|
Post by Volverin on Mar 16, 2023 20:52:03 GMT 1
Edycja zawarła w sobie dużo kontrowersji.
Uważam, że zdecydowanie lepiej będzie jeśli: 1. Nie będziemy na nich się skupiać w wątku Podsumowania i "na gorąco".
2. Wspomnimy o nich trochę tutaj, ale na spokojnie.
3. Co najważniejsze, zorganizujemy spotkanie GŁOSOWE w jakiś wieczór, podczas którego obgadamy wiele spraw formalnych, regulaminowych, o przyszłości gierki itp, żeby po prostu wyglądało wszystko o wiele lepiej w przyszłości. Mam nadzieję, że jesteście chętni na coś takiego, uważam, że będzie to z dużą korzyścią dla społeczności.
Tutaj proszę o propozycje tematów do poruszenia podczas takiego spotkania/zebrania. Sam mam sporo pomysłów w głowie, niedługo je uporządkuję i wymienię.
|
|
|
Post by Juan Roman Riquelme on Mar 16, 2023 20:53:16 GMT 1
Gra poza forum Krytykowanie balansu rozgrywki w trakcie gry. Zagrania 'nie fair' Obrażanie matek innych graczy (serio, nie wierzę, że to piszę )
|
|
|
Post by Karlos Magnusen on Mar 16, 2023 21:00:13 GMT 1
Kto grał poza forum?
|
|
|
Post by Volverin on Mar 16, 2023 21:16:19 GMT 1
Kontrowersje/niepotrzebne rzeczy w tej edycji:
1. Sidor piszący na czacie grupowym Eneldo-Sidor-Tomus i gadający o grze, głównie o tożsamościach.
Prosiłem żeby tego nie robił więcej, to potem grał tym w temacie pisząc o Riquelme, który nasyła na niego Mistrza Gry. Miałem podstawy żeby go wyrzucić.
2. Mniej lub bardziej mocne ataki personalne wobec graczy, tu kilka osób zawiniło. Również miałem podstawy by kogoś wyrzucić.
3. Skupianie się na sprawach dookoła gry właściwej, ciągłe wyciąganie tematu regulaminu i MG do gry.
4. Akcja Bartka Zmarzlika -> nowy gracz, zestresował się swoją rolą, do wybaczenia. Gdyby to był jakiś regulars to inaczej można by to rozpatrywać.
|
|
|
Post by Ebenezer Rojt on Mar 16, 2023 21:20:39 GMT 1
1. Składam samokrytykę, bowiem też pisałem o rozgrywce tam. Nie zwalajcie wszystkiego na Sidora!
|
|
|
Post by Karlos Magnusen on Mar 16, 2023 21:28:50 GMT 1
Imo kwestie 1 i 2 to problem, 3 i 4 to normalna gra w mafię
|
|
|
Post by Juan Roman Riquelme on Mar 16, 2023 21:36:54 GMT 1
Jakiekolwiek krytykowanie zmarzlika, biorąc pod uwagę że spokojnie można było wyrzucić za łamanie regulaminu 3-4 miastowych w tej rozgrywce, uważam za po prostu niesmaczne
|
|
|
Post by Spóżnialski Jasiu on Mar 16, 2023 21:57:43 GMT 1
Już na spokojnie po edycji, jeżeli któryś z graczy Jan Ewangelista lub Taco Hemingway, Volverin poczuł się urażony tym jak Spóźniony Jasiu go zwyzywał lub obraził jego matkę i poczuł się tym urażony, to przepraszam, ale dla mnie jest to element gry i MG mógł go swobodnie wyrzucić. Przeprosiny są szczerze, bo potrafię zrozumieć, że nie każdy oddziela grę od świata rzeczywistego i może odebrać takie słownictwo personalnie. Proszę też nie wiązać Spóznionego Jasia ze mną Małym Farciarzem. Spóżniony Jasiu pozwala sobie na rzeczy, których nigdy w prywatnym życiu bym nie zrobił. Mafia pozwala rozgrywać pewne role i bawić się nią w dowolny sposób i jest mi smutno, że zabrania się mi takie rzeczy robić w grze, które dla mnie są dyskusyjne. Julian wie, że nie zgadzam się z zasadami jakie są w obecnej formie i dla swojego dobra nie będę brał udziału w dalszych grach, jeżeli tak ma wyglądać regulamin. Jest to mój sprzeciw przeciwko psuciu głownego coru gry, którego główną zasadą jest: rozmawiaj, nie oszukuj i nie pokazuj nigdy dowodu w jakiej frakcji jesteś. Wszystkie zasady ograniczające słownictwo w grze opartej głownie na słowie są dla mnie niezrozumiałe.
