Firefox
Edycja#36
Limit: 404
|
Rozgrywka
Sept 14, 2023 15:04:58 GMT 1
via mobile
Post by Firefox on Sept 14, 2023 15:04:58 GMT 1
nie wiem, czy to wina jakiegoś mojego nierozgarnięcia, ale gubię się w toku rozumowania forresta
tutaj:
"Zastanawiałem się więc nad uniwersum, w którym uznałbym taki post za fajny i chciał jednocześnie to zaznaczyć w odpowiedzi. Raczej bym tak nie zrobił, przyjął do wiadomości i ewentualnie wyraził własne zdanie"
Forrest, jak coś Ci się nie podoba, to piszesz, że Ci się nie podoba, np. tak pisałeś o moim pochwaleniu.
Jednak jeśli coś Ci się spodoba, to wolisz to zostawić dla siebie? Uważasz, że pisanie o czymś "o, miastowy post", "o, fajny post" jest niekorzystne dla miasta?
|
|
|
Post by Johnny Silverhand on Sept 14, 2023 15:06:58 GMT 1
"Można to zjechać do przypierdolenia się dla jednopostowca"- to był punkt w wspólny jaki znalazłem pisząc swojego posta właśnie. Przy obydwóch panach można było te zachowanie zarzucić.
Firefox został przyciśnięty za to zachowanie przez Karasia i się z tego wytłumaczył dwukrotnie. Sheogorath dla porównania nie był przyciśnięty wtedy za to zachowanie więc mógł olać i robić swoje.
Wytłumacz się z tego pogrubionego fragmentu o którego z dwójki Firefox/Sheogorath ci chodzi Forrest? Bo napisałeś to tak, że Szogun mógłby nie mieć powodów do przejmowania się tym zachowaniem i drugie zdanie temu zaprzecza co napisałeś w pierwszym jakby Szogun miałby się przejmować za bardzo tym zachowaniem. Powinno to zdanie więc dotyczyć Firefoxa i coś ci się pomieszało za bardzo.
Przecież dokładnie napisałeś o co mi chodziło. Firefox walnął w jednopostowca i się tłumaczył. Szeogorath walnął jednopostowca, ale jak napisałem, jednopostowiec jednopostowcowi nierówny, bo uważam, że ciężko postawić znak równości między aktywnością Sowy a Felietonistki, jedynym punktem wspólnym jest techniczna cyferka '1', ale można mieć jeden i nie napisać nic, a można mieć jeden i coś zawrzeć. Więc biorąc to pod uwagę, Szogun nie powinien się przejmować. A mimo tego się przejął z wyprzedzeniem. Dziękuję tu tutaj za odpowiedź i doprecyzowanie o co chodziło. Nie zrozumiałem za pierwszym razem i dlatego o ten fragment dopytałem. Bo mam wrażenie że nie próbujesz doprecyzować swojego toku rozumowania do końca przez co można się pogubić.
|
|
Firefox
Edycja#36
|
Rozgrywka
Sept 14, 2023 15:09:20 GMT 1
via mobile
Post by Firefox on Sept 14, 2023 15:09:20 GMT 1
już się gubię, dobrze to odtwarzam? 1. Firefox tłumaczy się z przycisnięcia jednopostowca - źle? 2. "Bo mi bliżej jednak, abstrahując od jakości pytań i ich timingu, do tego co robi Szogun, tj. zadaj pytanie i zostaw je na stole, bez jednoznacznego wyrażania opinii" - to jest miastowe? 3. "więc biorąc to pod uwagę, Szogun nie powinien się przejmować. A mimo tego się przejął z wyprzedzeniem" - Szogun działa miastowo, rzucając pytania i się nie przejmując, ale w tym przypadku jakby przejął się z wyprzedzeniem i to Ci nie pasuje? zagmatwała mi się ta dyskusja
jakbyś mógł prościej wyłożyć
|
|
|
Post by Oh Dae-Su on Sept 14, 2023 15:12:20 GMT 1
nie wiem, czy to wina jakiegoś mojego nierozgarnięcia, ale gubię się w toku rozumowania forresta Ja też nie rozumiem ich rozmowy, więc ucichłem z planem podjęcia próby zrozumienia, gdy będę miał na to więcej czasu.
