|
Ogólny
Feb 16, 2023 18:19:14 GMT 1
Post by Wielki Szu on Feb 16, 2023 18:19:14 GMT 1
Swoją drogą zakładasz, że w ogóle jest coś takiego jak optymalna obrona. Jakaś obrona może być optymalna dla Ciebie, dla innych nie. Dla mnie obrona Majimy była bliska optymalnej, i tak poleciał, i tak miasta do siebie nie przekonał. Dobremu miastowemu na pewno zależy żeby pokazać swoją nieiwnność, ale to jak to zrobić to już kwestia zgoła subiektywna, stąd też co gracz, to opinia. I tak musi być, bo inaczej ta cała psychologiczna potyczka nie miałaby racji bytu. Poniekąd masz rację, obrona powinna być dostosowana do przekonań osób, przed którymi się bronisz. Istnieje jednak coś takiego jak mniej lub bardziej optymalna obrona, bo gdyby nie istniało to byśmy nie wiedzieli jak się bronić i by umiejętność obronienia się nie była skillem tylko by była losowa. Obrona Majimy była cudowna, bronił się wspaniale, ale jak już mówiłem po prostu założyłem że to pierścien, który trza wrzucić do wulkanu w morderze nie ważne co ci powie. Uznałem, że jako mafiozo potrafi się tak bronić.I tu by np. pomogła meta gry. Tutaj gramy bez, więc miasto ma +X do trudności. To jest np. właśnie jeden z tych momentów, gdzie to przydatne narzędzie. Nie absolut, narzędzie.
|
|
|
Ogólny
Feb 16, 2023 18:19:35 GMT 1
Post by Viktor Tsoi on Feb 16, 2023 18:19:35 GMT 1
I nie zgadzam się ze stwierdzeniem, że jest to "niemiastowe". Naturalność nie równa się dbaniu o interes miasta. Naturalność u gracza to granie zgodnie z własnymi emocjami i spojrzeniem na rozgrywkę. Czasem można być super naturalnym tak jak Viktor Tsoi będąc jednocześnie zdroworozsądkowym, próbując grać optymalnie, promiastowo. Czasem można być sztucznym jak cholera będąc w mafii i próbując grać rozsądnego miastowego. Tak samo można grać naturalnie nie troszcząc się o interes miasta i bazując na jakichś emocjach jak np. bobek czy Addams, a można być sztucznym w udawaniu nieogara jak Orbison.
I tak to się kręci w tej mafii.
Amen. Chociaż jak zawsze - diabeł tkwi w szczegółach. Ale ogół posta w sedno. O to mam zarzut do Bobka dokładnie. Skonfundował mnie bo pozwolił by emocje przejęły nad nim kontrolę. W poprzedniej edycji jako Grande miałem moment że mi siadła psycha i można mieć do mnie o to zarzut. Mafia to gra psychologiczna, częścią dobrego grania jest posiadanie kontroli nad sobą.
|
|
|
Ogólny
Feb 16, 2023 18:20:30 GMT 1
Post by Wielki Szu on Feb 16, 2023 18:20:30 GMT 1
Hmmm, gdzie jest bobek? Liczyłem, że zrobi wjazd w Orbisona jak zapowiadał.
|
|
|
Ogólny
Feb 16, 2023 18:20:45 GMT 1
Post by Antura on Feb 16, 2023 18:20:45 GMT 1
Wiem do czego dążysz czyli optymalne rozwiązania jako miasto. Perspektywa może ci się zmienić jeśli minimum raz trafisz do mafii. Największa zmienna to właśnie emocje jakie towarzyszą w danym momencie. Dla mnie optymalne rozwiązania to jest coś do czego dążysz ale nigdy nie osiągniesz ponieważ jest to stan idealny po prostu. Jest tutaj za dużo zmiennych czynników aby je tak w skrócie opisać. Grałem jako mafia kilkanaście razy, po prostu 8 lat temu. Pamiętaj, że jak tutaj się mówi o Mafii, to tylko Łukaszowej mafii. Ja grałem setki, jak nie tysiące, różnorodnych mafii, a Red i tak mi pisze "to się nie liczy" ikdededede
|
|
|
Ogólny
Feb 16, 2023 18:21:05 GMT 1
Post by Majima Gorō on Feb 16, 2023 18:21:05 GMT 1
Hmmm, gdzie jest bobek? Liczyłem, że zrobi wjazd w Orbisona jak zapowiadał. Poddał się zapewne, ehh.
