|
Post by Volverin on May 15, 2024 20:00:31 GMT 1
Lista graczy:
1. Lepszy Mafiozo – kacperek 2. Border Collie – Antura 3. Drogi Pamiętniczku... – piernikowy 4. Falstaff – egze 5. Kung Fu Kenny – kshaq 6. eberhardmock – Farciarz 7. Oliver Swanick - Szarlej 8. Pirania – Squbaniec 9. Cezary Graf – kurwiszon 10. Kot z Cheshire – Pshemo 11. Gary Oak - lowrider
Wygrana Miasta!
Mafia czerwona: Lepszy Mafiozo Eberhardmock
Mafia Niebieska: Cezary Graf Kot z Cheshire
Mafijne Mafii Czerwonej: discord.gg/Q6h46MepZJ
|
|
|
Post by Kung Fu Kenny on May 15, 2024 20:01:04 GMT 1
skurkowańcu za co
masz farta
|
|
|
Post by eberhardmock on May 15, 2024 20:01:13 GMT 1
Dzięki za grę Panowie, nie dało się inaczej. To już było jasne po linczu na Lepszym
|
|
|
Post by Gary Oak on May 15, 2024 20:01:13 GMT 1
|
|
|
Post by Lepszy Mafiozo on May 15, 2024 20:01:38 GMT 1
Gg
|
|
|
Post by Kung Fu Kenny on May 15, 2024 20:02:04 GMT 1
|
|
|
Post by Falstaff on May 15, 2024 20:02:37 GMT 1
macie szczęście, choć sercem i tak byłem z Farciarzem
|
|
|
Post by Gary Oak on May 15, 2024 20:03:14 GMT 1
Punkt wyjścia: 1. Lepszy był wmanewrowany w podejrzewanie Ebera i Pamiętniczka, niezależnie od tego czy był tam mafioza, 2. Teoria może rozchodzić się o zachowanie pamiętniczka, tj. nie uwzględnia czynnika ludzkiego, a czystą logikę gry – gra pamiętniczka mogła forsować zejście z niego niezależnie od tego, co byłoby dla mafii korzystniejsze, 3. Mafia już w dniu linczu na lepszym wiedziała, że pamiętniczek jest napoczęty i jest jedynym możliwym celem mordu od razu.
Tym samym, jedyną możliwością, by mafia mogła skończyć tę grę w poniedziałek było zlinczowanie kogoś innego niż Pamiętniczek.
Zgodnie z punktem wyjścia, lepszy miał do wyboru dwóch kandydatów: Ebera (status nieznany) i Pamiętniczka (niewinnego; jeżeli mafia chciałaby wygrać w poniedziałek, musiała zlinczować kogoś innego i zamordować Pamiętniczka.
Dla mafii Lepszy+Eber sytuacja wygląda zatem następująco: Eber musi głosować na Lepszego; Eber zintensyfikował ataki na Piranię, gdy pojawiła się szansa na wajchę. Lepszy ma dwa wyjścia: 1. Lepszy pushuje do końca pamiętniczka pomimo jego gry – to się nie wydarzyło skutek: pamiętniczek zlatuje niewinny, mafia nie ma mordu, napoczyna np. mnie, najpewniej po pamiętniczku zlinczowany jest Lepszy, padam w mordzie, meczówka Eber-Pirania-Kenny, Eber przegrywa; jeżeli w mordzie leci ktoś inny i ja jestem w meczówce, najpewniej mamy stan taki jak obecnie inny skutek: Lepszy pushując pamiętniczka ryzykuje wystawienie się na strzał, bo pamiętniczek dobrze się bronił. Wniosek: nawet jeśli Eber jest winny, Lepszemu opłacało się atakować go kosztem Pamiętniczka.
2. Lepszy pushuje współmafiozę Ebera i robi to skutecznie: zlatuje Eber, najprawdopodobniej napoczyna inny target, bo pamiętniczek jest zakolejkowany, spada pamiętniczek, spada w mordzie napoczęty cel, Lepszy+ 2 z 3 Oak, Kenny, Pirania Jeśli jestem w meczówcę to chcę wyjebać Lepszego, jeśli w meczówce mnie nie ma to pewnie pirania decyduje i idąc za mną+pamiętniczkiem raczej wygłosowuje Lepszego, mafia przegrywa
3. Lepszy pushuje współmafiozę Ebera i robi to nieskutecznie: No jeżeli Eber jest w mafii, to to się wydarzyło. Zlatuje Lepszy, mamy zakolejkowaną Piranię, spada pamiętniczek, meczówka Eber-Oak-Kenny.
Wniosek: Jeżeli mafia to Lepszy+Eber, to zagrali wydarzył się najlepszy wariant. W tym kontekście zwrócić uwagę należy na głos Lepszego, który zadeklarował głos na ebe, a finalnie zagłosował na pamiętniczka. To mogły być zwykłe mindgamesy, bo sam Lepszy by (za przeproszeniem) w życiu tego nie ogarnął, bo by mu się nie chciało, Eber natomiast pewnie już mógłby to zrobić.