|
|
|
Post by Adam Smasher on Sept 14, 2023 15:22:30 GMT 1
Mozarella łapie plusa
|
|
|
Post by Johnny Silverhand on Sept 14, 2023 15:24:16 GMT 1
Spróbuję ale nie gwarantuję że się uda.
1. Forrest odnosi się do mojego posta, gdzie to co tobie Mozillo zostało wytknięte w stosunku do wołania do tablicy "1" można było wytknąć Szogunowi. 2. Forrest uważa że tłumaczenie Mozilli za mafijne tłumacząc ten cytat "interakcja dla interakcji" 3. Dalej opisuje jak niby ciężko jest postawić znak równości między jednopostowcami a miała dokładnie jeden punkt wspólny. 4. Chciał potem pochwalić Szoguna za całokształt jaki po sobie zostawił czyli zostawianie pytań i nie przejmując się za miastowe. 5. Jednak jak sam spojrzał na tamtego posta Szoguna to uznał tamto zachowanie, które przywołałem we wcześniejszym wpisie za mafijne czyli działanie z wyprzedzeniem. (https://mafiacorner.boards.net/post/66834 - tu post od którego zaczęła się dyskusja gdzie opisywałem wrażenia na temat zachowania Szoguna=Sheogorath)
6. Problem z Forrestem polega na tym, że jego trzeba się dopytywać o co mu chodzi lub próbować samemu doprecyzować tok myślenia Forresta ponieważ łatwo jest się pogubić w jego odpowiedziach.
|
|
|
Post by Oh Dae-Su on Sept 14, 2023 15:28:12 GMT 1
Akurat tworzenie rozumowań w sytuacji obrony własnej jest, wydaje mi się relatywnie łatwym zadaniem, nie przeceniałbym tego. Chyba że masz inny powód by to pisać, niż myślę.
|
|
|
Post by Sowa Mądra Głowa on Sept 14, 2023 15:31:05 GMT 1
A to akurat celna uwaga ze strony Smashera. Bardzo nie lubię wyciągania nieaktywnych na początku gry. Wszyscy mają swoje życie, a już zwłaszcza w tym trybie, gdy ważne wydarzenia są dopiero za ponad 30h, wygląda to dla mnie niesmacznie, że wyciąga się typa po jednym poście kreacyjnym. Tak więc Firefox, wytłumacz się, dlaczego akurat do Sowy się dojebałeś a nie do innego jednopostowca? A ja lubię wyciągać wcześnie: myślę, że te najwcześniejsze strony mogą sporo powiedzieć. Wiadomo, że mafioza chce wyrobić pozycję lub w planie minimum nie trafić na świecznik za szybko. Czy Sowa to jakiś ogar, który postawił się w roli obserwatora? Czy to mafioza, który chce przeczekać wczesne formowanie świecznika, żeby się nie poplamić? A czemu akurat Sowa: cóż, rzuciła najbardziej "nietreściwym" jednopostem, onomatopejką, a jednocześnie czekała, jak mniemam, na start gry, bo wpisała się stosunkowo wcześnie. Równie dobrze mógł się tam pojawić Cenarius, ale Sówka jakby roztoczyła większą enigmatyczność, stąd wybór Wysnułeś tak daleko idące tezy na podstawie jednego "huhu"? Strach cokolwiek napisać. Nie czekałem na start rozgrywki, po prostu zajrzałem na forum i już parę osób się wpisało, więc też to zrobiłem. Będąc w mafii chyba lepiej dla mnie byłoby się nie wpisywać, jeśli grę miałbym zacząć dopiero kilka godzin później.
