|
Post by Volverin on May 17, 2020 21:10:36 GMT 1
Proszę graczy o wypowiedź jak wam się grało, czy chcecie kontynuować granie w mafię w ten sposób.
|
|
|
Post by Antura on May 17, 2020 21:13:08 GMT 1
Całkowicie kompletnie tak, ale z twardszym batożeniem glonów.
|
|
|
Post by Austriacki Akwarelista on May 17, 2020 21:14:14 GMT 1
O, zgadzam się z Anturą. Sposób gry Modricia jest niedopuszczalny. Wkleję swoją wypowiedź z cmentarza:
Wszystkie zmiany na duży plus, świetnie mi się grało na nowych zasadach. Gra jest dynamiczniejsza, ciekawsza, więcej się dzieje, nie ma męczenia buły.
Przy meczówkach powinny być głosowania tajne poprzez PW, ale zdaje się, że tak w trakcie rozgrywki ustawiłeś.
Brak testamentów jest super, no i przy sprawdzaniu codziennym detektywa jest konieczny, ponieważ mocno to utrudnia mu grę, a gdyby tak nie było, to akurat detektyw miałby za wielką moc.
Jak dla mnie super zmiany.
|
|
|
Post by Edward Durda on May 17, 2020 21:25:59 GMT 1
No dla mnie dyskusja nad tymi tajnymi w meczówce powinna się odbyć, tu to i tak nie miało znaczenia, bo mafia by wygrała, ale generalnie takie ustawienie zasad jest mocno promafia. Ale generalnie nowe zasady mocno na plus (i jak pisałem Ci przed edycją, grając mafią ciężko to przegrać, ale to fajne, bo zmusza miastowych do aktywności)
|
|
|
Post by Kmicic on May 17, 2020 21:56:34 GMT 1
Również uważam, że w meczówce należy przywrócić głosowanie tajne.
|
|
|
Post by Mikaela Shiffrin on May 17, 2020 22:14:05 GMT 1
System ogólnie jest świetny, jedynie w meczówce musi być tajne głosowanie.
|
|
|
Post by Antura on May 17, 2020 22:56:05 GMT 1
I to co mówiłem z Tobą Volv na priw: Day0 bez akcji czwartek Day1 z linczem i mordem piątek Piątek by dało radę normalnie wejść w grę i zminimalizować trudy dla ludzi.
|
|
|
Post by Jerzy Kukuczka on May 18, 2020 5:24:40 GMT 1
Mnie się system podobał, aczkolwiek uwaga do wszystkich miastowych, która powinna nam wszystkim uprzyjemnić grę i usprawnić szukanie mafii, a przy tej przyspieszonej formule rozgrywki, mam wrażenie, może być bardzo cenna: może nieco mniej piszmy, a więcej czytajmy, szczególnie wstecz.
To zresztą kamyczek do ogródka między innymi mojego, może nawet przede wszystkim.
Już przez samo tempo mordów dzieje się na tyle dużo, że trzeba poświęcić sporo czasu i uwagi, żeby nadążać za bardzo dynamiczną sytuacją w mieście. Dodatkowo ekstremalne tempo samego pisania stało się przy tym naprawdę zabójcze.
|
|
|
Post by Doktor Redzik on May 18, 2020 9:11:47 GMT 1
Dwie rzeczy bym zmienił przed następna edycja: Meczówka z tajnym głosowaniem Podawanie tożsamości w momencie śmierci
|
|
|
Post by Philip Marlowe on May 18, 2020 9:39:44 GMT 1
Ja też jestem za tajnym przy meczówce, natomiast co do podawania tożsamości przez MG przy śmierci to się nie zgadzam. Natomiast zgodziłbym się na to, żeby miastowy, który leci w linczu i o tym wie mógł się przyznać.
|
|
|
Post by Austriacki Akwarelista on May 18, 2020 15:29:57 GMT 1
Zapomniałem dodać - nie widzę najmniejszego sensu w roli mściciela, powinna być ona usunięta. Dawanie losowej osobie możliwości, ba obowiązku, zakończenia gry innej jest ogromną władzą, na którą nikt nie zasłużył i nie widzę powodów, by ktoś mógł dysponować taką władzą. W tej grze nie chodzi o to, by ludzie kończyli grę z powodu widzimisię jednej osoby. Poza tym to minimalny handicap dla miasta, bo ktoś może się uniewinnić, ale korzystanie z roli raczej jest korzystniejsze dla mafii.
