|
Ogólny
Mar 11, 2023 20:13:48 GMT 1
Post by Volverin on Mar 11, 2023 20:13:48 GMT 1
Przyjazne środowisko to na przykład licznik postów, start o zapowiadanej godzinie, JASNE ZASADY. No ale poczekaj aż siądę do kompa, najpierw podliczę Taco, myślę, że uzbiera mu się jeszcze parę karniaków. Będziesz konsekwentny? A to tylko potwierdza mi, że patrzysz na sprawę przez swoje egoistycznie okulary zamiast z myślą o całej społeczności i jej przyszłości.
To są oczywiście elementy, które dopracujemy po edycji, o liczniku, o zasadach. Ale kierunek w którym ma iść ta grupa był dość jasno opisany wielokrotnie w ostatnich tygodniach.
|
|
|
Ogólny
Mar 11, 2023 20:15:41 GMT 1
via mobile
Post by Zagubiony on Mar 11, 2023 20:15:41 GMT 1
Przyjazne środowisko to na przykład licznik postów, start o zapowiadanej godzinie, JASNE ZASADY. No ale poczekaj aż siądę do kompa, najpierw podliczę Taco, myślę, że uzbiera mu się jeszcze parę karniaków. Będziesz konsekwentny? A to tylko potwierdza mi, że patrzysz na sprawę przez swoje egoistycznie okulary zamiast z myślą o całej społeczności i jej przyszłości.
Rozwiń.
|
|
|
Ogólny
Mar 11, 2023 20:17:03 GMT 1
Post by Squbaniec on Mar 11, 2023 20:17:03 GMT 1
Panowie takie kwestie to najlepiej omówić po edycji podczas przerwy. Trochę czuć że nie było czasu na omówienie takich kwestii jeśli są plany budowania społeczności. Do Volva mam jedynie prośbę by był konsekwentny jak już ostrzega graczy przed jazdą po bandzie.
|
|
|
Ogólny
Mar 11, 2023 20:19:11 GMT 1
via mobile
Post by romangmerke on Mar 11, 2023 20:19:11 GMT 1
Imo to musi być płynne, inaczej się nie da. Jakieś odgórne zasady, że się nie wyzywamy są ok, ale jak idą wyzwiska z obu stron i nikomu w danym pojedynku to nie przeszkadza, to niech się wyzywają. Jak komuś przeszkadza, to niech zgłasza i wtedy można kminić. A jak już leci na noże i jest przeginka (tutaj nie było żadnej takiej sytuacji imo), to wtedy po warnie. Ewentualnie jak widzisz, że trwa obrażanie się, jak teraz, to mod pisze na czerwono: "Zamknijcie pizde, debile jebane i dopiero wtedy jakieś warny" i dopiero jak nie ogarną czopki to karniaki.
Sztywne trzymanie się jest o tyle trudne, że jest tu mnóstwo postów i można przegapić 5 stron dyskusji w podczas chwili nieobecności.
Ale ugułem to wyzywanie się najlepsze ofc, przecież tu często leciało grubo, a finalnie na discordzie bite piątki, jednak agresja to jakiś tam element gry.
|
|
|
Ogólny
Mar 11, 2023 20:21:27 GMT 1
Post by Squbaniec on Mar 11, 2023 20:21:27 GMT 1
mafiacorner.boards.net/post/31019/thread o to to to. Jaworek ma rację że jeśli jakiś snajper strzeli w mafiozę chronionego kamizelką to ten mafioza już praktycznie jest martwy ( jest dużo pewniejszy niż po sprawdzeniu przez deta w zależności od setupu)
|
|
|
Ogólny
Mar 11, 2023 20:22:47 GMT 1
Post by Volverin on Mar 11, 2023 20:22:47 GMT 1
Licznik postów -> pisałeś mi w trakcie edycji że TOBIE nie pasuje, więc to podkreślasz. Są gracze, którym nie przeszkadzał, a wręcz spropsowali na PW.