|
|
|
Post by Adam Smasher on Sept 14, 2023 15:34:34 GMT 1
Akurat tworzenie rozumowań w sytuacji obrony własnej jest, wydaje mi się relatywnie łatwym zadaniem, nie przeceniałbym tego. Chyba że masz inny powód by to pisać, niż myślę. Nie za cały tok rozumowania, konkretnie miałem na myśli punkt 2 z tego całego posta Nie lubię jak odpowiedzi na pytania zostawiane są w próżni. Nie trzeba na ich podstawie od razu budować argumentacji, ale jakoś się odnieść, wytłumaczyć czemu służyło, cokolwiek. Zostawianie odpowiedzi samej sobie jest kontrproduktywne i nie robi żadnej roboty dla miasta chyba że ktoś inny podniesie za zadającego pytanie temat. W najlepszym przypadku lenistwo.
|
|
|
Post by Oh Dae-Su on Sept 14, 2023 15:35:44 GMT 1
Prawdopodobieństwo, że żaden mafiozo nie zaczął jeszcze grać na poważnie oceniam jako bardzo niskie.
Czyli w poniższym gronie (zaznaczeni na zielono), jest przynajmniej jeden mafiozo.
1. Adam Smasher 2. Sowa Mądra Głowa 3. Prześliczna Felietonistka 4. Marcin Najman 5. Firefox 6. Johnny Silverhand 7. Sheogorath 8. Tasiemiec Ubrojony 9. Don Kichot 10. Oh Dae-Su 11. Forrest Gump 12. Cenarius 13. Robert Karaś 14. Iauctagnhy'otl
|
|
|
Post by Forrest Gump on Sept 14, 2023 15:39:06 GMT 1
nie wiem, czy to wina jakiegoś mojego nierozgarnięcia, ale gubię się w toku rozumowania forresta tutaj: "Zastanawiałem się więc nad uniwersum, w którym uznałbym taki post za fajny i chciał jednocześnie to zaznaczyć w odpowiedzi. Raczej bym tak nie zrobił, przyjął do wiadomości i ewentualnie wyraził własne zdanie" Forrest, jak coś Ci się nie podoba, to piszesz, że Ci się nie podoba, np. tak pisałeś o moim pochwaleniu. Jednak jeśli coś Ci się spodoba, to wolisz to zostawić dla siebie? Uważasz, że pisanie o czymś "o, miastowy post", "o, fajny post" jest niekorzystne dla miasta? Powiedzmy, że jest wg mnie różnica jeśli samemu się rzuca wędkę, a jeśli wędkarzem jest ktoś inny. Nie widzę problemu w podchwytywaniu ze zbioru. Natomiast tutaj interakcja wyszła z Twojej strony - laktator odpowiedział na bezpośrednie pytanie, do jakości posta już się odniosłem, ale podniosę jeszcze raz, że próbując go ocenić obiektywnie stwierdziłem, że różni się on zdecydowanie od tego, co wysmażył Smasher a Smashera oceniłem pozytywnie - a Ty zareagowałeś na o, taki, zwykł post twierdzeniem 'fajny post', a potem nie zgodziłeś się z 1/3 jego zawartości. Czyli cała interakcja została sprokurowana i oceniona przez jedną osobę. Dlatego jak patrzę na całokształt, to mi się nie spina i łatwo mógłbym sobie wyobrazić dwóch mafiozów którzy taką wymianę przeprowadzają.
|
|
|
Post by Forrest Gump on Sept 14, 2023 15:39:55 GMT 1
Czy ja naprawdę mam tak zagmatwany umysł?
