|
Rozgrywka
Apr 26, 2023 11:02:57 GMT 1
via mobile
Post by krecik on Apr 26, 2023 11:02:57 GMT 1
Krecik: "Hipotetycznie: wajhować, by Wasyla, który w jakieś innej alternatywnej rzeczywistości, gdzie nie leciał pierwszy, leci drugi. Bo polecieć poleciałby się tak dalej zachowując, co nie jest jakimś odkrywczym wnioskiem. A tymczasem taki Torpeda czy Rura, mniej "jaskrawy w zachowaniu" byłby już odstrzelony. Mafia, jeżeli to nie są jakieś gamonie, planuje do przodu - nawet jeżeli działa koniec końców reaktywnie." Czyli układali sobie kolejkę ktokolwiek -> troll Wasyl -> potem się zobaczy? I w ten sposób kupują dodatkowy dzień? Nie wiem, czy przy stanie 2 vs 9 mafia jest w stanie wajchować. I jeszcze tak na chama jak Amidamaru, bo chyba do niego się odnosisz? Precyzyjnie tak. Oraz Huggy gdyż Rurom. Strzał we mnie też tak mógłbym zinterpretować, tylko bazując na ww. - ale kontekst przedstawiony przez Szekspira ma sens. I w podobny sposób też bym oddał głos na pewnego(-ejszego) zielonego, gdyby nie powszechna irytacja Wasylem. Akurat na Szekspira bym oddał zgodnie z ww. logiką haha więc byłoby wzajemne oddanie piłki Bo 3x2 glosy, 1x5 glosow to już 4 kandydatów do linczu 1 dnia. Ja swojego rozumowania nie traktuje jako jakichś prawideł, najwyżej jako punkty wyjścia, bo gra nie jest chaotycznym głosowaniem na pałę. Czy może jest wg Sanica?
|
|
|
Post by Russell Popebrook on Apr 26, 2023 11:05:54 GMT 1
Witam wszystkich, w moim dzisiejszym poście chciałbym przyjrzeć jednej z dwóch opcji: A)Mafiozo jest w gronie linczujących Don Wasyla B)Mafiozo zagłosował na innego mafioze pierwszego dnia, co już miało miejsce w innych edycjach Jeśli bierzemy pod uwagę opcje A mamy czterech podejrzanych mafiozo: Krecik, Karakan, Torpeda, Chajzer. Przeanalizujmy opcje B. Jest to dość znane zagranie, które po ewentualnym linczu w przyszłości na jednym z mafiozów, pozwala wybielić drugiego. Wyłączając głosy na Don Cigano, udaje nam się utworzyć 5 potencjalnych par mafijnych, zgodnie z kolejnością głosowania: Tusk - Szekspir Ami - Torpeda Huggy - Krecik W tym momencie mieliśmy głosy na Wasyla, zainspirowane przeze mnie, niestety niesłusznie, więc następne głosujące osoby mogły czuć większy luz - osoba do linczu jest już wybrana, mogę zagłosowac na mafijnego kolegę żeby ewentualnie wybielić się w przyszłości, następnymi ewentualnymi parami są: Tusk - Sonic Tusk - Torpeda Przeanalizujmy interakcje: 1)Tusk - Szekspir(głosuje na Tuska): Szekspir we wczesnych postach luźno rzuca podejrzenia w kierunku Karakana i Wasyla mafiacorner.boards.net/post/41232/threadMówi też, że nie ufa Huggiemu, ale dodaje w następnym poście, że nie strzelałby w najbardzizej aktywnych, okej. Strzela jednak w Tuska, dodając, że to strzelnica mafiacorner.boards.net/post/41758/thread. Tusk wspomina o Szekspirze tylko w jednym poście mafiacorner.boards.net/post/41861/thread no okej, jest dość neutralnie 2)Ami(głosuje na Torpede) - Torpeda: Dwóch graczy z późnym wejściem, pierwsza pojawiła się zaczepka Torpedy mafiacorner.boards.net/post/41426/thread, na która Ami szybko odpowiedział długim postem mafiacorner.boards.net/post/41755/thread z ciekawym cytatem: "Do konkretów: obstawiam, że pierwsze co może