|
Post by Thane Krios on Oct 13, 2023 0:30:41 GMT 1
Jest jak Jelcyn mówi, też na razie wysprzęgliłem się z tylko jednego niewinnego, bo ten akurat miał problemy. A tak to chętniej wolę mówić o winnych, zdecydowanie chętniej.
Mówmy jasno kogo chcemy zlinczować i pozwólmy mafii zgadywać kogo mamy za niewinnego.
|
|
|
Post by sleuthhound on Oct 13, 2023 0:32:47 GMT 1
Z perspektywy tej godziny temat rozgrywki zdawał się nie mieć końca, a w zawodzeniu Jelcyna słychać było nutkę desperacji, jakby dawał z siebie wszystko by uniemożliwić stworzenie tzw "core". Nie wiedział, że na powstrzymanie tego procesu jest już za późno, bo oni tego tak łatwo nie odpuszczą. Zresztą, jak za każdym razem.
|
|
|
Post by dawidozdoba on Oct 13, 2023 0:32:55 GMT 1
Ok, powiedzmy, że teorię gry akceptuję i rozumiem.
Ale odniesienie do praktyki - zaznaczyłeś w tej edycji - więc ponownie biję w ścianę: a) jak często detektyw był istotnym czynnikiem przy przypadkowości mordów w ostatnich 15 edycjach; b) jakie jest ratio mordów/strzałów mafii w ostatnich edycjach w porównaniu do tej; c) czy fakt, że jest to edycja na dużą liczbę graczy i spora część pokazała już do tej pory dość wysoki poziom nie znaczy, że core miasta siłą rzeczy będzie większy niż w mniejszej edycji (mała edycja - mniej graczy - mniejszy core, prosta implikacja), więc mafii będzie trudniej mordować graczy z trzonu niewinnych, bo trzon będzie większy, dodatkowo szanse mafii są pomniejszone o 1/2, co jest niebagatelną różnicą? d) dlaczego udajesz niezrozumienie do faktu, że to co jest napisane nie jest ustawowo obligatoryjne, ponadto używasz argumentu o krystalizowaniu się trzonu pierwszego dnia - czy według Ciebie się wykrystalizował? czy lista gitów miała na to niebagatelny wpływ? czy lista gitów z Twojej strony dałaby mafii potężny oręż do ręki umożliwiający ułożenie strategii?
|
|
|
Post by dawidozdoba on Oct 13, 2023 0:35:24 GMT 1
Jest jak Jelcyn mówi, też na razie wysprzęgliłem się z tylko jednego niewinnego, bo ten akurat miał problemy. A tak to chętniej wolę mówić o winnych, zdecydowanie chętniej. Mówmy jasno kogo chcemy zlinczować i pozwólmy mafii zgadywać kogo mamy za niewinnego. A, no jak Ty się wysprzęgliłeś tylko z jednego to elegancko. Ale czekaj - a Jelcyn czasem nie skrytykował też mówienia o winnych? I generalnie mówienia? Dlaczego widzisz konieczność podklepywania tego co mówi bez uwagi na treść?
|
|
|
Post by Thane Krios on Oct 13, 2023 0:36:04 GMT 1
Tworzenie listy gitów nie tylko zwiększa szanse mafii na poprawne mordy, ale zmniejsza szanse miasta na poprawne lincze. Dlaczego ja mam kogoś bronić z wyprzedzeniem? Dlaczego mam pisać, że ktoś jest niewinny, jeśli ten ktoś jeszcze nie jest zagrożony?
Nie zauważyłem, żeby Jelcyn potępiał oskarżanie innych. Jeśli tak zrobił, to tego nie popieram.
|
|
|
Rozgrywka
Oct 13, 2023 0:39:57 GMT 1
via mobile
Post by dawidozdoba on Oct 13, 2023 0:39:57 GMT 1
Ja uważam że wytworzenie się core miasta następuje naturalnie i w tej edycji jest pożądane jak nigdy, natomiast lista gitów nie ma na to dużego wpływu - pozwala za to na zebranie danych. Co do zasady.
|
|
|
Post by Borys Jelcyn on Oct 13, 2023 0:41:40 GMT 1
Chłopie Ty nie rozumiesz prostej zależności pomiędzy liczbą graczy w rozgrywce, brakiem detektywa (którego szukanie zawsze prowadzi jeśli nie do przypadkowych, to do semiprzypadkowych mordów) a każesz mi wyliczać jakieś ratio jak w siatkówce? Do tego wypostowujesz się na dyskusji, która w takiej formie nie ma większego sensu?
