|
Post by Antura on Apr 4, 2023 6:22:27 GMT 1
Helou, i jak się grało na wolnej Amerykance? Wszystko styka? Poproszę o opinie. Dodatkowo. Odpalamy raz na jakiś czas edycje jak w Doktorskiej, gdzie zakazujemy dyskutowania o tożsamościach wprost i przyznawania się do nich wprost? Doktorska pokazała, że da się tak grać, zostawiając trochę liberalnego miejsca na sugestywne przyznawanie się. Pytanie tylko czy chcecie. Też poproszę o opinie. Dzięki!
|
|
Red
Gracz
|
Post by Red on Apr 4, 2023 7:34:14 GMT 1
IMO zajebiste rozkminy szły. Najlepsze były z Pshemowym braniem kwasu xD Byle nie grać tym kanciasto, bo wtedy (wiemy, temat przeruchany na 1000 fajerek), a tak chyba tylko egze grywał. Ale to też mam wrażenie dlatego, że on nigdy tożsamościami nie grał i to jest prosta kwestia - tego trzeba się nauczyć. Nikt od razu mistrzem w niczym nie jest jak najpierw nie popraktykuje xd
|
|
|
Post by Arthur Rimbaud on Apr 4, 2023 7:46:38 GMT 1
No mi to rybka ale jak regulamin pozwalał to sobie korzystałem xd
|
|
|
Post by Simo Häyhä on Apr 4, 2023 8:07:16 GMT 1
A mi podejście "wyskakujesz z tożsamości albo cię zlinczujemy" się nie podobało.
|
|
|
Post by PINSA GOURMET on Apr 4, 2023 8:45:59 GMT 1
A ja uważam, że wcześniej robiliśmy to lepiej, tożsamości i tak były znane a kultura rozgrywki była znacznie wyższa
|
|
Red
Gracz
|
Post by Red on Apr 4, 2023 8:58:41 GMT 1
Ale wcześniej to znaczy kiedy? Na początku edycji czy jak?
|
|
|
Post by PINSA GOURMET on Apr 4, 2023 9:05:08 GMT 1
w ostatnich edycjach przy zakazie rozmawiania o tożsamościach? nie wiem czy to był zakaz, czy przykazanie żeby nie robić tego do któregoś linczu, ale moim zdaniem efekt był lepszy.
Rozmawialiśmy w ten sam sposób i na tej samej świadomości swojej tożsamości, ale w sposób przystępniejszy dla ludzi spoza wąskiego gremium
|
|
|
Post by Hunter Thompson on Apr 7, 2023 7:13:48 GMT 1
Moim zdaniem sposób w jaki było to rozwiązane w tej edycji był optymalny. Mafia to tak trudna gra, że powinniśmy móc pomagać sobie meta grą, zaakceptować, że meta gra i lepsze rozumienie jej to jedna z umiejętności rozwijanych w czasie. Przepis żeby jednak pierwszy dzień zaczynać koniecznie na kreacjach jest jednak super bo jest to bardzo fajne, przyjemne i rozrywkowe. Przypominam. Szachiści, bokserzy, zawodnicy mma, drużyny piłkarskie etc. Wszyscy przygotowują się i grają inaczej w zależności od przeciwnika z jakim mają się mierzyć. Wszyscy też inwestują czas i zasoby w szpiegowanie i lepsze zrozumienie gry konkretnych oponentów. W mafii to nie powinno być wyjątkiem. Po prostu kreacje w g1 to dodatkowy fajny rozrywkowy element.
|
|
|
Post by Hunter Thompson on Apr 7, 2023 7:17:29 GMT 1
Jeżeli wyobrażam sobie mafię, która kiedyś zyskuje status sportu intelektualnego i istnieje nawet coś takiego jak profesjonalny gracz w mafię (a uważam, że jest to możliwe). To wyobrażam sobie, że przed jakąś ważną rozgrywką gracze jak najbardziej analizują i przygotowują się pod lepsze zrozumienie mety konkretnych oponentów. Na poziomie casualowym też granie metą nie sprawia problemów, bo kto chce poświęci na to czas, a kto nie chce nie musi tak grać. Nie można jednak narzekać, że gracze chcą sobie pomóc metą. Ta gra już jest trudna gdy się korzysta z mety (co pokazują ostatnie wyniki i częstość wygranych mafii), a gdy się z niej nie korzysta jest jeszcze trudniejsza.
|
|
|
Post by Arthur Rimbaud on Apr 7, 2023 17:40:06 GMT 1
A mi podejście "wyskakujesz z tożsamości albo cię zlinczujemy" się nie podobało. Byłeś w mafii to Ci się nie podobało, proste. Jako miastowy robię ile się da by sobie ułatwić w zgodzie z regulaminem.
|
|
|
Post by Simo Häyhä on Apr 7, 2023 20:07:27 GMT 1
A mi podejście "wyskakujesz z tożsamości albo cię zlinczujemy" się nie podobało. Byłeś w mafii to Ci się nie podobało, proste. Jako miastowy robię ile się da by sobie ułatwić w zgodzie z regulaminem. No ale co, Łuczyk wyskoczył i dało to tyle, że jeszcze mocniej go uniewinniłeś, to zgodnie z tym tokiem myślenia powinno mi się podobać imo to jest to co mówi kacperek - na pewnym etapie większość tożsamości i tak jest znana, ale takie wywlekanie sobie tego z gardła nieładnie wygląda imo. Tyle.
|
|