|
|
|
Ogólny
Feb 16, 2023 18:21:36 GMT 1
Post by Viktor Tsoi on Feb 16, 2023 18:21:36 GMT 1
Tak, ale ja też mówię o forumowej, takiej jak ta tylko wśród innych i słabszych graczy. Wiem jak wygląda bycie mafiozą w forumówce, o to mi chodziło.
|
|
|
Ogólny
Feb 16, 2023 18:23:19 GMT 1
Post by Majima Gorō on Feb 16, 2023 18:23:19 GMT 1
Grałem jako mafia kilkanaście razy, po prostu 8 lat temu. Pamiętaj, że jak tutaj się mówi o Mafii, to tylko Łukaszowej mafii. Ja grałem setki, jak nie tysiące, różnorodnych mafii, a Red i tak mi pisze "to się nie liczy" ikdededede Ja się zawsze zastanawiam, ile jeszcze w Polsce może być takich forumowomafijnych społeczności jak ta nasza grupka - nawet takich grających od święta i z sentymentu. No bo z jednej strony jest to turbo niszowe, a z drugiej przecież nie bawi się w to aktywnie tylko te ~25-30 osób w całym czterdziestomilionowym kraju xD
|
|
|
Ogólny
Feb 16, 2023 18:23:28 GMT 1
Post by Emma Watson on Feb 16, 2023 18:23:28 GMT 1
Red dałbyś radę opisać jak wyglądały gry na różnych forach na których grałeś z twojej perspektywy tak ogólnie?
|
|
|
Ogólny
Feb 16, 2023 18:24:48 GMT 1
Post by Emma Watson on Feb 16, 2023 18:24:48 GMT 1
Wiem do czego dążysz czyli optymalne rozwiązania jako miasto. Perspektywa może ci się zmienić jeśli minimum raz trafisz do mafii. Największa zmienna to właśnie emocje jakie towarzyszą w danym momencie. Dla mnie optymalne rozwiązania to jest coś do czego dążysz ale nigdy nie osiągniesz ponieważ jest to stan idealny po prostu. Jest tutaj za dużo zmiennych czynników aby je tak w skrócie opisać. Grałem jako mafia kilkanaście razy, po prostu 8 lat temu. Mówisz 8 lat temu jakoś? Prawdopodobnie for do grania w mafię było wtedy dużo więcej.
|
|
|
Ogólny
Feb 16, 2023 18:24:54 GMT 1
Post by Antura on Feb 16, 2023 18:24:54 GMT 1
Pamiętaj, że jak tutaj się mówi o Mafii, to tylko Łukaszowej mafii. Ja grałem setki, jak nie tysiące, różnorodnych mafii, a Red i tak mi pisze "to się nie liczy" ikdededede Ja się zawsze zastanawiam, ile jeszcze w Polsce może być takich forumowomafijnych społeczności jak ta nasza grupka - nawet takich grających od święta i z sentymentu. No bo z jednej strony jest to turbo niszowe, a z drugiej przecież nie bawi się w to aktywnie tylko te ~25-30 osób w całym czterdziestomilionowym kraju xD W starych czasach, gdy fora nie zostały zmiażdżone przez grupy na FB, to fora tematyczne miały często swoje mafie raz na jakiś czas, jako forma forumowej zabawy w odsunięciu od głownej tematyki forum. Zresztą, tak powstała Łukaszowa mafia, bo powstała bodaj z jakiegoś forum piłarskiego. Więc obecnie? Ciężka sprawa. Te 10-15 lat temu? Było tego w opór.