|
|
|
Post by Mikaela Shiffrin on May 18, 2020 15:40:17 GMT 1
Zapomniałem dodać - nie widzę najmniejszego sensu w roli mściciela, powinna być ona usunięta. Dawanie losowej osobie możliwości, ba obowiązku, zakończenia gry innej jest ogromną władzą, na którą nikt nie zasłużył i nie widzę powodów, by ktoś mógł dysponować taką władzą. W tej grze nie chodzi o to, by ludzie kończyli grę z powodu widzimisię jednej osoby. Poza tym to minimalny handicap dla miasta, bo ktoś może się uniewinnić, ale korzystanie z roli raczej jest korzystniejsze dla mafii. Grałem w edycji z tą rolą i nie została dobrze wykorzystana, gdyż śmierć tej osoby spowodowała,że pociągnęła za sobą innego niewinnego i doprowadziła do meczówki. Jeszcze na minus dla tej roli w tamtej edycji mieliśmy starszego szpiega,który dokładnie podawał rolę sprawdzanej osoby i mściciel trafiony został w pierwszym sprawdzeniu ( pozdro dla lowridera,który wtedy trafił ). Przez to praktycznie do czwartego mordu trzymaliśmy tam tomusia, który miał tą rolę. Tutaj tyle dobrego,że ta rola nie została użyta.
|
|
|
Post by Austriacki Akwarelista on May 18, 2020 15:48:09 GMT 1
Dokładnie, dla mafii wręcz lepiej trzymać mściciela i odpalić go w momencie, gdy ten będzie przekonany o winie niewinnego.
A co jak ktoś odmówi wykorzystania tej roli lub oleje rozgrywkę i nie poda osoby do odstrzału? MG może wtedy odpuścić lub samemu losowo wybrać osobę. Drugie rozwiązanie byłoby fatalne dla samej gry i nie miało by nic wspólnego z duchem sportu.
Naprawdę fatalna rola. Już rola dziennikarza była fajniejsza, choć też słaba.
|
|
|
Post by Philip Marlowe on May 18, 2020 16:13:18 GMT 1
A co jak ktoś odmówi wykorzystania tej roli lub oleje rozgrywkę i nie poda osoby do odstrzału? MG może wtedy odpuścić lub samemu losowo wybrać osobę. Drugie rozwiązanie byłoby fatalne dla samej gry i nie miało by nic wspólnego z duchem sportu. Ja trochę inaczej rozumiałem to "musi podać nick przed śmiercią" - jako że nie może wybrać już po mordzie/linczu, a nie że ma obowiązek skorzystania z roli. W takim rozumieniu, jak przedstawiłeś, to faktycznie jest ona bez sensu, natomiast w obecnej edycji, w dobrych rękach, mogłaby jednak przechylić szalę na korzyść miasta. Załóżmy, że rolę ma Durda. Czy mafia by go mordowała, bojąc się, że pociągnie za sobą Bękarta, czy jednak trzymała dalej? Tak więc nie grzebałbym tak kompletnie tej roli.
|
|
|
Post by Volverin on May 18, 2020 16:48:01 GMT 1
Z mścicielem jak z każdą rolą, można ją zepsuć i zaszkodzić miastu. Detektyw może posprawdzać graczy, którzy niedługo i tak zostaną zlinczowani, albo graczy, którzy są uznawani tak czy siak za niewinnych. Ksiądz może modlić się za nie tych co trzeba, itp. itd. Moim zdaniem sama rola jest okej i może być pomocna tylko trzeba graczy dokształcać jak jej używać - takie role jak mściciel i snajper powinny być wykorzystywane do zawężenia grona podejrzanych, czyli eliminację graczy, którzy już i tak są w kolejce do odstrzału. Dobry mściciel czy też snajper nie powinien zgrywać bohatera i szukać "świetnego mafiozy" wśród niewinnych, tylko na spokojnie wyeliminować jedną z mocno już podejrzewanych jednostek, aby zaoszczędzić miastu linczu. Więc to nie do końca tak, że mściciel czy snajper sami sobie decydują, a raczej działają na podstawie nastrojów w mieście, przynajmniej tak powinni robić.
|
|
|
Post by Austriacki Akwarelista on May 18, 2020 17:06:41 GMT 1
Faktycznie Gary, źle to zinterpretowałem. Teraz wygląda to trochę sensowniej, jednak dalej uważam, że żaden miastowy nie powinien mieć suwerennej władzy, by usuwać kogoś z gry. Volv, w mieście jest zawsze wielu indywidualistów, więc edukacja na tym polu wiele nie da.
Mi najbardziej brakuje roli barmana, bo jej działanie nie jest bezpośrednio widoczne jak sprawdzenie detektywa, natomiast ujawnienie upijanych daje dużo materiału do analizy i urozmaica rozgrywkę.
|
|
|
Post by Antura on May 18, 2020 17:09:13 GMT 1
Barman to taka rola na sety z wieloma innymi rolami, by było trochę z nim interakcji. No ale ról mnogo! Więc i zabawy będzie, i pewnie dużo nieporozumień.
|
|