|
Post by Volverin on Mar 16, 2023 23:06:27 GMT 1
Plan jest generalnie taki, żeby pojawiło się jak najwięcej osób, była wymiana myśli, ogarnięcie wielu kwestii. Wstępnie ustali się sporo rzeczy, a następnie wstawi się owoce dyskusji na forum. Tam nieobecni z zebrania będą mogli również odnieść się do tych ustaleń.
Jeśli potrafimy zebrać się walnie na lincz o 21:00 w czasie gierki, to chyba uda nam się w jakiś wieczór zebrać i pogadać na ważne tematy o gierce, którą tak wszyscy lubimy.
|
|
|
Post by Andrzej Stankiewicz on Mar 17, 2023 0:49:12 GMT 1
Mam dziwne wrażenie, że wprowadzenie tajnych głosowań rozwiązałoby co najmniej połowę największych bolączek ostatnich edycji: - zmniejszyłoby spamowanie postami (szczególnie w okolicy linczu) - jednocześnie podwyższyłoby poziom wypowiedzi, każdy chcąc nie chcąc musiałby się przyłożyć do argumentacji takiego a nie innego głosowania - akcja Zmarzlika nie miałaby racji bytu (aczkolwiek uważam, że robienie mafiozie wyrzutów o takie coś to kpina)
Jawne głosowania doprowadzają do tego, że w pewnym momencie z forum robi się czat i jest nie do przejścia dla graczy, którzy w godzinach okołolinczowych nie czytali na bieżąco.
Osobną sprawą jest elementarne poczucie wzajemnego szacunku do siebie i empatii w stosunku do innych graczy, a przede wszystkim szacunku dla osób organizujących nam tę zabawę. To co działo się pod koniec rozgrywki było dla mnie zwyczajnie niesmaczne.
|
|
|
Post by Wojskowa Karetka on Mar 17, 2023 0:51:24 GMT 1
Mam dziwne wrażenie, że wprowadzenie tajnych głosowań rozwiązałoby co najmniej połowę największych bolączek ostatnich edycji: - zmniejszyłoby spamowanie postami (szczególnie w okolicy linczu) - jednocześnie podwyższyłoby poziom wypowiedzi, każdy chcąc nie chcąc musiałby się przyłożyć do argumentacji takiego a nie innego głosowania - akcja Zmarzlika nie miałaby racji bytu (aczkolwiek uważam, że robienie mafiozie wyrzutów o takie coś to kpina) Jawne głosowania doprowadzają do tego, że w pewnym momencie z forum robi się czat i jest nie do przejścia dla graczy, którzy w godzinach okołolinczowych nie czytali na bieżąco. *** Osobną sprawą jest elementarne poczucie wzajemnego szacunku do siebie i empatii w stosunku do innych graczy, a przede wszystkim szacunku dla osób organizujących nam tę zabawę. To co działo się pod koniec rozgrywki było dla mnie zwyczajnie niesmaczne. Zgadzam się w każdym fragmencie tej wypowiedzi
|
|
|
Post by Volverin on Mar 17, 2023 0:51:40 GMT 1
Okej, jest logika w tym co mówisz. Dodamy jako punkt do dyskusji. Nie ukrywam, że jawne bardzo lubię i uważam za "fajniejsze", ale rzeczywiście jest prawdą, że zwiększają aktywność graczy w okolicach linczu.
|
|
|
Post by Karlos Magnusen on Mar 17, 2023 1:03:07 GMT 1
Martwy mafiozo musi moc dalej grac, kurwa to są podstawy tej gry ;/
|
|
|
Post by Wiadomo, niewinny on Mar 17, 2023 1:56:48 GMT 1
Co w tym niby jest podstawowego? I z czego wynika? Bo nie z pierwotnej wersji mafii (zakładając, że ta obozowa jest pierwotna, bo w sumie pewności nie mam :v)
Aczkolwiek dostęp powinien zostać. Pomijam istnienie innych środków komunikacji niż forum, bo wszyscy tutaj jesteśmy dżentelmenami i damami i nie będziemy łamać zasad, na które się zgadzamy, chodzi o sam fun z gry, który jest o wiele większy, jeśli możesz go dzielić z współmafiozami na forum. Choćby żeby się pośmiać z tego, jak bardzo wykiwało się miasto. Do tego dochodzą przypadki skrajne, tj. mafiozo zostający kompletnie sam na podforum, jeśli jego koledzy zostali zlinczownai (argumentum ad nudum) albo np. sytuacja, w której rady martwych współmafiozów okazują się wręcz szkodliwe (co dowodzi, że dostęp dla martwych mafiuszek nie zawsze jest korzystny, argumentum ad niezawszekorzyscium).
Dorzuciłym jeszcze jeden, ale on poniekąd traci na znaczeniu w dobie mafiowego discorda (i mi z tego powodu smutno) - mafiozi na podforum często dzielą się swoimi procesami myślowymi, przeczuciami, odczuciami, wnioskami, a nie będą tego robić, jeśli nie będą mieli do kogo pisać. A takie rzeczy zawsze fajnie się czyta po edycji.
Ktoś przyjdzie i powie, że chodzi tutaj przecież tylko o martwych mafiozów, podforum będzie miało przecież żywych, ale nie oszukujmy się, zasada Pareta działa też i tutaj, ~20% mafiuszek tworzy ~80% kontentu na podforum
|
|
|
Post by Volverin on Mar 17, 2023 16:54:05 GMT 1
Minimum 5 postów dziennie, a nie 2 -> do przedyskutowania.
|
|
|
Post by lowrider on Mar 17, 2023 18:15:39 GMT 1
2/3/5 z wymogiem waloru merytorycznego, wg widzimisię MG
|
|
|
Post by kshaq on Mar 20, 2023 14:50:44 GMT 1
Ja bym przedyskutował jeszcze możliwość rezygnacji z mordu dla mafii, jako że chcemy wahadełko trochę przestawić w stronę miasta, a ten element sprawia, że mafia ma dużo większe możliwości ustawienia meczówki pod siebie.
|
|