ustalić dwuosobowa mafia na początkowym etapie gry to aktywność. Przeważnie mafia dzieli się zgodnie z potencjałem na produkowanie postów na tych bardziej aktywnych, kształtujących opinię miasta i tych mniej aktywnych, którzy cichaczem przemykają do kolejnych faz rozgrywek nie rzucając się w oczy. " Następnie idzie w Torpedę i nawet przed samym linczem namawia do zmiany głosów na niego, co moim zdaniem trochę go zazielenia. Moim zdaniem to nie jest para mafijna 3)Huggy(głosuje na Krecika) - Krecik: Tutaj było sporo interakcji po pojawieniu się krecika, nie chce mi się przeklejac kilku linków, wystarczy prześledzić ich posty. Huggy ani razu przed linczem nie wrzucił Krecika na świecznik, oddał głos, potem dodając, że według niego najmniej wnosi do gry. Następne dwie pary, już po serii głosów na Wasyla, więc bezpieczniejsze głosy 4)Tusk - Sonic(głos na Tuska): Na początku miła interakcja i lizanie się po fiutkach, następnie Sonic uczepił się zaczepki Tuska w stronę Szekspira i już do samego lińczu się tego uczepił. Tusk odpowiedział w taki sposób: mafiacorner.boards.net/post/41861/thread No jakoś tak dwójka jako potencjalny duet mi się nie klei, szczególnie że ja mocno ufam Zmarzlikowi, mam nadzieje, że się na tym nie przejadę. Dla mnie nie jest to duet mafijny. 5)Tusk(głos na Torpedę) - Torpeda: To jest moim zdaniem najciekawsza para, Torpeda słynny meltdown, dla mnie był jednym z głównych kandydatów do linczu, głosuje na Wasyla, mocno mafijny post tutaj mafiacorner.boards.net/post/41367/thread, jako pierwszy podczepił się na mój lincz Wasyla. ZERO interakcji z Tuskiem. Jeśli chodzi o Tuska, Odniósł się do Torpedy w jednym poście mafiacorner.boards.net/post/41866/thread, następnie wskazuje, że dla niego topka podejrzanych to Sonic i Szekspir mafiacorner.boards.net/post/41873/thread, jednak ostatecznie głosuje na Torpedę! W momencie, kiedy oddawał głos, było 5:2 w stosunku Wasyl:Tusk, dlaczego nie zagłosował na Sonica bądź Szekspira? Ten duet jest dla mnie podejrzany i wziąłbym go pod lupę. Na ten moment uważam, że sensownym jest linczowanie dzisiaj Torpedy, podczepił się wczoraj pod mój głos, jego gra była delikatnie mówiąc nieprzekonująca. Jeśli jest winny, to następnego dnia Tusk. Bierzcie pod uwagę to, że mamy dopiero 12, a do momentu linczu wiele może się zmienić. Koszykarskie Pozdro
|
|
|
Post by Russell Popebrook on Apr 26, 2023 11:06:20 GMT 1
Przepraszam za formatowanie, nie jestem informatykiem
|
|
|
Rozgrywka
Apr 26, 2023 11:09:49 GMT 1
via mobile
Post by krecik on Apr 26, 2023 11:09:49 GMT 1
Krecik: I jeszcze tak na chama jak Amidamaru, bo chyba do niego się odnosisz? No z tego co pamietam to szanse ze on na serio nas odwiedzie od Wasyla byla raczej minimalna. Z reszta nie bronil Wasyla tylko he jebnijmy w Torpede jak Wasyl se trolluje. Nie mowie, ze koniecznie jest mafijny - ale powiedzmy szczerze - nie kazdy moze byc ojcem chrzestnym, a moze byc do tego zmuszony. Wiec slabe, nieudalne akcje to chyba nie niemożliwość? Wasyl, swoją drogą tylko od pewnego momentu, gdy dostal 3 glosy pod rzad(?) był chodzącym trupem. I swoją drogą zignorowałem ten Twój meltdown, ale skoro go ludzie wywlekają już któryś raz to zerkne. Ktos pamieta strone?