|
|
|
Ogólny
Feb 16, 2023 18:26:27 GMT 1
Post by Viktor Tsoi on Feb 16, 2023 18:26:27 GMT 1
Ja się zawsze zastanawiam, ile jeszcze w Polsce może być takich forumowomafijnych społeczności jak ta nasza grupka - nawet takich grających od święta i z sentymentu. No bo z jednej strony jest to turbo niszowe, a z drugiej przecież nie bawi się w to aktywnie tylko te ~25-30 osób w całym czterdziestomilionowym kraju xD W starych czasach, gdy fora nie zostały zmiażdżone przez grupy na FB, to fora tematyczne miały często swoje mafie raz na jakiś czas, jako forma forumowej zabawy w odsunięciu od głownej tematyki forum. Zresztą, tak powstała Łukaszowa mafia, bo powstała bodaj z jakiegoś forum piłarskiego. Więc obecnie? Ciężka sprawa. Te 10-15 lat temu? Było tego w opór. Kurwa XD, ja grałem na forum piłkarskim. Nazywało się go2goal, miałem tam nick pshemo.
|
|
|
Ogólny
Feb 16, 2023 18:27:01 GMT 1
Post by Antura on Feb 16, 2023 18:27:01 GMT 1
I degeneracja konceptu Mafii jest ogromna. Town of Salem z 30 sekundowymi dnami (sic), bez merytoryki. Amongus... Nic dobrego w temacie mafii się nie dzieje, a społeczeństwo internetowe nastawione na szybkie impulsy - nie pomaga. Chociaż to truizmy.
|
|
|
Ogólny
Feb 16, 2023 18:27:45 GMT 1
Post by Wielki Szu on Feb 16, 2023 18:27:45 GMT 1
Red dałbyś radę opisać jak wyglądały gry na różnych forach na których grałeś z twojej perspektywy tak ogólnie? Tak, wyjaśnię to po pracy, bo to ważna kwestia. Odniosę się do tego i kwestii tego jak to wygląda na innych forach (bo mam jakieś odniesienie i mogę wejść w polemikę z Anturą).
|
|
|
Ogólny
Feb 16, 2023 18:29:01 GMT 1
Post by Viktor Tsoi on Feb 16, 2023 18:29:01 GMT 1
Poniekąd masz rację, obrona powinna być dostosowana do przekonań osób, przed którymi się bronisz. Istnieje jednak coś takiego jak mniej lub bardziej optymalna obrona, bo gdyby nie istniało to byśmy nie wiedzieli jak się bronić i by umiejętność obronienia się nie była skillem tylko by była losowa. Obrona Majimy była cudowna, bronił się wspaniale, ale jak już mówiłem po prostu założyłem że to pierścien, który trza wrzucić do wulkanu w morderze nie ważne co ci powie. Uznałem, że jako mafiozo potrafi się tak bronić.I tu by np. pomogła meta gry. Tutaj gramy bez, więc miasto ma +X do trudności. To jest np. właśnie jeden z tych momentów, gdzie to przydatne narzędzie. Nie absolut, narzędzie. No właśnie też mimo wszystko fajnie by było jakbyście brali pod uwagę, że ja się dopiero kalibruję w stosunku do tej społeczności i moja gra trochę jednak cierpi na tym, że dopiero uczę się realiów panujących tutaj. Nadal mam sporo łatwiej niż gracz kompletnie świeży, ale nie tak całkowicie. Oczywiście nie proszę żeby moją grę postrzegać jako lepszą niż faktycznie jest. Po prostu mam większy room for improvement niż mogło by się wydawać imo. A każdą swoją edycję analizuję dokładnie, bardzo dokładnie i myślę co można poprawiać, skąd wynikają błędy, co z nimi zrobić.
|
|
|
Ogólny
Feb 16, 2023 18:29:40 GMT 1
Post by Emma Watson on Feb 16, 2023 18:29:40 GMT 1
I degeneracja konceptu Mafii jest ogromna. Town of Salem z 30 sekundowymi dnami (sic), bez merytoryki. Amongus... Nic dobrego w temacie mafii się nie dzieje, a społeczeństwo internetowe nastawione na szybkie impulsy - nie pomaga. Chociaż to truizmy. Weź nic tutaj nie mów o among us. Od kiedy to zagrałem jestem jednym z większych przeciwników takiej gry jak tam występuje.
