|
Post by Volverin on Mar 15, 2023 0:18:49 GMT 1
Z zastrzeżeniem, że nieważne co zaznaczycie, to i tak wracamy do klasyków na dłuższy czas. Proszę o szczere opinie, też pisemnie w tym wątku spoko.
|
|
parabole
Edycja#29
martwe martwe martwe
|
Post by parabole on Mar 15, 2023 0:21:03 GMT 1
mając na uwadze nowość wielu graczy i mecyje jakie wyszły z rolnymi miasta - 2
mając na uwadze czyste założenia i możliwości jakie stwarza - 4
daję 3, ale myślę, że przy tym setupie szanse na zwycięstwo ugrupowania zdecydowanie bardziej fluktuują już w momencie losowania niż przy tradycyjnych ustawieniach
|
|
|
Post by Zagubiony on Mar 15, 2023 0:24:36 GMT 1
Dałem 4. Przy dużej edycji dobrze, że są snajperzy, bo przyspiesza to rozgrywkę. Fajny pomysł z zagubionym oraz z backupem. Na minus moim zdaniem fakt, że ksiądz nie może się modlić za siebie, przy tylu strzałach z różnych stron to powinno być dozwolone.
|
|
|
Post by Squbaniec on Mar 15, 2023 0:33:37 GMT 1
Sam setup oceniłbym na 5 dający spore możliwości strategiczne dla obydwóch stron konfliktu. Odejmuję 1 punkt za sabotaż dwóch rolnych (snajper parzysty i pierwotny ksiądz). Przez co przy Rojt jako rezerwowy musiał zastąpić księdza zamiast potencjalnie snajpera. Ksiądz po prostu zagrał mafijne zawody. Drugi snajper robi herostrzały jakieś. Po prostu zmarnowany potencjał setupu jest.
|
|
|
Post by Oceniacz Akrobacji on Mar 15, 2023 0:38:25 GMT 1
No te role sa dosc silne i pewnie dzialaloby to bardziej przewidywalnie przy rownych graczach. Tutaj jest raczej przestrzal od piatej kategorii do mistrza fide, wiec fajnie byloby snajperow albo jakos bardziej rozlozyc albo znerfic.
Ewentualnie dodac jakas mechanike ktora zniecheci do herostrzalow. Nie znam sie za bardzo na setupach mafijnych, ale jako przyklad np. strzal dozwolony tylko w ludzi ktorzy mieli przynajmniej 1 glos czy cos.
|
|
|
Post by Andrzej Stankiewicz on Mar 15, 2023 0:40:48 GMT 1
Setup jest znakomity pod względem ról, trzeba tylko zrobić jednego mafiozę mniej, nie przyjmować graczy, którzy po niewylosowaniu roli nie będą chcieli grać, wyjaśnić ludziom, że kamizelka + snajper to de facto detektyw na sterydach i można tak dużo edycji rozegrać. Na pewno jest to ciekawsze w kminieniu kto kogo kiedy i jak niż jak jest zwykły detektyw i ksiądz.
|
|
|
Post by Volverin on Mar 15, 2023 0:42:51 GMT 1
Z mojej perspektywy szkoda zmarnowanego potencjału Zagubionego. Rola z potencjałem ogromnym, w tej edycji nie pykło.
Do tego możliwe, że świetnie zamiast backupu wkomponowałby się tutaj jakiś Barman, żeby już w ogóle usmażyć mózgi graczom w kwestii rozkmin odnośnie mordów/strzałów.
Jeśli w przyszłości mielibyśmy to zagrać jeszcze raz to: 1. Bez glonów 2. Troszkę wzmocnić miasto barmanem ewentualnie. 4. Konkretny limit graczy, np 24 graczy żebym mógł dokładnie sprawdzić balans, tutaj pojechałem na czuja 30 graczy, 6 mafii, wiedziałem, że kilku za pasywność poleci. Akurat przez zbiegi okoliczności, różne decyzje graczy wyszło, że trzech miastowych rolnych poleciało w trzy dni no i mafia musiała mieć przez to ułatwione zadanie.
|
|
|
Post by catherinazetajones on Mar 15, 2023 10:18:08 GMT 1
Zaznaczyłam 4 na zachętę skoro po 5 dniach miasto zabija 3 mafie i zmierza ku przepaści to coś nie tak jednak z balansem w tej edycji, ale to nie kwestia setupu tylko być może zbyt dużej liczby nowych graczy/odpadających/glonujących. A role ciekawe, nawet ciekawsze niż tradycyjne.