|
|
|
Post by karakan on Apr 26, 2023 11:23:31 GMT 1
To jest poszlaka ofc. Dla mnie po prostu widzenie zdecydowanie lepszego typu niz Wasyl jest zastanawiajace. Przynajmniej ja juz taki w 100% pewien niewinnosci Wasyla nie bylem po przeskoku z proby sterowania gra do pytania co to glon.
|
|
|
Post by Russell Popebrook on Apr 26, 2023 11:36:39 GMT 1
To byłoby oczywiście bardzo proste to wywnioskowania i dość logiczne, ale dla mafii równie dobrze wygodne mogło być, że miasto nakręciło się na jakiegoś niewinnego, więc oni mogli obrać sobie na cel w głosowaniu kogoś innego, żeby właśnie nie było, że przyłożyli rękę do śmierci niewinnego. Pierwszy post po linczu i od razu wybielasz się w sposób przekierowujący uwagę na drugą grupe potencjlanych mafiozów. Skąd wziął się Twój głos na Wasyla? Głosowałeś jako ostatni z nas, wcześniej wspominając tylko: Jak ktoś gra pierwszy raz, to niekoniecznie musi wiedzieć kim jest glon, ja np nie wiedziałem. Dlaczego nie zagłosowałeś na Tuska? Huggiego?
|
|
|
Post by William Shakespeare on Apr 26, 2023 11:37:12 GMT 1
Amrit jest - moim zdaniem - niewinny. To naganianie na niewinnego i pogrążonego już w gruncie rzeczy Wasyla (w temacie do głosowania w dodatku) byłoby fajną, brawurową zagrywką mafiozy. Lubię takie akcje, ale nie sądzę, by Amrit porwał się na coś takiego.
Nie do końca rozumiem teorię o wajchujących na Torpedę. Na świeczniku był Wasyl, Pułtusk i Torpeda. Niespodziewanie pojawiły się też głosy na Krecika. Skoro Wasyl niewinny, po co mafia miałaby wajchować na kogokolwiek? Równie dobrze można było przyatakować Torpedę po Wasylu. Na konsekwentne budowanie "własnego tropu" lepiej nadaje się kandydatura niemainstreamowa, bo: a) długo można nie ponosić żadnej odpowiedzialności za ustrzelenie niewinnego b) wrzuca się do puli dodatkowego kandydata do linczu, co - z perspektywy mafiozy - samo w sobie jest korzystne.
|
|
|
Post by William Shakespeare on Apr 26, 2023 11:40:02 GMT 1
Przepraszam, pomyłka.
|
|
|
Post by William Shakespeare on Apr 26, 2023 11:46:48 GMT 1
Myślałem, że Amrit naganiał na Wasyla, a on próbował storpedować tę kandydaturę, naganiając - nomen omen - na Torpedę. To zmienia postać rzeczy.