Ok kiedy byliśmy razem w mafii, takie przekomarzanie się było nawet fajne, ale teraz mi się nie chce i będę to ucinał.
A moja lista gitów to Krios i Ferdek.
|
|
|
Post by Thane Krios on Oct 13, 2023 0:41:58 GMT 1
Myślałem, że lista gitów i core miasta to tożsame pojęcia.
|
|
|
Post by Borys Jelcyn on Oct 13, 2023 0:42:52 GMT 1
No skoro dane o gitach nie mają wpływu na wytworzenie się core miasta, to komu są potrzebne?
Bo moim zdaniem TYLKO MAFII
|
|
|
Post by sleuthhound on Oct 13, 2023 0:44:39 GMT 1
W tym mieście bezprawia, pełnym gangsterów i rekieterów, wiedziałem że w sprawie szukania umoczonych to ja i mi podobnie ludzie staną w obronie sprawiedliwości. Pierwszy dzień, a zwłaszcza nadchodzący wieczór, to nasza szansa na zmianę niepodyktowana żadnymi ustawkami. Razem z determinowanym tłumem jestem gotowy odwrócić zaplanowany bieg wydarzeń i starać się o spokój na ulicach. Oby niezrzeszeni nie zawiedli i szli za swoim sercem.
|
|
|
Post by dawidozdoba on Oct 13, 2023 0:48:31 GMT 1
Chłopie Ty nie rozumiesz prostej zależności pomiędzy liczbą graczy w rozgrywce, brakiem detektywa (którego szukanie zawsze prowadzi jeśli nie do przypadkowych, to do semiprzypadkowych mordów) a każesz mi wyliczać jakieś ratio jak w siatkówce? Do tego wypostowujesz się na dyskusji, która w takiej formie nie ma większego sensu? Ok kiedy byliśmy razem w mafii, takie przekomarzanie się było nawet fajne, ale teraz mi się nie chce i będę to ucinał. A moja lista gitów to Krios i Ferdek. Nie rób ze mnie debila. Edycja jest większa, więc core miasta będzie siłą rzeczy większy. Na detektywa graliśmy w ostatnich piętnastu edycjach jakieś trzy razy, a Ty to traktujesz jako istotny czynnik wpływający na ten konkretnie setup usprawiedliwiając swoją teorię. Pomijasz jednocześnie zupełnie fakt, że mafia ma dwa razy mniej mordów niż w standardowych edycjach, więc siłą rzeczy NIGDY nie było takiego bezpieczeństwa dla core miasta. Więc wyliczenie jakiegoś ratio jak w siatkówce to bardzo prosta rzecz. Miasto linczuje dwa razy, mafia morduje raz. Core miasta ma dwa razy większą przeżywalność. Przecież to jest najbardziej istotne, a Ty nawet się o tym nie zająknąłeś, żeby usprawiedliwić swoją tezę. Rozumiem, że Ty się nie wypostowujesz w tej dyskusji? Walnąłeś pierda, przełożyłeś teorię rozgrywki na praktykę w sposób nieprawidłowy, a teraz mówisz, że będziesz arbitralnie ucinał?
|
|
|
Post by Borys Jelcyn on Oct 13, 2023 0:50:17 GMT 1
Chyba że przez core miasta rozumiesz 4-5 graczy którzy zawsze do niego trafiają bo się wzajemnie chronią, wtedy ok, wtedy się wytwarza naturalnie i doprowadza do tego co ostatnio, ale o taki core miasta nie będę nic robił
|
|
|
Post by dawidozdoba on Oct 13, 2023 0:50:24 GMT 1
No skoro dane o gitach nie mają wpływu na wytworzenie się core miasta, to komu są potrzebne? Bo moim zdaniem TYLKO MAFII Czy dane o gitach są wpisane w Małą Konstytucję? Co jest w takim razie potrzebne w rozgrywce? Mi dane o gitach były potrzebne, żeby zbadać reakcje i to, jak gracze będą się dalej odnosić, kto to podniesie, komu się to spodoba, komu się to nie spodoba. Tymczasem wchodzi wieczorem stary alkoholik i narzuca swój styl gry, jednocześnie kompletnie pomijając niewygodne fakty i podstawiając dane pod tezę. Dlaczego najpierw uznałeś za zasadne stwierdzić, że coś mało wniosków, żeby w następnych postach stwierdzić, że takie wyciąganie wniosków i kawy na ławę jest promafijne i ułatwia mafii życie?