PS Czasami zdarzało nam się po edycji zagrać w epicmafię w kilka osób. PS2. Town of Salem to jest mocno na role nastawione.
|
|
|
Ogólny
Feb 16, 2023 18:33:38 GMT 1
Post by Majima Gorō on Feb 16, 2023 18:33:38 GMT 1
Ja się zawsze zastanawiam, ile jeszcze w Polsce może być takich forumowomafijnych społeczności jak ta nasza grupka - nawet takich grających od święta i z sentymentu. No bo z jednej strony jest to turbo niszowe, a z drugiej przecież nie bawi się w to aktywnie tylko te ~25-30 osób w całym czterdziestomilionowym kraju xD W starych czasach, gdy fora nie zostały zmiażdżone przez grupy na FB, to fora tematyczne miały często swoje mafie raz na jakiś czas, jako forma forumowej zabawy w odsunięciu od głownej tematyki forum. Zresztą, tak powstała Łukaszowa mafia, bo powstała bodaj z jakiegoś forum piłarskiego. Więc obecnie? Ciężka sprawa. Te 10-15 lat temu? Było tego w opór. No zarys historyczny znam, to oczywiste, tylko po prostu się zastanawiam, ile z tego mogło jeszcze przetrwać w podobnej formie jak to forum. Ja w ogóle zacząłem właśnie grać w ten sposób, tzn. na forum piłkarskim (Bayernu), gdzie - jeśli dobrze pamiętam - przyszli Gary z Safinetką z forum FC Barcelony i rozkręcili temat zagrania u nas w mafię na bazie sukcesu podobnej gry na ich własnym forum. Potem przez wymianę graczy wyklarowała się nam solidna ekipa między trzema forami (Barcelona/Bayern/BVB - Volv był chyba pierwszym, który dołączył od nich), powstało osobne forum, a potem jakoś się to wszystko wymieszało z Łukaszem, już nie pamiętam w jakich okolicznościach. Swoją drogą, te pięć edycji rozegranych na Bayernie 9 lat temu ciągle wisi w necie, to jest cyrk na kółkach teraz to czytać Chcecie linki? xD
|
|
|
Ogólny
Feb 16, 2023 18:35:26 GMT 1
Post by Emma Watson on Feb 16, 2023 18:35:26 GMT 1
|
|
|
Ogólny
Feb 16, 2023 18:37:42 GMT 1
Post by Majima Gorō on Feb 16, 2023 18:37:42 GMT 1
O jasny chuj, a tego forum to nie pamiętam Coś mi teraz świta, że chyba ktoś mnie namawiał na tę edycję, ale nie dałem rady czasowo
|
|
|
Ogólny
Feb 16, 2023 18:39:38 GMT 1
via mobile
Post by Antóra on Feb 16, 2023 18:39:38 GMT 1
W starych czasach, gdy fora nie zostały zmiażdżone przez grupy na FB, to fora tematyczne miały często swoje mafie raz na jakiś czas, jako forma forumowej zabawy w odsunięciu od głownej tematyki forum. Zresztą, tak powstała Łukaszowa mafia, bo powstała bodaj z jakiegoś forum piłarskiego. Więc obecnie? Ciężka sprawa. Te 10-15 lat temu? Było tego w opór. No zarys historyczny znam, to oczywiste, tylko po prostu się zastanawiam, ile z tego mogło jeszcze przetrwać w podobnej formie jak to forum. Ja w ogóle zacząłem właśnie grać w ten sposób, tzn. na forum piłkarskim (Bayernu), gdzie - jeśli dobrze pamiętam - przyszli Gary z Safinetką z forum FC Barcelony i rozkręcili temat zagrania u nas w mafię na bazie sukcesu podobnej gry na ich własnym forum. Potem przez wymianę graczy wyklarowała się nam solidna ekipa między trzema forami (Barcelona/Bayern/BVB - Volv był chyba pierwszym, który dołączył od nich), powstało osobne forum, a potem jakoś się to wszystko wymieszało z Łukaszem, już nie pamiętam w jakich okolicznościach. Swoją drogą, te pięć edycji rozegranych na Bayernie 9 lat temu ciągle wisi w necie, to jest cyrk na kółkach teraz to czytać Chcecie linki? xD Ja w wolnej chwili opiszę historię naszego grania na prawdziwe nicki, bo chyba mam lepszą pamięć. 😉 Nie żebyś bardzo pomieszał, ale trzeba doprecyzować.
|
|
|
Ogólny
Feb 16, 2023 18:39:58 GMT 1
Post by Majima Gorō on Feb 16, 2023 18:39:58 GMT 1
Ale ehh, jak patrzę na tę listę graczy, to aż mi się łezka kręci <sniff>
|
|