Wśród doświadczonych graczy nikt by oczywiście tak grubymi nićmi nie szył, ale w starej mafii, gdy świat był jeszcze młody, nie tępiono wszechwiedzących i daleko można było zajechać na obronie niewinnych.
|
|
|
Rozgrywka
Apr 26, 2023 12:10:20 GMT 1
via mobile
Post by Huggy Wuggy on Apr 26, 2023 12:10:20 GMT 1
Witam wszystkich, w moim dzisiejszym poście chciałbym przyjrzeć jednej z dwóch opcji: A)Mafiozo jest w gronie linczujących Don Wasyla B)Mafiozo zagłosował na innego mafioze pierwszego dnia, co już miało miejsce w innych edycjach Jeśli bierzemy pod uwagę opcje A mamy czterech podejrzanych mafiozo: Krecik, Karakan, Torpeda, Chajzer. Przeanalizujmy opcje B. Jest to dość znane zagranie, które po ewentualnym linczu w przyszłości na jednym z mafiozów, pozwala wybielić drugiego. Wyłączając głosy na Don Cigano, udaje nam się utworzyć 5 potencjalnych par mafijnych, zgodnie z kolejnością głosowania: Tusk - Szekspir Ami - Torpeda Huggy - Krecik W tym momencie mieliśmy głosy na Wasyla, zainspirowane przeze mnie, niestety niesłusznie, więc następne głosujące osoby mogły czuć większy luz - osoba do linczu jest już wybrana, mogę zagłosowac na mafijnego kolegę żeby ewentualnie wybielić się w przyszłości, następnymi ewentualnymi parami są: Tusk - Sonic Tusk - Torpeda Przeanalizujmy interakcje: 1)Tusk - Szekspir(głosuje na Tuska): Szekspir we wczesnych postach luźno rzuca podejrzenia w kierunku Karakana i Wasyla mafiacorner.boards.net/post/41232/threadMówi też, że nie ufa Huggiemu, ale dodaje w następnym poście, że nie strzelałby w najbardzizej aktywnych, okej. Strzela jednak w Tuska, dodając, że to strzelnica mafiacorner.boards.net/post/41758/thread. Tusk wspomina o Szekspirze tylko w jednym poście mafiacorner.boards.net/post/41861/thread no okej, jest dość neutralnie 2)Ami(głosuje na Torpede) - Torpeda: Dwóch graczy z późnym wejściem, pierwsza pojawiła się zaczepka Torpedy mafiacorner.boards.net/post/41426/thread, na która Ami szybko odpowiedział długim postem mafiacorner.boards.net/post/41755/thread z ciekawym cytatem: "Do konkretów: obstawiam, że pierwsze co może ustalić dwuosobowa mafia na początkowym etapie gry to aktywność. Przeważnie mafia dzieli się zgodnie z potencjałem na produkowanie postów na tych bardziej aktywnych, kształtujących opinię miasta i tych mniej aktywnych, którzy cichaczem przemykają do kolejnych faz rozgrywek nie rzucając się w oczy. " Następnie idzie w Torpedę i nawet przed samym linczem namawia do zmiany głosów na niego, co moim zdaniem trochę go zazielenia. Moim zdaniem to nie jest para mafijna 3)Huggy(głosuje na Krecika) - Krecik: Tutaj było sporo interakcji po pojawieniu się krecika, nie chce mi się przeklejac kilku linków, wystarczy prześledzić ich posty. Huggy ani razu przed linczem nie wrzucił Krecika na świecznik, oddał głos, potem dodając, że według niego najmniej wnosi do gry. Następne dwie pary, już po serii głosów na Wasyla, więc bezpieczniejsze głosy 4)Tusk - Sonic(głos na Tuska): Na początku miła interakcja i lizanie się po fiutkach, następnie Sonic uczepił się zaczepki Tuska w stronę Szekspira i już do samego lińczu się tego uczepił. Tusk odpowiedział w taki sposób: mafiacorner.boards.net/post/41861/thread No jakoś tak dwójka jako potencjalny duet mi się nie klei, szczególnie że ja mocno ufam Zmarzlikowi, mam nadzieje, że się na tym nie przejadę. Dla mnie nie jest to duet mafijny. 