Przyjmijmy mafię Lepszy+Kenny: 1. Lepszy pushuje niewinnego pamiętniczka do końca gry – to się takiej mafii nie opłaca, bo w ich interesie jest zajebanie kogoś innego; lepszy w trakcie dnia zmienia cel z pamiętniczka na ebera, być może ze względu na ww., a może po prostu przez grę pamiętniczka, kwestia interpretacji
2. Lepszy pushuje niewinnego Ebera i robi to skutecznie: Zlatuje eber, zlatuje pamiętniczek w mordzie, mają wygranko
3. Lepszy pushuje niewinnego Ebera i robi to nieskuteczne Jeśli Kenny jest w mafii, to to się wydarzyło i mamy sytuację jak teraz.
Wniosek: Przy tym składzie mafii głos Lepszego w Pamiętniczka zamiast w Ebera to misplay. Nawet grając na rozparowanie z Kennym i licząc tylko na to, że mi psycha zrobi przysiad i zwajchuję na remis – odbierają sobie szanse na wina. Kenny na 20 minut przed linczem ma możliwość iść za mną w Ebera i wygrać, później na 10 minut przed linczem nawet w tę piranię, nawet nie próbuje, sam decyduje się na Lepszego. Jeśli są w mafii, musi to prowadzić do meczówki jak teraz. To nie jest sytuacja nie do wygrania (przecież skłaniam się ku głosowi na Ebera xD), ale można to zrobić łatwiej.
Dlaczego Lepszy nie poszedł all in z wajchą na piranię? - jeśli by padła, miał gwarantowanego wina przez napoczętego pamiętniczka - skoro w to nie wszedł, mafia nie była kurewsko pod ścianą, co zresztą teraz już wiemy
jeśli by nie padła, a lepszy by wziął tę wajchę, to najpewniej by zleciał i musiał dowozić ostatni mafioza, więc z perspektywy Lepszego rozważającego polecenie jako pierwszy: przy mafii Lepszy+Kenny: Lepszy nie chciał ryzykować wajchy na piranię, bo miał na stole wygranie w tym samym dniu? To mogłoby świadczyć o niewinności Ebera, ale wówczas znowu: brak głosu i brak podjęcia próby wygrania tego przez Kennyego. Oczywiście mimo tego, może to prowadzić do sytuacji jak teraz.
Przy mafii Lepszy+Eber: No tu się robi trochę sajgon, ale w tym wypadku to zagranie ma zero plusów. Biorąc nieskutecznie wajchę, Lepszy narażał albo na odstrzał (i mamy sytuację jak teraz); jeśli miałby polecieć winny Eber, to po wajsze pirania i tak głosowałaby na niego; wzięcie wajchy przez Lepszego mogło doprowadzić do takiego samego albo gorszego rezultatu co teraz.
|
|
|
Post by eberhardmock on May 15, 2024 20:04:28 GMT 1
macie szczęście, choć sercem i tak byłem z Farciarzem <3
|
|
|
Post by Kung Fu Kenny on May 15, 2024 20:07:02 GMT 1
ja dopiero po tym The Recipe wrzuconym ogarnąłem, że to Farciarz, wcześniej myślałem że to koxefer może xD
ale props chłopaki, ładnie pograne, props za dobry wybór na końcu dla lowa i dla mafii za mega dobre zawody
|
|
|
Post by Volverin on May 15, 2024 20:08:31 GMT 1
|
|
|
Post by Gary Oak on May 15, 2024 20:09:03 GMT 1
no props farciarz, dla mnie świetna partia w twoim wykonaniu
oni cię mieli wcześniej bo są gorszymi graczami i nie widzą jak dobrze pograłeś <3
|
|
|
Post by Volverin on May 15, 2024 21:31:37 GMT 1
|
|
|
Post by Cezary Graf on May 16, 2024 7:17:25 GMT 1
Całkiem zabawna edycja, dobra zabawa ale też trochę frustracji
Gratulacje dla mocnego miasta i drugiej mafii za podjęcie walki
|
|
|
Post by Kot z Cheshire on May 16, 2024 8:09:31 GMT 1
Gratulacje dla miasta, ale trochę jednak żałuję, że tak się potoczyło losowanie Gary vs Cezary. Gdyby poszło w drugę stronę myślę, że mielibyśmy fajne szanse.
Podsumowanko w sumie przesłucham bo ciekawa edycja. Mafiozi na sterydach a i tak przegrali chociaż też częściowo przez to, że sterydowość mafiozów balansowało to, że druga mafia mogła im psuć szyki.
|
|
|
Post by Kot z Cheshire on May 16, 2024 8:18:47 GMT 1
Ze swojej mafijnej gry jestem w sumie zadowolony pierwszy raz od Karetki. Ale to mogła być kwestia setupu bardziej niż skoku formy.
|
|
|
Post by Kot z Cheshire on May 16, 2024 10:05:01 GMT 1
Widzę, że padło bardzo szybko w głosowym że edycja bardziej wariancyjna niż normalnie. Dokładnie tak to określiliśmy z Anturą jak gadaliśmy.
|
|