|
|
|
Post by sleuthhound on Oct 13, 2023 0:51:24 GMT 1
Thane, kim jesteś?
|
|
|
Post by Thane Krios on Oct 13, 2023 0:51:30 GMT 1
A nie uważasz Dawidzie, że fajnie byłoby łapać mafię po tym, że dopierdalają się do tych, których masz za ewidentnych niewinnych, ale oni o tym nie wiedzą, bo im tego nie powiedziałeś?
|
|
|
Post by Borys Jelcyn on Oct 13, 2023 0:52:01 GMT 1
Kurwa skoro morduje 2 razy rzadziej to tym bardziej lepiej jeśli na początku zamorduje jakiegoś gagatka, którego ja nie uniewinniam, niż mam im ich na tacy podawać.
Ja się mogę wypostować, mam drugie zmiany i tak po 14 niewiele napiszę, jeśli cokolwiek. Bardziej się o Ciebie martwię, co zrobisz jutro ;/
|
|
|
Post by dawidozdoba on Oct 13, 2023 0:53:32 GMT 1
Myślałem, że lista gitów i core miasta to tożsame pojęcia. Możesz kogoś lubić, ale nie uznawać go za prymusa, który skończy MIT, ale i tak mu powiedzieć, że go lubisz. Możesz kogoś nie lubić, ale powiedzieć mu że go lubisz, żeby podstępem zdobyć wiedzę o nim, którą w przyszłości wykorzystasz. Lista gitów nie tworzy core miasta, natomiast może wytworzyć to, co nadawca chciałby wytworzyć, albo pójść w niespodziewanym kierunku. Core miasta tworzy się naturalnie. Chyba, że uznajesz, że ktoś ma władzę i posuch absolutny i jak stworzy listę gitów, to wisi ona nad głową jak pisowski topór.
|
|
|
Post by Borys Jelcyn on Oct 13, 2023 0:56:16 GMT 1
A co do wniosków, to Ty postanowiłeś robić jakiś spis lep, a nie ja. Ja jak bywałem w mafii to robiłem różne spisy ludności. Natomiast w mieście wolę sobie dawkować, wyciągając co najwyżej tzw. gargamelskie wnioski. Proste i celne. Miastowe i skazane na przytomność rolnego.
|
|
|
Post by sleuthhound on Oct 13, 2023 0:58:32 GMT 1
Gargamelskie wnioski? Chyba nie jestem w temacie.
|
|
|
Post by dawidozdoba on Oct 13, 2023 0:58:47 GMT 1
A nie uważasz Dawidzie, że fajnie byłoby łapać mafię po tym, że dopierdalają się do tych, których masz za ewidentnych niewinnych, ale oni o tym nie wiedzą, bo im tego nie powiedziałeś? Nie łapałem tak nigdy mafii, to nie był mój estymator, ale fair point, to na pewno argument za tym, żeby nie podawać bezpośrednio niewinnych. Aczkolwiek to nadal się rozbija o fakt lista gitów =/ 'nie opuszczę Cię aż do śmierci'. Kurwa skoro morduje 2 razy rzadziej to tym bardziej lepiej jeśli na początku zamorduje jakiegoś gagatka, którego ja nie uniewinniam, niż mam im ich na tacy podawać. Ja się mogę wypostować, mam drugie zmiany i tak po 14 niewiele napiszę, jeśli cokolwiek. Bardziej się o Ciebie martwię, co zrobisz jutro ;/ No ten punkt widzenia rozumiem, aczkolwiek uważam, że przeceniasz to jak mafia może przywiązywać uwagę do preferencji graczy SZCZEGÓLNIE na tym etapie rozgrywki, jak jeszcze każdy ma co innego w głowie i kogo innego ma za niewinnego. Powiedzmy - Grubol miałby inną listę, ja miałbym inną, papierzak inną, Ty inną, Krios inną. Oczywiście mogą iść po punktach wspólnych, ale jeśli ktoś jest w punkcie wspólnym, to czy nie jest oczywistym targetem samo przez się? Nasze myślenie chyba się rozbija o jedną rzecz - dla mnie padnięcie w mordzie jako niewinny to sprawa naturalna, dopóki nie masz roli która jest gamechangerem, to nie ma znaczenie, czy w D1 zginę ja, czy Ty, czy Krios, każdy z nas mógłby pociągnąć grę - jeśli jesteście niewinni. Może na inne sposoby, ale ostatecznie wygrywa drużyna. Damy radę jutro z postami, nie martw się, ale dziekuję za troskę. Dobrej nocy życzę, bo idę spać.
|
|