 2 dni. Ale to do sprawdzenia, wzgledem ilosci graczych.
|
|
|
Post by Grande_Connection on Jan 25, 2023 9:53:53 GMT 1
Zgadzam się, że przy detektywie testament to nie fajna rzecz. Detektyw powinien musiec zostawiac poszlaki, to jakieś nie w porządku się wydaje żeby detektyw mógł się ukrywac i nie wspominac o typach bo jak umrze to przecież może podac sprawdzonych po śmierci. Trochę finezji od siebie wymagajmy.
|
|
|
Post by Antura on Jan 25, 2023 10:19:17 GMT 1
Losowa myśl, w ramach tego ze zawsze chcemy tutaj skupiać sie na skillsach myślowych a nie mechanice: Zawsze można wyłączyć testament tylko detektywowi, a innym zostawić. Mieć ciastko i zjeść ciastko
|
|
|
Post by Volverin on Jan 25, 2023 12:36:02 GMT 1
Nie no, możemy grac na jawne głosowania, chętnie, ale możliwość zmiany głosu to mus. Chociażby dlatego, że nie zawsze człowiek ma pewność, czy zdąży zagłosować tuż przed linczem - i słabo by było, gdyby musiał wybierać między wysłaniem głosu wcześniej i niemożnością zmiany go w późniejszym czasie, a punktem karnym za brak głosowania. To brak testamentów konieczny, żeby det musiał zostawiać poszlaki dla miasta o swoich sprawdzeniach, bo nie będzie mógł ich przekazać w testamencie. Ale czemu konieczny? Przecież moglibyśmy normalnie grać na przedśmiertne. Z racji na codzienne mordy, czy jak? Czy że "konieczny", bo tak się po prostu fajniej będzie grało? Ja generalnie jestem za testamentami, bez różnicy czy normalne, czy przedśmiertne. Ale przeżyję każdą decyzję. Det sprawdzający codziennie z losowym sprawdzeniem niewinnego w dzień zerowy to potężna rola. Jako kontra do tej roli trzeba mu utrudnić gameplay, musi być jakoś do wytropienia przez mafię, która będzie szukała wśród graczy, którzy zostawiają poszlaki dla miastowych w postach. Jeśli det tego nie zrobi, a poleci w mordzie, to wszystkie jego sprawdzenia przepadają.
|
|
|
Post by Volverin on Jan 25, 2023 12:36:08 GMT 1
Losowa myśl, w ramach tego ze zawsze chcemy tutaj skupiać sie na skillsach myślowych a nie mechanice: Zawsze można wyłączyć testament tylko detektywowi, a innym zostawić. Mieć ciastko i zjeść ciastko Ciekawy kompromis, z którym na pierwszy rzut oka nie widzę problemów. Przedśmiertne dla reszty, maks 300 znaków, brzmi spoko. I przy śmierci info o dokładnej roli zmarłego, jeśli det bez testamentów.
Dodatkowo nad szpiegiem można pomyśleć, żeby dostawał dokładną rolę sprawdzonego gracza.
|
|
|
Post by Antura on Jan 25, 2023 12:52:23 GMT 1
Losowa myśl, w ramach tego ze zawsze chcemy tutaj skupiać sie na skillsach myślowych a nie mechanice: Zawsze można wyłączyć testament tylko detektywowi, a innym zostawić. Mieć ciastko i zjeść ciastko Ciekawy kompromis, z którym na pierwszy rzut oka nie widzę problemów. Przedśmiertne dla reszty, maks 300 znaków, brzmi spoko. I przy śmierci info o dokładnej roli zmarłego, jeśli det bez testamentów.
Dodatkowo nad szpiegiem można pomyśleć, żeby dostawał dokładną rolę sprawdzonego gracza.
