|
Ogólny
Feb 12, 2023 14:00:32 GMT 1
Post by Antura on Feb 12, 2023 14:00:32 GMT 1
Hmm, napisz mi jak coś, to Ci dam passy do konta na pw.
|
|
|
Ogólny
Feb 12, 2023 14:01:11 GMT 1
Post by Janusz Lewandowski on Feb 12, 2023 14:01:11 GMT 1
Będę wiedział pewnie do 19/20, dam znać.
|
|
|
Ogólny
Feb 12, 2023 14:01:50 GMT 1
Post by Janusz Lewandowski on Feb 12, 2023 14:01:50 GMT 1
Choć z powodów dydaktycznych raczej nie chciałbym poznawać teraz składu mafii, więc jak Red może, to wolałbym, zeby on.
|
|
|
Ogólny
Feb 12, 2023 14:04:05 GMT 1
Post by Antura on Feb 12, 2023 14:04:05 GMT 1
Dobra, spoko, to niewazne, to zrobie to sam. Bedzie brzydko ale skutecznie, ale dzieki za mozlwiosc
|
|
|
Ogólny
Feb 12, 2023 14:11:06 GMT 1
Post by Wielki Szu on Feb 12, 2023 14:11:06 GMT 1
Ja się postaram, jak nie będę w trasie to spoko luz, ale mogę być, dam znać jeszcze
|
|
|
Ogólny
Feb 12, 2023 14:16:05 GMT 1
Post by Wielki Szu on Feb 12, 2023 14:16:05 GMT 1
Ciebie łatwo poznać po "xD", więc możesz to wyeliminować z początkowej gry, jeśli miałbym coś od siebie powiedzieć. Chojraka też miałem początkowo w gronie podejrzanych, zapewne bym z niego zszedł jakbyś zaczął bronić się tak jak wczoraj, ale jeśli chciałeś być trochę podejrzany na początku, zwłaszcza przez grono niedoświadczonych miastowych, to na pewno się to udało i Chojrakowi, i Szu. Kto gra Mellerem? Chojrak miał normalnie grać i w d1 poprowadzić do linczu na Pecie, ale to było niepotrzebne ostatecznie bo wiemy co W sumie wiele to nie zmieniło, bo tam po d0 mafia była już generalnie na widelcu, więc może i dobrze się stało, chociaż o tyle szkoda dla miasta, że nie mogła sobie tej edycji odhaczyć jako win (w sumie to może, kto nam broni XD), a jakby tutaj znowu mafia wygrała, to będą bóle dupy xD Więc tym razem trzymam kciuki za miasto, no chyba, że mafia zacznie grać wybitnie a reszta zacznie coś odwalać. Ale liczę jednak na ogar i mobilizację.
|
|
|
Ogólny
Feb 12, 2023 14:17:22 GMT 1
Post by Wielki Szu on Feb 12, 2023 14:17:22 GMT 1
Mellerem będzie imo egze
|
|
|
Ogólny
Feb 12, 2023 14:43:05 GMT 1
Post by Wielki Szu on Feb 12, 2023 14:43:05 GMT 1
Co do jeszcze wczorajszego linczu - największy błąd nie polegał na tym, że miasto się pomyliło i na swoje nieszczęście poleciałem, bo na mnóstwo rozegranych edycji statystyka pokazuje, że ukrywając w jakiejś grze trafisz na świecznik - nie mam pretensji o ten lincz, miałem kiedyś jako Śmietana, bo odwalano niewinnie grającego Reda za to, że w mafię napierdalał (xD), tutaj odjebano jakiegoś semi-aktywnego Szu, który udawał gracza na poziomie +- Szarleja, a nie Reda, więc zupełnie inna sprawa. Problem jest że znowu miasto w D1 sili się na HEROlincz i to im się PRAWIE NIGDY nie udaje. No bo wybór pomiędzy Szu a Wednesday to był wybór pomiędzy ogarem ukrywającym wnioski (i proszącym o dzień, bo twierdzącym, że jutro wszystko wyjaśni - jak można odjebać gracza, który obiecuje dzień później OBSZERNE wyjaśnienia - no trzeba mieć zaćmienie mózgu, pozdrawiam Tate tutaj ) i top2 niewinnych tej edycji obok Tsoia, który coś tam niby zrobił głupiego i za to miał być linczowany xD Kuriozum. Ale to już chyba wynika z innej kwestii, którą akurat poruszył Eneldo w swoich postach w rozgrywce i pewnie się zgodzi - gracze mają za duże ciśnienie na zostanie jakimś bohaterem, MVP rozgrywki. Przez co silą się na cudawianki w sytuacjach, kiedy trzeba podejść ostrożnie. I potem na cudawianki nie ma już czasu i jak mafia pogra super dobrze - może to skutkować przegraną edycją. Chyba muszę się skupić bardziej na taktyce głosowań, bo niektórzy wciąż odwalają debilizmy, a przecież to nie jest tak, że to ja wymyśliłem jak powinno podchodzić się do dnia1 - o tym już pisał Żuras PONAD DZIESIĘĆ LAT TEMU. No kurwa XD Tych najaktywniejszych powinno się ruszać tylko wtedy, kiedy się EWIDENTNIE wpierdolą. Tu był wybór tylko na bazie przeczucia - to się nie miało prawo udać, po prostu.