Start o zapowiadanej godzinie -> TOBIE się nie spodobał, bo nie mogłeś być o 19:30. Wielu się spodobał, bo czekali na paluszkach na start na discordzie, więc ich życzenie spełniłem.
To mnie smuci, że naprawdę mam wiele opinii na różne tematy od osób z własnej perspektywy. Tej zmiany nie, BO MI nie pasuje. Tego nie, bo ja, ja, ja Zwróciłem na to uwagę już na discordzie.
Tak jak z punktami karnymi i wyzwiskami. Myślisz, że mi to przeszkadza osobiście? 10 lat tak graliśmy i było "okej", w tym sensie, że edycje się odbywały i sobie pograliśmy w mafię. Ale teraz czas na decyzje i zmiany wspierające rozwój, a nie hermetyczność. Tyle i tylko tyle. A że w trakcie pojawiają się błędy, niedopracowania, jakaś "niekonsekwencja" w punktach karnych? Okej, może tak jest. Jak próbuje się coś zmienić, to oczywiste, że po drodze pojawią się wyzwania/niejasności, które na bieżąco trzeba rozwiązywać.
|
|
|
Ogólny
Mar 11, 2023 20:29:12 GMT 1
Post by Squbaniec on Mar 11, 2023 20:29:12 GMT 1
Anastazja=Antura? Bicie w glony to dość złożona kwestia. Tutaj trzeba mieć otwarty umysł by przeczytać który daje sygnały do poprawy, a który to casus picolo/Bielański/wstaw nick dowolnego glona z poprzednich edycji. W te drugie warto bić jak się uaktywnią i zaczną grać mafijnie.
Anastazja=mafia w tym momencie?
|
|
|
Ogólny
Mar 11, 2023 20:38:25 GMT 1
Post by Zagubiony on Mar 11, 2023 20:38:25 GMT 1
Licznik postów -> pisałeś mi w trakcie edycji że TOBIE nie pasuje, więc to podkreślasz. Są gracze, którym nie przeszkadzał, a wręcz spropsowali na PW. Przy tak dużej edycji i liczbie graczy oraz postów ten licznik oszczędza czas. Bo pozwala łatwo sprawdzić, kto jest mało aktywny, kto zaraz leci za punkty itp. Nie upieram się, że musi być zawsze, choć uważam, że pomaga, ale w tak dużych edycjach to moim zdaniem mus. A już włączanie, potem wyłączanie to dla mnie nieporozumienie. Start o zapowiadanej godzinie -> TOBIE się nie spodobał, bo nie mogłeś być o 19:30. Wielu się spodobał, bo czekali na paluszkach na start na discordzie, więc ich życzenie spełniłem. Tak myślałem, że nie rozumiesz. Mogłem być o 19.30, ale skoro napisałeś, że start o 20, to sobie poukładałem sprawy tak, żeby wyrobić się na 20. Jakbyś napisał, że o 19.30, to byłbym o 19.30. Nie podoba mi się nie sama godzina startu tylko zmienianie na ostatnią chwilę. Wszystkie nagłe zmiany będę krytykował, bo uważam je za zupełnie niepotrzebne. I tu przechodzimy do kolejnego punktu: To mnie smuci, że naprawdę mam wiele opinii na różne tematy od osób z własnej perspektywy. Tej zmiany nie, BO MI nie pasuje. Tego nie, bo ja, ja, ja Zwróciłem na to uwagę już na discordzie. Tak jak z punktami karnymi i wyzwiskami. Myślisz, że mi to przeszkadza osobiście? 