Z wszystkim 1 do 1 się zgadzam, lecz nadal mam jędną do-propozycje. Jako że Opryszek to rola calkowicie mieszajaca both-parties, to Szpieg na Opryszku powinien wskazywac albo Deta/Lekarza/Losowo.
|
|
|
Post by Szarlej on Jan 25, 2023 12:53:21 GMT 1
Nie no, możemy grac na jawne głosowania, chętnie, ale możliwość zmiany głosu to mus. Chociażby dlatego, że nie zawsze człowiek ma pewność, czy zdąży zagłosować tuż przed linczem - i słabo by było, gdyby musiał wybierać między wysłaniem głosu wcześniej i niemożnością zmiany go w późniejszym czasie, a punktem karnym za brak głosowania. Ale czemu konieczny? Przecież moglibyśmy normalnie grać na przedśmiertne. Z racji na codzienne mordy, czy jak? Czy że "konieczny", bo tak się po prostu fajniej będzie grało? Ja generalnie jestem za testamentami, bez różnicy czy normalne, czy przedśmiertne. Ale przeżyję każdą decyzję. Det sprawdzający codziennie z losowym sprawdzeniem niewinnego w dzień zerowy to potężna rola. Jako kontra do tej roli trzeba mu utrudnić gameplay, musi być jakoś do wytropienia przez mafię, która będzie szukała wśród graczy, którzy zostawiają poszlaki dla miastowych w postach. Jeśli det tego nie zrobi, a poleci w mordzie, to wszystkie jego sprawdzenia przepadają. Ach, codzienne sprawdzenia, to akurat przegapiłem. To ma sens
|
|
|
Post by Antura on Jan 25, 2023 13:11:11 GMT 1
Generalnie zastanawiam się nad tymi codziennymi sprawdzeniami. Z jednej strony sprawdzenia co 2 dzień to mało, gdy codziennie giną 2 osoby. Z drugiej strony jeżeli det będzie sprawdzał tych potencjalnie dlugo-zyjacych, to moze byc juz game-breaking. Z trzeciej strony, uwzgledaniajac to co wyzej, jezeli nie ma testamentu i nawet sprawdzi dlugo-zyjacych, to znowu sprawa sie robi dyskusyjna sie ciekawa. Bo mafiozo moze powtorzyć case z detektywa jak to bylo w 24 edycji, wiec nawet przy ujawnieniu się deta i akcji, by lekarz go leczył, nadal nie jest to takie pewne. No i jest duza szansa ze lekarz tez umrze loswo. Z czwartej strony zalozmy ze lekarz i detektyw nie umieraja, ginie na poczatku jakas mafia, to mafia ma SUPER-ciezko by wygrac. I z tych wszystkich stron jest następny wniosek: Lekarz leczący detektywa blokuje mu sprawdzenie. Detektyw sprawdza codziennie. Lekarz może tylko raz na dwa dni leczyc te samą osobę, przy czym nie moze siebie: po to, by uniknac jak najmocniej otwartego przyznawania sie graczy do roli. DODATKOWO Mozna pomyslec nad tym, żeby zlinczowany Opryszek pokazywal, żę jest z mafii (jeżeli uznamy ze miasto jest za silne), bo to mala zmiana, a moze dodać kolorytu i niepewnosci Just some thoughts, ale mowie otwarcie, bo nie chce zadnego przypalu i genialnej strategii dla zadnej ze stron.
|
|
|
Post by Volverin on Jan 25, 2023 13:20:18 GMT 1
Można zrobić słabszego deta, zerowe sprawdzenie losowe i sprawdza w dni nieparzyste -> po pierwszym, trzecim, piątym linczu. Wtedy polecam już usunąć opryszka. Det, ksiądz (nie może dwa razy modlić się za tą samą osobę), w mafii OC i szpieg. I jedziemy. To mi w się w sumie najbardziej podoba. Czyli podsumowując: 1. jawne głosowania, nieograniczone zmiany 2. brak testamentu detektywa, testament przedśmiertny 300 znaków dla reszty 3. detektyw sprawdzający w dni nieparzyste + sprawdzenie losowe w dzień zerowy (między innymi po to, żeby od początku zostawiał poszlaki i mafia go szukała)
4. ksiądz modli się codziennie, nie może dwa razy za tą samą osobę 5. mafia morduje codziennie 6. normalny szpieg dostający info rolny/bezrolny
Taki opryszek pokazujący się jako winny, albo zlinczowany ojciec chrzestny pokazujący się jako niewinny, to mam wrażenie tworzy więcej problemów niż radości z rozgrywki. Nigdy nie grałem na coś takiego, kiedyś chyba niektórzy ze społeczności grali taką wersję z OC, ale dla mnie już przekombinowane. Imo wywalmy opryszka, 4 klarowne role i jest git.