|
|
|
Post by Volverin on Mar 15, 2023 10:37:18 GMT 1
Po 5 dniach miasto zabiło 3 mafie, ale również 5 swoich (Karlos, windmill, Oceniacz, ye, parabole). W tym dwóch rolnych Po prostu w tej edycji eliminacja graczy następuje szybciej, zgodnie z założeniem przed edycją: mafiacorner.boards.net/post/25672/thread -> pierwszy paragraf. Gdy miasto wygrywa gierkę, zazwyczaj osiąga skuteczność na poziomie 45%+, obecnie jest to 38%. Natomiast zgadzam się, że duża liczba nowych mocno wpływa na balans. Gdyby zapisało się 30 graczy, ale sami "starzy wyjadacze", którzy graliby aktywnie, to sześcioosobowa mafia mogłaby mieć ciężko.
|
|
|
Post by catherinazetajones on Mar 15, 2023 10:47:27 GMT 1
Po 5 dniach miasto zabiło 3 mafie, ale również 5 swoich (Karlos, windmill, Oceniacz, ye, parabole). W tym dwóch rolnych Po prostu w tej edycji eliminacja graczy następuje szybciej, zgodnie z założeniem przed edycją: mafiacorner.boards.net/post/25672/thread -> pierwszy paragraf. Gdy miasto wygrywa gierkę, zazwyczaj osiąga skuteczność na poziomie 45%+, obecnie jest to 38%. Natomiast zgadzam się, że duża liczba nowych mocno wpływa na balans. Gdyby zapisało się 30 graczy, ale sami "starzy wyjadacze", którzy graliby aktywnie, to sześcioosobowa mafia mogłaby mieć ciężko. 40% niewinnych zabił dzierżący rolę, której zazwyczaj nie ma. I o ile grę miasta należy oceniać całościowo to wpływ na rozgrywkę 1 gracza jest zbyt duży. Ale to przypadek, bo trafiło prawdopodobnie na osobę po prostu niedoświadczoną.
|
|
|
Post by Volverin on Mar 15, 2023 10:57:19 GMT 1
W założeniu snajper gra dla miasta i ma służyć jako dodatkowy lincz. Wyszło trochę inaczej, no i pech, że akurat Oceniacz był rolnym. Jeśli mamy nie uwzględniać strzałów jednego snajpera, to w ten sam sposób możemy odjąć strzał snajpera w Riquelme dnia pierwszego i wychodzi, że miasto zlinczowało dwóch mafiozów w 5 dni, czyli dalej bez fajerwerków.
Miasto miało sporo pecha, ale też nie uważam, żeby szczególnie pomagali sobie grą w temacie.
|
|
|
Post by Karlos Magnusen on Mar 15, 2023 13:48:35 GMT 1
Mnie setup pasował, dziwnie tak bez deta, jasne ale fajnie, zdecydowanie snajper jest po decie moja ulubiona rola miastową.
Na minus mało agresywne karanie za łamanie zasad, umówiliśmy się na grę w kulturalnym jezyku i każdy miał to w chuju. Ale to nie jest cześć setupu xd.
Tez na minus to jak mało trzeba by nie paść za aktywność, celowa gra na granicy niepadniecia naprawdę nie powinna być tolerowana ale to tez nie jest czesc setupu.
Czyli setup zajebisty pasuje mi.
|
|
|
Post by Karlos Magnusen on Mar 15, 2023 13:52:17 GMT 1
Wypraszam sobie komentarze ze strollowałem, grałem na serio, trolluje to nwm mucha czy kapibara i snajper parzysty. Ja pisałem posty i udzielałem się. Po prostu nie w momencie, gdy było to potrzebne, z totalnie niezależnych ode mnie powodów. Możesz uważać ze pisałem mafijnie, spoko, ale jeśli tak to przecież nie celowo, tak samo jak każdemu zależało mi by pograć więcej niż day1 xd bo day 1 to i tak nudy.
|
|
|
Post by Karlos Magnusen on Mar 15, 2023 13:52:58 GMT 1
A co do ról, tak, ksiądz oczywiście powinien moc tez chronić siebie, w zupełności wystarcza fakt że mozna i tak tylko raz za jedną osobę.
|
|
|
Post by Zagubiony on Mar 15, 2023 15:18:34 GMT 1
Na minus mało agresywne karanie za łamanie zasad, umówiliśmy się na grę w kulturalnym jezyku i każdy miał to w chuju. Tak z ciekawości, kto z kim i gdzie umawiał się na grę w kulturalnym języku?
|
|