|
|
|
Post by Ojciec Pijo on Mar 16, 2023 21:59:56 GMT 1
Jakiekolwiek krytykowanie zmarzlika, biorąc pod uwagę że spokojnie można było wyrzucić za łamanie regulaminu 3-4 miastowych w tej rozgrywce, uważam za po prostu niesmaczne A już obrażanie go za post w gruncie rzeczy żartobliwy to kompletna odcinka.
|
|
|
Post by Karlos Magnusen on Mar 16, 2023 22:08:24 GMT 1
Jakiekolwiek krytykowanie zmarzlika, biorąc pod uwagę że spokojnie można było wyrzucić za łamanie regulaminu 3-4 miastowych w tej rozgrywce, uważam za po prostu niesmaczne Imo krytykować można ze słabo zagrał, ale na pewno nie niemoralnie. Ot stosował się do zasad i konkurował tak by wygrać, tyle. Ja bym zmienił reg ze jeśli w ostatniej minucie ktoś odda głos to to przedłuża głosowanie o kolejną minute jak nie więcej.
|
|
|
Post by Antura on Mar 16, 2023 22:13:42 GMT 1
Mafia po śmierci nie powinna mieć dostępu do mafijnego, jako temat do dyskusji.
|
|
|
Post by Antura on Mar 16, 2023 22:28:34 GMT 1
Mistrz Gry nie powinien rozmawiać na mafijnym z mafią o niczym innym jak zbieranie akcji i tłumaczenie zasad (które to wytłumaczenia też powinny być wrzucane ogólnodostępnie dla całego Miasta), jako temat do dyskusji.
|
|
|
Post by Volverin on Mar 16, 2023 22:28:54 GMT 1
Już na spokojnie po edycji, jeżeli któryś z graczy Jan Ewangelista lub Taco Hemingway , Volverin poczuł się urażony tym jak Spóźniony Jasiu go zwyzywał lub obraził jego matkę i poczuł się tym urażony, to przepraszam, ale dla mnie jest to element gry i MG mógł go swobodnie wyrzucić. Przeprosiny są szczerze, bo potrafię zrozumieć, że nie każdy oddziela grę od świata rzeczywistego i może odebrać takie słownictwo personalnie. Proszę też nie wiązać Spóznionego Jasia ze mną Małym Farciarzem. Spóżniony Jasiu pozwala sobie na rzeczy, których nigdy w prywatnym życiu bym nie zrobił. Mafia pozwala rozgrywać pewne role i bawić się nią w dowolny sposób i jest mi smutno, że zabrania się mi takie rzeczy robić w grze, które dla mnie są dyskusyjne. Julian wie, że nie zgadzam się z zasadami jakie są w obecnej formie i dla swojego dobra nie będę brał udziału w dalszych grach, jeżeli tak ma wyglądać regulamin. Jest to mój sprzeciw przeciwko psuciu głownego coru gry, którego główną zasadą jest: rozmawiaj, nie oszukuj i nie pokazuj nigdy dowodu w jakiej frakcji jesteś. Wszystkie zasady ograniczające słownictwo w grze opartej głownie na słowie są dla mnie niezrozumiałe. Masz prawo do tej opinii. Temat zostanie poruszony na WALNYM ZEBRANIU MAFIJNYCH WJEBAŃCÓW.
