oaza
Edycja#27
|
Ogólny
Feb 16, 2023 17:14:37 GMT 1
Post by oaza on Feb 16, 2023 17:14:37 GMT 1
Z tego co pamiętam to przed śmiercią miałeś Orbisona i Słowackiego w gronie mniej lub bardziej niewinnych (popraw mnie jeśli się mylę). Z jakiego powodu? Nie pamiętam co pisałem bo pomiędzy 21 a 22gą byłem na bani bo już byłem kilka godzin into moje wakacje, ale testament miałem jasny. Moim głównym argumentem na niewinność Orbiego było jego cluelesness, już nie będę brał absurdalności gry gracza jako argumentu jako jego niewinność. Słowacki mnie totalnie ograł przyznaję (prawie totalnie ze zdroworozsądkowej ostrożności i posłuchu dla niewinnego Majimy chciałem go utłuc w meczówce) Konkluzja jest taka, że mafiozie zależy, żebyś go przeczytał jako niewinnego bardziej niż miastowemu. Jednocześnie tylko zajebisty mafioza będzie w stanie odpierdzielać taki shit jak udawanie najmądrzejszego, głosowanie na siebie, rozstawianie ludzi po kątach i nie będzie wyglądał przy tym karykaturalnie. Jak połączymy te dwie rzeczy, wychodzi mi, że taki bobek czy Meller w mafii albo po prostu nie są, albo trafiła się życiowa edycja. Tylko tu z kolei kolejna kwestia, jeśli trafia się mafiozie taka edycja, to czy dalej będzie grał coś, co przestaje przynosić efekty (bobek grający swoje, wchodzący teraz na świecznik, Meller coraz bardziej olewający analizę, wchodzący na świecznik) czy zmodyfikuje swoją grę, żeby trafić w gusta miastowych (Słowacki przechodzący z trollowania do znacznie poważniejszej gry).
|
|
|
Ogólny
Feb 16, 2023 17:16:24 GMT 1
Post by Majima Gorō on Feb 16, 2023 17:16:24 GMT 1
Wednesday wybiera źle całą edycję, meczówka to będzie tylko wisienka na torcie Tylko, że złe wybory (nawet całą edycję) to z perspektywy miastowego również statystyka - najbardziej przeraża mnie to, że on kompletnie stracił pewność siebie i z tego tytułu wyłączył mózg już na dobre i nie wyciągnie żadnych wniosków. Jedyna opcja (IMO nierealna), w której on nie dotrwa do meczówki to taka, w której jakimś cudem zobaczą w nim nagle księdza.
|
|
|
Ogólny
Feb 16, 2023 17:17:11 GMT 1
Post by Antura on Feb 16, 2023 17:17:11 GMT 1
Oaza, mylisz się imho, zwłaszcza w kontekscie tych edycji na tym forum. Przecież Sznudzian grał takiego kozaka - i został do końca i pociągnął edycję. To samo Cezary Kulesza. Im mafia więcej gra jako kozacy właśnie rozstawiający ludzi po kątach, a nie pizdeczki się ukrywające i liczące na szczęście (najczesciej jako glony), to mocno zwiekszaja swoje szanse na wygraną.
Zresztą, na to odpowiada w sumie "teoria autorytetów" Reda. Im lepszy autorytet czyli kozaczenie z uznaniem miasta - tym lepszy efekt dla mafii.
Ja bym poruszył temat od innej strony.
Mafia nie jest neurotyczna. Albo na skali neurotyczności Mafia zawsze będzie mniej neurotyczna - bo mafia w ramach oskarżeń na siebie (cokolwiek), będzie zawsze starala się użyć Móżgu i jakiejkolwiek Refleksji, a miastowi o wiele częściej będą sie rzucać jak ryby bez wody. Już nie wspominając, że Neurotyczna Mafia (jeżeli taka będzie), i tak musi uważać ze swoimi Neurotycznymi postami, by nie wkopać innych mafiozów. Dlatego nawet osoby, które jako Miastowi byliby neurotyczni/chaotyczni - gdy są Mafią i odpadają - nagle zaczynają milknąć albo minimializują swoją aktywność, co jest generalnie złe dla mafii, ale mają strach, ze tylko jeszcze bardziej przeszkodzą.