10 lat tak graliśmy i było "okej", w tym sensie, że edycje się odbywały i sobie pograliśmy w mafię. Ale teraz czas na decyzje i zmiany wspierające rozwój, a nie hermetyczność. Tyle i tylko tyle. A że w trakcie pojawiają się błędy, niedopracowania, jakaś "niekonsekwencja" w punktach karnych? Okej, może tak jest. Jak próbuje się coś zmienić, to oczywiste, że po drodze pojawią się wyzwania/niejasności, które na bieżąco trzeba rozwiązywać. Jedna rzecz to kwestia samego karania za wyzwiska. Ja uważam, że w grze symulującej konflikt one są i będą i nikt/prawie nikt po edycji nie będzie miał o nie pretensji i o nich pamiętał. Ja bym ich nie karał i nie zakazywał. Uważam zresztą, że tutaj w zasadzie wszystko napisał Jose, więc nie ma sensu powtarzać. Natomiast najważniejsze jest to, że zostawiłeś ten sam zapis w regulaminie a wykładnia jest zupełnie inna niż zawsze. I o to mam pretensje. Było napisać: "W tej edycji się nie wyzywamy, będę karał za wszelkich 'debili, 'zjebów', 'downów' itp." wtedy bym może podyskutował o sensowności takiego zapisu przed edycją, natomiast jakby się ona utrzymała, to bym się dostosował. Po raz kolejny powtarzam, problemem nie jest sama decyzja, a przynajmniej nie największym, tylko robienie tego z partyzanta i niekonsekwentnie. Tylko tyle. Już 9 lat temu Ci pisałem, że lubisz być w centrum uwagi a MG powinien być niewidoczny i choć naprawdę dużo się w tej materii zmieniło u Ciebie na plus, to uważam, że jeszcze trochę do poprawy jest. I piszę to przede wszystkim właśnie w trosce o środowisko, które razem chcemy tworzyć.
|
|
|
Ogólny
Mar 11, 2023 20:39:02 GMT 1
Post by Zagubiony on Mar 11, 2023 20:39:02 GMT 1
Anastazja=Antura? A to już było dla mnie jasne wczoraj rano.
|
|
|
Ogólny
Mar 11, 2023 20:40:51 GMT 1
Post by Squbaniec on Mar 11, 2023 20:40:51 GMT 1
Anastazja=Antura? A to już było dla mnie jasne wczoraj rano. Ja nie skupiam aż tak mocno na tożsamościach by je szybko rozszyfrowywać, ale jak mi jakiś grać wydaje się znajomy po stylu gry, wypowiedzi itp. to biorę to pod uwagę oczywiście.
|
|
|
Ogólny
Mar 11, 2023 20:44:48 GMT 1
Post by Volverin on Mar 11, 2023 20:44:48 GMT 1
Zgadzam się co do licznika z grubsza, zgadzam się co do zmiany godziny startu, mogłem nie zmieniać.
Co do wyzwisk i regulaminu, powtarzane było wielokrotnie przed edycją, że idziemy w innym kierunku. Czy za mało? Może, mi wydawało się, że aż za często to pisałem. Czy mogłem wielkimi literami napisać to gdzieś żeby było to krystalicznie jasne? Może tak trzeba było zrobić. Ale na pewno nie zgadzam się, że zostało to zrobione "z partyzanta".
Nie lubię być w centrum uwagi, zła diagnoza. Prędzej bywałem nadgorliwy. Każda taka decyzja to dla mnie stres. Wolałbym, żeby gracze grali cudowną, krystaliczną edycję zgodną z regiem. Niestety tak nie jest.