|
|
|
Ogólny
Feb 12, 2023 14:49:16 GMT 1
Post by Wielki Szu on Feb 12, 2023 14:49:16 GMT 1
A że w starszych edycjach spora liczba graczy dopiero uczyła się grać i - jak trafiła do mafii - potrafiła się często wjebać na jakimś elemencie mafijnego rzemiosła, to herolincze miały częściej prawa bytu (chociaż już nie były herolinczami, tylko odjebaniem kogoś, kto się wpierdolił). Przez te wszystkie edycje poziom miasto/mafia bardzo się wyrównał, gracze dojrzali, nie mają już kupy w majtach na myśl, że będzie ich czytał w mieście Red, egze czy Licz - herolincze tracą już właściwie prawo bytu.
Poza mną, jedynym graczem z topu, który wzorowo wręcz ma ogarnięte KOGO KIEDY można linczować, a kiedy jeszcze nie (czyste porządkowanie gry), jest Volverin (czyli oaza zapewne). Wiadomo jeszcze Żuras, ale on zagra raz na kilka edycji, to go nie liczę, tylko tych regularnie grających. Reszta ma w tym aspekcie gierki jeszcze dużo do poprawy. Ty, Eneldo, wydajesz się też pokazywać potencjał w tym kierunku - mam wrażenie, że jak nabierzesz doświadczenia (bo która to twoja edycja, czwarta?), to też będziesz świetnie porządkował grę miastu - kiedy można kogoś grillować, a kiedy jeszcze nacisnąć hamulec, bo za wcześnie na to.
|
|
|
Ogólny
Feb 12, 2023 14:55:05 GMT 1
Post by Wielki Szu on Feb 12, 2023 14:55:05 GMT 1
Dobra, starczy już o tym linczu, jeszcze opiszę zaraz jakie miałem ready przed zgonem i co sądziłem o kim, bo to ciekawsza kwestia. Będzie można potem zasiąść do monitora i obserwować grę jak dobry serial, w którym się nie zna zakończenia (bo jak wspomniałem - imo tutaj dość wyrównana edycja się szykuje, następne dni będą kluczowe)
|
|
|
Ogólny
Feb 12, 2023 15:27:02 GMT 1
Post by Wielki Szu on Feb 12, 2023 15:27:02 GMT 1
Tak wyglądało moje czytanie gry z wczoraj, czyli wyjaśnienie tego testamentu: Tsoi wiadomo, krystalicznie niewinny, Addams może nie, ale jednak niesamowicie miastowa gra (a błędy typowo antymafijne, wyjaśniałem to kiedyś jako Freeman przy Trumpie, polecam), Gęgul moim zdaniem idealny przykład ogara który jest w mieście: na bieżąco rzuca wszystkie przemyślenia, także te, które sprawiają, że nie zyskuje pozycji w gierce, za to jest szansa, że zmusi miasto do błędu (skrótowo wyjaśnione, ale np. jako szrek robił odwrotnie i wiadomo mafia, tu przeciwieństwo). Potem Tate i Lewandowski, też super niewinni, ale Tate przeczytałem więc wyżej, bo Lewego nie zdążyłem (ale Eneldo grał na tyle dobrze, że bez czytania umieściłem go w top5 z samego wydźwięku tematu - imo można było tak zrobić).