Patrz Kofola - nie bronił się, a mogł nawet 1 dzień więcej wyciagnąć, albo wymieszać mcocno. Patrz Sarius - nie walił gówno-postów pro-forma, a mogł mieszać też. W poprzednich edycjach pewnie podobnie. Im lepszy mafiozo, tym bardziej się bronił, i tym mocniej ryzykował.
|
|
|
Ogólny
Feb 16, 2023 17:19:59 GMT 1
Post by Antóra on Feb 16, 2023 17:19:59 GMT 1
No ale przecież Słowacki też rozstawia trochę ludzi po kątach, zwołuje rady i Q&A.
|
|
|
Ogólny
Feb 16, 2023 17:20:57 GMT 1
Post by Antóra on Feb 16, 2023 17:20:57 GMT 1
Wednesday wybiera źle całą edycję, meczówka to będzie tylko wisienka na torcie Tylko, że złe wybory (nawet całą edycję) to z perspektywy miastowego również statystyka - najbardziej przeraża mnie to, że on kompletnie stracił pewność siebie i z tego tytułu wyłączył mózg już na dobre i nie wyciągnie żadnych wniosków. Jedyna opcja (IMO nierealna), w której on nie dotrwa do meczówki to taka, w której jakimś cudem zobaczą w nim nagle księdza. A co im przeszkadza ksiądz, mogą go spokojnie trzymać do końca. I jeśli w grze zostanie Słowacki, to będą.
|
|
oaza
Edycja#27
|
Ogólny
Feb 16, 2023 17:21:49 GMT 1
Post by oaza on Feb 16, 2023 17:21:49 GMT 1
Oaza, mylisz się imho, zwłaszcza w kontekscie tych edycji na tym forum. Przecież Sznudzian grał takiego kozaka - i został do końca i pociągnął edycję. To samo Cezary Kulesza. Im mafia więcej gra jako kozacy właśnie rozstawiający ludzi po kątach, a nie pizdeczki się ukrywające i liczące na szczęście (najczesciej jako glony), to mocno zwiekszaja swoje szanse na wygraną. Zresztą, na to odpowiada w sumie "teoria autorytetów" Reda. Im lepszy autorytet czyli kozaczenie z uznaniem miasta - tym lepszy efekt dla mafii. Moim zdaniem zupełnie nietrafione przykłady. Sznudzian znacznie rozważniejszy, Kulesza też znacznie bardziej wyrachowany. Zupełnie inne podejścia do gry. Kozaka, pewnego siebie gracza można grać jako mafia, a jak ktoś potrafi to i trzeba. Więc już w ogóle mówimy o różnych rzeczach. Ja mówię o tym, że granie tak jak zagrał bobek czy Meller w tej edycji nie jest łatwo mafiozie, bardzo dużo mieli odruchów wyjebanka, których mafioza nie potrafi zrekonstruować. Stąd ich obu uniewinniłem.
|
|
|
Ogólny
Feb 16, 2023 17:22:01 GMT 1
Post by Majima Gorō on Feb 16, 2023 17:22:01 GMT 1
Swoją drogą, tak na trzeźwo patrząc, ten dzisiejszy lincz to jest straszny dramat, bo to jest TRZECI RAZ to samo. Nikt już nie czyta bobka, a ten wcale nie wygląda w swojej obronie mniej naturalnie niż ja czy Antóra.
Ja nie mam pretensji, że chcą go sprawdzić, bo cała trójka bobek/Meller/Słowacki jest do sprawdzenia. Tylko nikt kurwa nie liczy, ile piłek meczowych już zostało (matma, matma, matma, matmamatmaMATMAAAARGH... będę to powtarzał do znudzenia aż wejdzie.) i nie zdaje sobie sprawy, że kolejność ich odwalania ma MEGA znaczenie i trzeba nad tym posiedzieć, a nie, jak to napisał Tate, "zamknąć oczy i strzelać aż trafią". No tak, jak całą edycję mi się podobał, tak teraz mnie zawiódł, jak można tak odpuścić jakąkolwiek analizę (tudzież zostawić ją jednej osobie, czyli Słowackiemu - który nawet o bobku teraz nie pisze) i się poddać w kluczowym momencie?