Postaramy się podejść do różnych kwestii bez z góry postawionych tez, zobaczymy co myślą ludzie na takie tematy.
|
|
|
Post by Antura on Mar 16, 2023 22:30:33 GMT 1
Do dyskusji: uznanie reguły (nawet z lepszym i bardziej kategorycznym wyjaśnieniem) z 27 edycji:
|
|
|
Post by Antura on Mar 16, 2023 22:32:25 GMT 1
Do dyskusji: Brak punktów karnych i wszelkie nagany/ostrzeżenia na linii korespondencji prywatnej Mistrz - Gracz, by uniknąć jak najbardziej gry meta-grą i manipulowania punktami karnymi.
Znowu granie punktami karnymi w meta (i ich nadużywanie w ramach nieobecności i braku głosowania) się wydarzyło (co przewidywałem przed edycją). Moim wnioskiem po 27 edycji (a zarazem sugestią przed obecną edycją) było, by całkowicie te punkty wyrzucić, bo kontakt prywatny na linii MG-gracz sprawdził się doskonale.
Punkty karne (np. za wulgarność) w temacie z rozgrywką tylko prowokowały i obniżały jakość gry, i niejako według mnie, zmniejszały szansę na lepsza jakość dyskusji. Sprawa załatwiona na priw miałaby lepszy skutek, a zarazem nie stawałaby się elementem gry i unikalibyśmy publicznej bury mistrza gry na danym graczu.
|
|
|
Post by Wiadomo, niewinny on Mar 16, 2023 22:43:08 GMT 1
4. Akcja Bartka Zmarzlika -> nowy gracz, zestresował się swoją rolą, do wybaczenia. Gdyby to był jakiś regulars to inaczej można by to rozpatrywać.
Jak dla mnie to nie ma specjalnie o czym mówić. Fakt, że do tego doszło wynika de facto z tego, że miał popełnić "miastowe" samobójstwo - coś, czego regulamin i tak zakazuje. Kupił sobie jeden dzień, tyle. Jakieś zmiany przedłużające możliwość głosowania, gdy ktoś głosuje o na minutę przed końcem, sure, czemu nie. Oczywiście z zastrzeżeniem, że mogą dokonać zmiany z głosu już wysłanego, ale nie mogą już potem tego głosu zmienić (żeby nie było głosowania do północy xD) EDIT: Wypowiadam się tutaj i teraz, bo u mnie wieczory zwykle spędzane są w pracy, więc istnieje spora szansa, że przegapię mafijny meeting
|
|
|
Post by Volverin on Mar 16, 2023 22:48:39 GMT 1
Sprawy organizacyjne do przedyskutowania na WALNYM ZGROMADZENIU MAFIJNYCH WJEBAŃCÓW:
1. Zabójcze tempo rozgrywki, liczba postów -> Co z tym zrobić, jak tym zarządzać, będą różne pomysły padały, obszerny temat! 2. Sprawa glonów -> jak jej uniknąć (może częściowo przez rozwiązanie punktu pierwszego) 3. Limit graczy na edycję -> może ustalać z góry listę zapisową i ile maks może zagrać, kto pierwszy ten lepszy? 4. Sprawy regulaminowe -> wszystko co w postach powyżej się pojawiło 5. Czy MG na mafijnym ma być cicho i jedynie odpowiadać na pytania. 6. Świeżo z mafijnego -> czy martwy mafioza powinien być wyrzucony z mafijnego.
|
|
|
Post by Volverin on Mar 16, 2023 22:50:06 GMT 1
7. Meta gra -> na co pozwalać, na co nie, jak to ująć w regulaminie
|
|
|
Post by Wiadomo, niewinny on Mar 16, 2023 22:54:44 GMT 1
Tak sobie wyobrażam to zgromadzenie: I don't believe the chair recognized you, muthafucka
|
|
|
Post by Volverin on Mar 16, 2023 22:55:52 GMT 1
XD Wierzę, że jednak ktoś się pojawi, przynajmniej tych dziesięciu wjebańców xD
|
|