Watson bo to Watson (XD za dużo wyjaśniać), oaza krystaliczna gra ale za mało pisał by być wyżej, potem już Meller z lekkimi zgrzytami, ale wciąż niewinnie i nie do ruszenia. Potem już Hari Pota, który takie 70/30 na miasto, ale bardzo fajnie się prezentował, ten Orbison już zastanawiałem się czy dać jeszcze do niewinnych, czy już na dół, ale że z gry takie 60/40 miasto (trochę mafijny, trochę niemafijny, ale aktywny i wytrwale piszący - no niech jeszcze będzie).
Potem już grupa graczy, którzy mogą być w mafii. Ich akurat nie ustawiałem zgodnie z kolejnością (co widać po pierwszym Sariusie, a przecież atakowałem głównie Kofolę i Majimę którzy są w środku), bo w sumie nie chciało mi się, za mało przekonania na typy.
yennefer, Italo Fraser Peterson wiadomo glony, obstawiałem że w mafii będzie 1 i po Anturowej piątce widać w którego strzeliłem (głownie Fraser/Peterson, Fraser bardziej miastowy idiota, Peterson mniej, wyjaśnię potem), Sarius podejrzany bo do linczu jednak inaczej wyglądał niż dzień wcześniej, Antóra akurat miałem typowo 50/50, bo Gary grał trochę dziwnie, ale nie wczytywałem się i nie do końca mafijnie nie do końca też miastowo, zostawiłem tak.
Została piątka Kofola Majima bobek Peterson Słowacki
Kofolę i Majimę wiadomo z tematu (to znaczy jakbym pisał jako ja to inaczej bym sformułował wątpliwości w stronę tego drugiego, ale już nieważne to jest, nie chce mi się w sumie xd), bobek za granie poniżej potencjału z opcją, że jednak jak odpali to się okaże być w mieście (i dzisiaj pewnie odpali, bo już de facto Antura zdradził - jest w mieście, ten 1 nick zdradzę ), Peterson miałem podejrzenie że kitrający się Licz, bo gra jak na glona strasznie ROZSĄDNIE, a Słowackiego wyjaśnię w osobnym poście. Wiem że to Sidor, Eneldo
|
|
|
Ogólny
Feb 12, 2023 15:42:34 GMT 1
Post by Wielki Szu on Feb 12, 2023 15:42:34 GMT 1
Ciekawe w sumie, że typowałeś Słowackiego. Dlatego, że nie zczaiłeś, że Sidor może grać jeszcze w mafię w 2023 czy dlatego, że Sidor gra z takim nastawieniem, że jako miastowy i mafiozo grałby identycznie, bo interesuje go tylko własna śmieszność? Słowacki opiera swoją grę na trollingu, powód, dla którego wytypowałem go na mafiozę (nie zdradzę, czy trafiłem), to głównie timing jego trollingu. W mieście: a) starał się jednak grać tak, by swoim pisaniem sprowokować jak największą ilość graczy (Atticus Finch, Listkiewicz, Simeone), pisał o różnych porach b) tutaj zrobił to w nocy 2x z rzędu, do tego wyjątkowo nadaktywnie i trochę bez sensu (podobne ciągoty miał jako Borek), co mi się wydało podejrzane
c) coś tam mi się nie spodobało, ale już nie pamiętam co
Czyli niedużo, ale jak na taki etap i ten rodzaj gracza, wystarczyło mi żeby znalazł się w piątce mafiozów. Czy trafiłem, to już inna kwestia, nie powiem
|
|
|
Ogólny
Feb 12, 2023 20:07:44 GMT 1
Post by Janusz Lewandowski on Feb 12, 2023 20:07:44 GMT 1