|
|
oaza
Edycja#27
|
Ogólny
Feb 16, 2023 17:23:26 GMT 1
Post by oaza on Feb 16, 2023 17:23:26 GMT 1
No ale przecież Słowacki też rozstawia trochę ludzi po kątach, zwołuje rady i Q&A. Pokazałem wyraźną różnicę. Słowacki, gdy było trzeba, pokazał wyrachowanie, zmienił kurs, dodał dojebaną analizę, zaczął się o wiele bardziej starać. bobek i Meller tkwili w swoim trollingu/wyjebanku, zwał jak zwał, aż zaprowadziło ich to na świecznik. I dalej nic z tym nie zrobili! Warte uwagi i przemyślenia.
|
|
|
Ogólny
Feb 16, 2023 17:24:02 GMT 1
Post by Antura on Feb 16, 2023 17:24:02 GMT 1
No ale przecież Słowacki też rozstawia trochę ludzi po kątach, zwołuje rady i Q&A. Pokazałem wyraźną różnicę. Słowacki, gdy było trzeba, pokazał wyrachowanie, zmienił kurs, dodał dojebaną analizę, zaczął się o wiele bardziej starać. bobek i Meller tkwili w swoim trollingu/wyjebanku, zwał jak zwał, aż zaprowadziło ich to na świecznik. I dalej nic z tym nie zrobili! Warte uwagi i przemyślenia. Sarius też tak grał. Jakbyś linczował Sariusa, gdyby nie sprawdzenie deta? Zakładając dodatkowo może, że Sarius by się wykazywał aktywnością jak w przed-zrestartowanej mafii.
|
|
|
Ogólny
Feb 16, 2023 17:24:11 GMT 1
Post by Viktor Tsoi on Feb 16, 2023 17:24:11 GMT 1
Nie pamiętam co pisałem bo pomiędzy 21 a 22gą byłem na bani bo już byłem kilka godzin into moje wakacje, ale testament miałem jasny. Tak, tak, nie do tego dążę. Chcę zwrócić uwagę na to, że podejrzewasz gości, którzy jak mówisz: 1. głosują na siebie 2. udają najmądrzejszych
A uniewinniasz/powątpiewasz w winę, zwał jak zwał, Słowackiego i Orbisona zapewne za to, że tego nie robili, była jakaś merytoryka w ich postach (głównie Słowackieg) itp.
Słowacki mnie przyznaję po prostu ograł. Drugi raz mu nie dam, grałem z nim pierwszy raz. Orbinson grał jak debil i nie wiedziałem co z tym zrobić. Ale go nie uniewinniłem koniec końców. U Mellera i Bobka, zwłaszcza Bobka było widać za dużo wrogości do miasta, która imo w kluczowych momentach miesza miastu w głowach niepotrzebnie na niekorzyść. Oczywiście jest parę aspektów typowania, które muszę poprawić, zdaję sobie z tego sprawę.
|
|
|
Ogólny
Feb 16, 2023 17:24:45 GMT 1
Post by Antóra on Feb 16, 2023 17:24:45 GMT 1
No ale przecież Słowacki też rozstawia trochę ludzi po kątach, zwołuje rady i Q&A. Pokazałem wyraźną różnicę. Słowacki, gdy było trzeba, pokazał wyrachowanie, zmienił kurs, dodał dojebaną analizę, zaczął się o wiele bardziej starać. bobek i Meller tkwili w swoim trollingu/wyjebanku, zwał jak zwał, aż zaprowadziło ich to na świecznik. I dalej nic z tym nie zrobili! Warte uwagi i przemyślenia. Odpowiadałem Anturze w kontekście przywołanych przykładów Cezarego oraz Sznudziana. Nie z Tobą tu polemizuję, gdyż się zgadzamy.
|
|
oaza
Edycja#27
|
Ogólny
Feb 16, 2023 17:25:13 GMT 1
Post by oaza on Feb 16, 2023 17:25:13 GMT 1
Pokazałem wyraźną różnicę. Słowacki, gdy było trzeba, pokazał wyrachowanie, zmienił kurs, dodał dojebaną analizę, zaczął się o wiele bardziej starać. bobek i Meller tkwili w swoim trollingu/wyjebanku, zwał jak zwał, aż zaprowadziło ich to na świecznik. I dalej nic z tym nie zrobili! Warte uwagi i przemyślenia. Sarius też tak grał. Jakbyś linczował Sariusa, gdyby nie sprawdzenie deta? Sarius pokazał nielogiczności w analizie, które wytknąłem w trakcie gry, pisał mało i nie uniewinnił się żadnymi atakami/reakcjami/agresją. bobek i Meller z kolei owszem. Sarius był na shortliście do wywalenia, nie musiałem nawet wyczytać go jako mafijnego, po prostu niczym nie sprawił, że można go było oczyścić.