5)Tusk(głos na Torpedę) - Torpeda: To jest moim zdaniem najciekawsza para, Torpeda słynny meltdown, dla mnie był jednym z głównych kandydatów do linczu, głosuje na Wasyla, mocno mafijny post tutaj mafiacorner.boards.net/post/41367/thread, jako pierwszy podczepił się na mój lincz Wasyla. ZERO interakcji z Tuskiem. Jeśli chodzi o Tuska, Odniósł się do Torpedy w jednym poście mafiacorner.boards.net/post/41866/thread, następnie wskazuje, że dla niego topka podejrzanych to Sonic i Szekspir mafiacorner.boards.net/post/41873/thread, jednak ostatecznie głosuje na Torpedę! W momencie, kiedy oddawał głos, było 5:2 w stosunku Wasyl:Tusk, dlaczego nie zagłosował na Sonica bądź Szekspira? Ten duet jest dla mnie podejrzany i wziąłbym go pod lupę. Na ten moment uważam, że sensownym jest linczowanie dzisiaj Torpedy, podczepił się wczoraj pod mój głos, jego gra była delikatnie mówiąc nieprzekonująca. Jeśli jest winny, to następnego dnia Tusk. Bierzcie pod uwagę to, że mamy dopiero 12, a do momentu linczu wiele może się zmienić. Koszykarskie Pozdro Torpeda co ty na te oskarżenia? Ma to sens patrząc na to, że głosowałeś na Dona, jak to wytłumaczysz?
|
|
|
Post by William Shakespeare on Apr 26, 2023 12:37:23 GMT 1
Torpedo! Czemuż mafijną Ty jesteś torpedą?
|
|
|
Post by Zygmunt Chajzer on Apr 26, 2023 13:01:51 GMT 1
Pierwszy post po linczu i od razu wybielasz się w sposób przekierowujący uwagę na drugą grupe potencjlanych mafiozów. Skąd wziął się Twój głos na Wasyla? Skoro post wcześniej Huggy zaczął nakierowywać miasto na grono osób głosujących na Wasyla, to oczywiste, że się zagotowałem będąc w tym gronie i chciałem przedstawić też inny tok rozumowania, choć oczywiście z perspektywy czasu można uznać taki post za śmierdzący.
Dlaczego na Wasyla? Był jednym z tych, których wymieniałem w swoim poście, że ich gra mi śmierdziała ale też muszę przyznać, że poleciałem z falą głosów innych, choć zdawałem sobie sprawę z tego, że jeśli nie trafimy to będę wymieniany do odstrzału, a ryzyko złego trafu było bardzo duże.
Po robocie jeszcze raz zasiądę do lektury i może tym razem pokuszę się o nieco bardziej rozbudowaną analizę.
|
|
|
Rozgrywka
Apr 26, 2023 14:38:38 GMT 1
via mobile
Post by Huggy Wuggy on Apr 26, 2023 14:38:38 GMT 1
Pierwszy post po linczu i od razu wybielasz się w sposób przekierowujący uwagę na drugą grupe potencjlanych mafiozów. Skąd wziął się Twój głos na Wasyla? Skoro post wcześniej Huggy zaczął nakierowywać miasto na grono osób głosujących na Wasyla, to oczywiste, że się zagotowałem będąc w tym gronie i chciałem przedstawić też inny tok rozumowania, choć oczywiście z perspektywy czasu można uznać taki post za śmierdzący.
Dlaczego na Wasyla? Był jednym z tych, których wymieniałem w swoim poście, że ich gra mi śmierdziała ale też muszę przyznać, że poleciałem z falą głosów innych, choć zdawałem sobie sprawę z tego, że jeśli nie trafimy to będę wymieniany do odstrzału, a ryzyko złego trafu było bardzo duże.
Po robocie jeszcze raz zasiądę do lektury i może tym razem pokuszę się o nieco bardziej rozbudowaną analizę.