|
|
|
Ogólny
Mar 11, 2023 20:57:33 GMT 1
Post by Zagubiony on Mar 11, 2023 20:57:33 GMT 1
Co do wyzwisk i regulaminu, powtarzane było wielokrotnie przed edycją, że idziemy w innym kierunku. Czy za mało? Może, mi wydawało się, że aż za często to pisałem. Czy mogłem wielkimi literami napisać to gdzieś żeby było to krystalicznie jasne? Może tak trzeba było zrobić. Ale na pewno nie zgadzam się, że zostało to zrobione "z partyzanta". Uważam, że było to niewystarczająco jasno komunikowane. Bo "przyjazne środowisko gry" to dla każdego coś innego. Dla mnie to właśnie punktualność, jasne zasady, mechanika, która nie utrudnia. Dodatkowo rozumiem, że jebanie prawdziwymi tożsamościami przeszkadza nowym, więc choć ja rozpoznaję ludzi dość łatwo, to absolutnie zgadzam się z tym, że to również jest element takiego przyjaznego środowiska. Natomiast w życiu by mi nie przyszło do głowy, że w grze symulującej konflikt, w której (zgodnie z regulaminem edycji) agresja słowna jest dozwolona ktoś dostanie karniaka za zjeba czy downa. Jeszcze to drugie rozumiem, ale z zupełnie innych przyczyn niż zapewne myślisz. Sam się na tym łapię, że tak czasem mówię/piszę, a jest to cholernie nieładne wobec osób z zespołem Downa, że się ich chorobę traktuje jako wyzwisko, choć to nie ich wina, że ten zespół mają, więc karanie za to mogłoby przypominać ludziom, żeby tego zaniechać. Kolejny raz podkreślę, że jak dla mnie wyzwiska niewychodzące poza rozgrywkę są ok, akceptowalne i nie należy ich karać, chyba że ktoś przegina (jak licz jako Rudy Rydz czy bodajże Tyrion Lannister), ale ważniejsze jest żeby takie zmiany jasno komunikować, dyskutować w gronie społeczności i ostateczne reguły ogłaszać w regulaminie danej edycji. Dlatego ponawiam apel o robienie takich rzeczy przejrzyście i konsekwentnie.
|
|
|
Ogólny
Mar 11, 2023 21:11:17 GMT 1
Post by Volverin on Mar 11, 2023 21:11:17 GMT 1
Okej, dochodzimy do jakiegoś porozumienia. Obgadamy jeszcze dokładniej po edycji te sprawy i znajdziemy rozwiązania, żeby było coraz lepiej
|
|
|
Ogólny
Mar 11, 2023 21:14:58 GMT 1
Post by Zagubiony on Mar 11, 2023 21:14:58 GMT 1
I naprawdę mi smutno, że uznałeś, że ta krytyka to z egoistycznych pobudek. Akurat myślałem, że znasz mnie na tyle, żeby wiedzieć, że to akurat raczej nie jest moja główna motywacja.
|
|
|
Ogólny
Mar 11, 2023 21:18:44 GMT 1
Post by Volverin on Mar 11, 2023 21:18:44 GMT 1
Szczerze mówiąc, to nie znamy się aż tak dobrze jednak. Ty też mnie błędnie zdiagnozowałeś z tym byciem w centrum uwagi Ale lubię Cię Grzegorz i przepraszam za pochopne oceny.
|
|
|
Ogólny
Mar 11, 2023 21:19:29 GMT 1
Post by Squbaniec on Mar 11, 2023 21:19:29 GMT 1
Dobra panowie skoro już sobie wyjaśniliście pewne nieporozumienia to wróćmy do komentowania rozgrywki ( znaczy Volv nie wraca do komentowania bo jest MG ).
|
|
|
Ogólny
Mar 11, 2023 21:20:02 GMT 1
Post by Zagubiony on Mar 11, 2023 21:20:02 GMT 1
To mamy wyjaśnione i wracamy do tematu po edycji.
|
|
|
Ogólny
Mar 11, 2023 21:20:43 GMT 1
Post by Zagubiony on Mar 11, 2023 21:20:43 GMT 1
Volverin czy możesz podać tożsamość glonów, które poleciały, o ile jakąś tożsamość podały? Bo to jest nie do zgadnięcia.
|
|
|
Ogólny
Mar 11, 2023 21:22:26 GMT 1
Post by Volverin on Mar 11, 2023 21:22:26 GMT 1
Nunu - funfel Kaladin - Ouientia Goloniarz – kolega Antury/Sarius z edycji 27 Windmill - kolega zaproszony przeze mnie. Przynajmniej coś popisał, mam nadzieję, że wpadnie na cmentarz
|
|
|
Ogólny
Mar 11, 2023 21:23:29 GMT 1
Post by Zagubiony on Mar 11, 2023 21:23:29 GMT 1
Może chociaż tu Windmill napisze coś o grze.
|
|