Ale to już chyba wynika z innej kwestii, którą akurat poruszył Eneldo w swoich postach w rozgrywce i pewnie się zgodzi - gracze mają za duże ciśnienie na zostanie jakimś bohaterem, MVP rozgrywki. Przez co silą się na cudawianki w sytuacjach, kiedy trzeba podejść ostrożnie. I potem na cudawianki nie ma już czasu i jak mafia pogra super dobrze - może to skutkować przegraną edycją. Chyba muszę się skupić bardziej na taktyce głosowań, bo niektórzy wciąż odwalają debilizmy, a przecież to nie jest tak, że to ja wymyśliłem jak powinno podchodzić się do dnia1 - o tym już pisał Żuras PONAD DZIESIĘĆ LAT TEMU. No kurwa XD Tych najaktywniejszych powinno się ruszać tylko wtedy, kiedy się EWIDENTNIE wpierdolą. Tu był wybór tylko na bazie przeczucia - to się nie miało prawo udać, po prostu. Robienie z siebie bohaterów doliczonego czasu to rzeczywiście problem, ale przede wszystkim brakuje jakiejś systematyki, chłodnej głowy i używania rozumu w takich chwilach. Słusznie podkreślił to Słowacki w swoim zabawnym poście: "Czasem proste rozwiązania są najlepsze. Trzeba spojrzeć na rozgrywkę z zewnątrz, bez emocji związanych z własnymi emocjami i intuicjami, do których dorabiamy później rozbudowaną ideologię. Spójrzmy na to matematycznie, statystycznie." Lincz numer jeden powinien być jak najmniej chaotyczny, a jak najbardziej metodyczny. Powinno głosować się na danego gracza zgodnie z konsekwencją, stałością względem poprzednich edycji i planem, opartym na różnych ugruntowanych prawdach na temat gry - choćby na prawie Żurasa, które wydaje mi się bardzo słuszne. To tak jak u bukmachera - nie ma szans na żaden długotrwały zarobek, jeśli będzie grało się na bazie potrzeby chwili i przelotnych emocji. Potrzebny jest plan, konkretne ograniczenia dotyczące wydawanych kwot, stałe warunki i tak dalej.
|
|
|
Ogólny
Feb 12, 2023 20:10:25 GMT 1
Post by Janusz Lewandowski on Feb 12, 2023 20:10:25 GMT 1
A, jak coś to mogę pomóc przy linczu. Chyba że Red też jest w stanie.
|
|
|
Ogólny
Feb 12, 2023 20:31:45 GMT 1
Post by Janusz Lewandowski on Feb 12, 2023 20:31:45 GMT 1
Orbison za bardzo przypomina mi siebie jako Wojewódzkiego. Wchodzi w interakcje podobnie jak ja wtedy. Zaczął się dobrze bronić pierwszego dnia, ale potem, być może uspokojony tym, że mu się udało, znowu zaczął grać w ten sposób. Spamuje, a jego spam niewiele wnosi. Wnioski rozstrzelone niesamowicie. Napisałem, że któryś z tych spamerów jest pewnie w mafii i jeśli miałbym zgadywać, to on.
|
|
|
Ogólny
Feb 12, 2023 20:39:42 GMT 1
Post by Janusz Lewandowski on Feb 12, 2023 20:39:42 GMT 1
Hari Pota również może być w mafii. Przejrzałem pobieżnie jego wpisy. Wiem, że to raczej początkujący gracz i mógłby grać tak jako miastowy, ale parę rzeczy ma dziwnych.
|
|
|
Ogólny
Feb 12, 2023 20:42:43 GMT 1
Post by Janusz Lewandowski on Feb 12, 2023 20:42:43 GMT 1
Peterson rzeczywiście mógłby być Liczem, wtedy grałby bardzo oszczędnie jak na sympatycznego skądinąd mieszkańca Gdyni, ale zapraszałem Licza do gry i kategorycznie odmówił, więc nie brałem tego w ogóle pod uwagę.
|
|
|
Ogólny
Feb 12, 2023 20:51:10 GMT 1
Post by Janusz Lewandowski on Feb 12, 2023 20:51:10 GMT 1
Pewnie w mafii jest co najmniej jeden z grona Fraser i Sarius, ale ich wkład w rozgrywkę jest na tyle mały, że szkoda gadać.
|
|
|
Ogólny
Feb 12, 2023 20:53:02 GMT 1
Post by Janusz Lewandowski on Feb 12, 2023 20:53:02 GMT 1
W tych nazwiskach bym węszył (poza Petersonem) i pewnie jako piąty Majima, ale to już powtórzenie po Redzie.
Więc podaję swój typ w celach autodydaktycznych przed linczem:
Kofola, Orbison, Majima, Fraser/Sarius, Pota.
|
|
|
Ogólny
Feb 12, 2023 20:55:48 GMT 1
Post by Wielki Szu on Feb 12, 2023 20:55:48 GMT 1
Też mogę pomóc z linczem w razie czego, jestem
|
|