Nie ma co sie gotować, każdy kiedyś będzie na świeczniku, jak gotujesz sie od jednego posta na początku gry to potem będzie tylko gorzej. Podejdź do tego na spokojnie, na razie nikt ciebie bezpośrednio palcem nie wskazuje
|
|
|
Rozgrywka
Apr 26, 2023 14:41:59 GMT 1
via mobile
Post by Huggy Wuggy on Apr 26, 2023 14:41:59 GMT 1
A jak miasto nie zachowa spokoju to będzie nakręcało samo siebie, aż sie na wzajem powybijamy - a tego nie chcemy. Takie miasto potem mafii łatwo kontrolować i łatwo jest im się wbić do grona zaufanych. Przykład - poprzednia edycja. Sam Red pisał, że miasto było panaroiczne i chaotyczne. Nie pozwólmy, żeby stało się to samo w tej grze.
|
|
|
Post by amidamaru on Apr 26, 2023 15:11:31 GMT 1
Witam i o zdrowie pytam, Chyba jasne że dziś walimy w kogoś głosującego na Wasyla?
|
|
|
Rozgrywka
Apr 26, 2023 15:56:06 GMT 1
via mobile
Post by Huggy Wuggy on Apr 26, 2023 15:56:06 GMT 1
Przepraszam, że pluję po jednym poście, ale zostało mało czasu, a chcę również dać szansę innym ustosunkować się do moich wypocin. Ciężko nazwać to co pisałeś wtedy wypocinami bo posty w stylu "Amidamaru troche zbyt agresywny" nic nam nie dają. Możesz rozwinąć trochę bardziej swoje przemyślenia?
|
|
|
Rozgrywka
Apr 26, 2023 15:57:42 GMT 1
via mobile
Post by Sonic the Hedgehog on Apr 26, 2023 15:57:42 GMT 1
Rozwinie. 15 minut przed linczem, jak wczoraj.
|
|
|
Rozgrywka
Apr 26, 2023 16:01:58 GMT 1
via mobile
Post by Huggy Wuggy on Apr 26, 2023 16:01:58 GMT 1
Oczywiście, że przyszło. W końcu każdy fan piłeczki musi rozpowiadać na lewo i prawo jakie fantastyczne widowisko będzie zaraz oglądał, łącznie z poinformowaniem wszystkich na forum gry mafijnej. Zupełnie nie po to, żeby ocieplać swój wizerunek. XD Ale póki faktycznie mecz miał miejsce to nie widze problemu czemu nie mógłby usprawiedliwić swojej nieobecności tym. Nie ma tu złej logiki
|
|
|
Rozgrywka
Apr 26, 2023 16:02:30 GMT 1
via mobile
Post by Huggy Wuggy on Apr 26, 2023 16:02:30 GMT 1
Czy tylko ja mam wrażenie, że Rurom sie przypierdalał do Williama troche na siłe?
|
|
|
Rozgrywka
Apr 26, 2023 16:05:04 GMT 1
via mobile
Post by Sonic the Hedgehog on Apr 26, 2023 16:05:04 GMT 1
Pisałem wcześniej, że dla mnie jechał tak, jak ostrzegał Volverin:
"Gdy taka gra przestaje się sprawdzać, Mafiozi starają się ulepszyć swoją grę. Wiedzą już, że muszą wykazać się jakąś inicjatywą aby zyskać w oczach miasta. Znajdują więc jednego, może dwóch podejrzanych i naciskają na nich przez większość rozgrywki. Robią to jednak na tyle delikatnie, aby nie stworzyć sobie zbyt wielu wrogów. Często da się dostrzec mafijność takich graczy poprzez zwrócenie uwagi na ich wąskie spojrzenie na rozgrywkę. Alternatywą dla takiego mafiozy może być również Mafioza-agresor, który bardzo mocno naciska na jednego podejrzanego, a zapomina o szukaniu w innych miejscach. Taka strategia może zyskać zaufanie w oczach miasta na zasadzie odwróconej psychologii: „Dlaczego Mafioza miałby grać tak bezmyślnie?”."
|
|