|
|
|
Post by Grande_Connection on Jan 25, 2023 13:22:03 GMT 1
Jak działa testament przedśmiertny?
|
|
|
Post by Antura on Jan 25, 2023 13:23:19 GMT 1
Jak działa testament przedśmiertny? Wysyłasz na priw do Mistza Gry, on wrzuca po Twojej smierci w wątek. Wysylasz jak glosy w poprzedniej edycji. Mozesz zmieniac ile razy ccesz.
|
|
|
Post by Antura on Jan 25, 2023 13:24:04 GMT 1
Można zrobić słabszego deta, zerowe sprawdzenie losowe i sprawdza w dni nieparzyste -> po pierwszym, trzecim, piątym linczu. Wtedy polecam już usunąć opryszka. Det, ksiądz (nie może dwa razy modlić się za tą samą osobę), w mafii OC i szpieg. I jedziemy. To mi w się w sumie najbardziej podoba. Czyli podsumowując: 1. jawne głosowania, nieograniczone zmiany 2. brak testamentu detektywa, testament przedśmiertny 300 znaków dla reszty 3. detektyw sprawdzający w dni nieparzyste + sprawdzenie losowe w dzień zerowy (między innymi po to, żeby od początku zostawiał poszlaki i mafia go szukała)
4. ksiądz modli się codziennie, nie może dwa razy za tą samą osobę 5. mafia morduje codziennie 6. normalny szpieg dostający info rolny/bezrolny Taki opryszek pokazujący się jako winny, albo zlinczowany ojciec chrzestny pokazujący się jako niewinny, to mam wrażenie tworzy więcej problemów niż radości z rozgrywki. Nigdy nie grałem na coś takiego, kiedyś chyba niektórzy ze społeczności grali taką wersję z OC, ale dla mnie już przekombinowane. Imo wywalmy opryszka, 4 klarowne role i jest git.
Bardziej podoba mi sie moje, lecz Twoje tez spoko i założmy, ze na obecna chwile tak Gracie, jak tu napisales. Bez opryszka i z det 100% pewnym na day0 powinna byc bardzo ciekawa edycja w czytanie, wiec widze ogromny potencjał, w meta grze na szukanie i robienie frakcji.
|
|
|
Post by Volverin on Jan 25, 2023 13:27:17 GMT 1
Osobiście chętnie bym zaznajomił społeczność z różnymi rolami i ciekawymi setupami, ale jako że na najbliższą edycję zbiera się trochę graczy ze starszych edycji + kilku nowych graczy to uważam, że lepiej będzie za bardzo nie kombinować i zagrać coś prostszego.
|
|
|
Post by Antura on Jan 25, 2023 13:27:41 GMT 1
yes, plus brak opryszka to bedzie duzo mniej postow na temat "on opryszek, ja opryszek, a co o opryszku, jak to dziala", majac 15-20 graczy sam opryszek moze wygenerowac setki postów, a lepiej by content byl na grze samej
|
|
|
Post by Volverin on Jan 25, 2023 13:42:37 GMT 1
Ale to blokowanie sprawdzenia detektywa przez "lekarza" (KSIĘDZA ) to nie, szczególnie jak det nie sprawdza codziennie
|
|
|
Post by cezarykulesza on Jan 25, 2023 14:21:38 GMT 1
Możemy też zagrać bez ról, uważam, że tak jest zdecydowanie lepiej
|
|