|
|
oaza
Edycja#27
|
Ogólny
Feb 16, 2023 17:26:31 GMT 1
Post by oaza on Feb 16, 2023 17:26:31 GMT 1
Pokazałem wyraźną różnicę. Słowacki, gdy było trzeba, pokazał wyrachowanie, zmienił kurs, dodał dojebaną analizę, zaczął się o wiele bardziej starać. bobek i Meller tkwili w swoim trollingu/wyjebanku, zwał jak zwał, aż zaprowadziło ich to na świecznik. I dalej nic z tym nie zrobili! Warte uwagi i przemyślenia. Odpowiadałem Anturze w kontekście przywołanych przykładów Cezarego oraz Sznudziana. Nie z Tobą tu polemizuję, gdyż się zgadzamy. Myślałem, żę znowu odpowiadam Anturze Antóro XD
|
|
|
Ogólny
Feb 16, 2023 17:26:41 GMT 1
Post by Viktor Tsoi on Feb 16, 2023 17:26:41 GMT 1
No ja chciałem grać pod meczówke Słowacki vs Meller. Nie było to najmądrzejsze, ale też nie było najgłupsze imo. Największy zarzut mam do obecnych miastowych (nie wszystkich) nie o to jak analizują i typują ale o to jak się uniewinniają. Ty grałbyś pod taką meczówkę ze sobą jako decydentem. Tylko jasnym było, że Ciebie akurat odjebią i zostawią kogoś innego. I moim zdaniem meczówka, którą proponujesz jest cholernie trudna dla miasta i ostatniego "pewnego niewinnego". W życiu bym pod taką meczówkę nie grał, gdybym dłużej pożył, to bym ją kategorycznie odradzał. Oczywiście nie jest to żadna krytyka, ponieważ to, co mam do przekazania bazuje na tożsamościach i swego rodzaju historii naszych edycji, a Ty tego nie masz prawa wiedzieć, znać. Natomiast: 1) Meller to egze, bardzo dobry gracz, może nie jest teraz w swoim prime, ale mimo wszystko. Ja w ogóle mam paranoję w jego przypadku i ostatnio ciągle mam go za mafię. Kiedyś go nawet sprawdziłem jako det, był niewinny, a i tak go 5-6 dni później zlinczowałem. Po prostu pamiętam, jak grał te 6-8 lat temu i jak gra gorzej, to myślę, że robi miasto w chuja. Pamiętam, jak kiedyś wyłapał 4 mafiozów (w tym Volva i mnie) przed pierwszym mordem. Jeszcze go ksiądz wybronił do tego, więc zostaliśmy rozniesieni w proch i pył. Tu wiemy, że Meller w mafii nie jest, ale gdyby był, to jest w stanie tej meczówki nie przegrać, zakręcić tak decydującym, żeby przeżyć. 2) Słowacki to też bardzo dobry i doświadczony gracz, którego ciężko przeczytać. Do tego on wyraźnie gra pod meczówkę z Wednesday w składzie. A oni się prywatnie znają i nie wierzę, że Tomuś zagłosuje na Sidora. No po prostu w to nie wierzę. Tak więc Słowacki w meczówce, gdy decyduje Wednesday (która ogólnie w meczówkach niestety zazwyczaj wybiera źle - żaden przytyk, to po prostu przywołanie statystyki), to wygrana mafii. Dlatego też przyznaję rację Watson, że faktycznie starałem się wprowadzić miasto pod najłatwiejszą meczówkę dla mnie, ale nie uwzględniłem, że to nie będzie najłatwiejsza meczówka dla miasta. Przyznaję się do błędu.
|
|
|
Ogólny
Feb 16, 2023 17:26:52 GMT 1
Post by Antura on Feb 16, 2023 17:26:52 GMT 1
Volv, na nastepnej edycji życzę Ci, byś grał znowu z miasta i porozkładał mafię, najlepiej jeszcze ukrywając się przed mordem mafii <3
|
|
|
Ogólny
Feb 16, 2023 17:26:53 GMT 1
Post by Antóra on Feb 16, 2023 17:26:53 GMT 1
Pokazałem wyraźną różnicę. Słowacki, gdy było trzeba, pokazał wyrachowanie, zmienił kurs, dodał dojebaną analizę, zaczął się o wiele bardziej starać. bobek i Meller tkwili w swoim trollingu/wyjebanku, zwał jak zwał, aż zaprowadziło ich to na świecznik. I dalej nic z tym nie zrobili! Warte uwagi i przemyślenia. Sarius też tak grał. Jakbyś linczował Sariusa, gdyby nie sprawdzenie deta? Zakładając dodatkowo może, że Sarius by się wykazywał aktywnością jak w przed-zrestartowanej mafii. Sarius pierdolił od rzeczy. Linczowałbym go prędzej czy później, gdybym miał jakiekolwiek wpływy w mieście. Takich graczy po prostu trzeba odpalać, jeśli sami nie odpadają. Zwyczajnie nie wiadomo czy to Włóczykij, czy Katalończyk. Tak czy owak szkodzą miastu.
|
|
|
Ogólny
Feb 16, 2023 17:27:08 GMT 1
Post by Majima Gorō on Feb 16, 2023 17:27:08 GMT 1
Odpowiadałem Anturze w kontekście przywołanych przykładów Cezarego oraz Sznudziana. Nie z Tobą tu polemizuję, gdyż się zgadzamy. Myślałem, żę znowu odpowiadam Anturze Antóro XD Bym się śmiał, jakby Gary ustawił ten awatar z np. lustrzanym odbiciem dla dodatkowego efektu komicznego
|
|
|
Ogólny
Feb 16, 2023 17:27:49 GMT 1
Post by Antura on Feb 16, 2023 17:27:49 GMT 1
Sarius też tak grał. Jakbyś linczował Sariusa, gdyby nie sprawdzenie deta? Zakładając dodatkowo może, że Sarius by się wykazywał aktywnością jak w przed-zrestartowanej mafii. Sarius pierdolił od rzeczy. Linczowałbym go prędzej czy później, gdybym miał jakiekolwiek wpływy w mieście. Takich graczy po prostu trzeba odpalać, jeśli sami nie odpadają. Zwyczajnie nie wiadomo czy to Włóczykij, czy Katalończyk. Tak czy owak szkodzą miastu. No dobra, a Bobek w tej edycji jakkolwiek pomaga miastu? No tak średnio bym powiedział. A tendencje to ma spadkową, a nie wzrostową (bo trollowania day1 nie będe krytykował, bo to bardzo viable taktyka).
|
|
oaza
Edycja#27
|
Ogólny
Feb 16, 2023 17:28:36 GMT 1
Post by oaza on Feb 16, 2023 17:28:36 GMT 1
Volv, na nastepnej edycji życzę Ci, byś grał znowu z miasta i porozkładał mafię, najlepiej jeszcze ukrywając się przed mordem mafii <3 Postaram się tak uczynić, dziękuję za życzenia!
|
|
|
Ogólny
Feb 16, 2023 17:29:18 GMT 1
Post by Viktor Tsoi on Feb 16, 2023 17:29:18 GMT 1
Sarius pierdolił od rzeczy. Linczowałbym go prędzej czy później, gdybym miał jakiekolwiek wpływy w mieście. Takich graczy po prostu trzeba odpalać, jeśli sami nie odpadają. Zwyczajnie nie wiadomo czy to Włóczykij, czy Katalończyk. Tak czy owak szkodzą miastu. No dobra, a Bobek w tej edycji jakkolwiek pomaga miastu? No tak średnio bym powiedział. A tendencje to ma spadkową, a nie wzrostową (bo trollowania day1 nie będe krytykował, bo to bardzo viable taktyka). Bobek rewelacyjne typy i długo ta sama narracja co ja do momentu jak mu psychika siadła i zaczął głosować na siebie to grał super. Tylko o to że mu psycha siadła i zaczął się zachowywać jak dziecko mam do niego żal. Poza tym, super miastowy.
|
|