|
|
|
Post by Oh Dae-Su on Sept 14, 2023 15:40:29 GMT 1
Prawdopodobieństwo, że żaden mafiozo nie zaczął jeszcze grać na poważnie oceniam jako bardzo niskie. Czyli w poniższym gronie (zaznaczeni na zielono), jest przynajmniej jeden mafiozo. 1. Adam Smasher2. Sowa Mądra Głowa 3. Prześliczna Felietonistka 4. Marcin Najman 5. Firefox6. Johnny Silverhand7. Sheogorath8. Tasiemiec Ubrojony 9. Don Kichot 10. Oh Dae-Su 11. Forrest Gump12. Cenarius 13. Robert Karaś14. Iauctagnhy'otlPrzy czym w tym momencie jestem skłonny postawić na niewinność Smashera, Silverhanda, Gumpa, Karasia. Czyli grono podejrzanych mi się zawęża do Iau, Sheo, Firefoxa.
|
|
|
Post by Oh Dae-Su on Sept 14, 2023 15:48:06 GMT 1
Dodam, że wyniki losowania były już wczoraj wieczorem, to nie jest tak, że mafia dowiedziała się, że jest w mafii tuż przed startem gry. Prawdopodobnie budząc się rano mieli pojęcie, że są w mafii i jakiś tam plan na rozpoczęcie rozgrywki, nie sądzę, żeby tym pomysłem miał być plan opóźnionego startu całą trójką.
|
|
Firefox
Edycja#36
|
Rozgrywka
Sept 14, 2023 15:51:04 GMT 1
via mobile
Post by Firefox on Sept 14, 2023 15:51:04 GMT 1
Dodam, że wyniki losowania były już wczoraj wieczorem, to nie jest tak, że mafia dowiedziała się, że jest w mafii tuż przed startem gry. Prawdopodobnie budząc się rano mieli pojęcie, że są w mafii i jakiś tam plan na rozpoczęcie rozgrywki, nie sądzę, żeby tym pomysłem miał być plan opóźnionego startu całą trójką. aż tak bym nie drążył niezbyt to przydatne, jakaś mafia chatGPT-bezplejsowa i planów imo raczej nie układają na początku, tylko kreują w trakcie gry, dopasowując się pod to, w jakiej formie będą miastowi, jak kto wejdzie w grę
|
|
|
Post by Oh Dae-Su on Sept 14, 2023 15:51:38 GMT 1
Jakie dajesz szanse, że w mafii siedzą 3 osoby, które opóźniają wejście w grę?
|
|
|
Post by Forrest Gump on Sept 14, 2023 15:55:32 GMT 1
Nie widziałem jeszcze mafii, która na początku gadałaby między sobą o planie 'ja zacznę później, poczekam jak się rozwinie'.
Moim zdaniem mafia wchodzi jak im się życie układa i kiedy czuje komfort (oceny rozgrywki i złożenia wypowiedzi).
To raczej miastowy wbija w rozgrywkę nawet jak niekoniecznie może jeszcze dużo dać od siebie.
Więc imo ta teoria to już generator liczb losowych.
|
|
Firefox
Edycja#36
|
Rozgrywka
Sept 14, 2023 15:55:44 GMT 1
via mobile
Post by Firefox on Sept 14, 2023 15:55:44 GMT 1
Jakie dajesz szanse, że w mafii siedzą 3 osoby, które opóźniają wejście w grę? niskie, no ale nie trzeba pisać oczywistości, większość ludzi jednak chce grać ambitnie w mafię, a nie glonować więc sam fakt, że podajesz swoich podejrzanych i niewinnych uważam za spoko, ale to, że chcesz wzmacniać to oczywistymi teoriami (że wśród siedmiu osób będzie co najmniej jeden mafioza) czy tajnymi planami snutymi na mafijnym, nie podoba mi się też mógłbym napisać, że wśród tych, którzy albo nie piszą albo się nadal kreują będzie co najmniej jeden mafioza, ale jakoś nie mam potrzeby wzmacniania tym oskarżeń, ot, fakt growy, zwyczajowy układ planszy, którego wytykanie za wiele nam nie wnosi
|
|
Iauctu
Edycja#36
Limit: 573
|
Post by Iauctu on Sept 14, 2023 15:56:40 GMT 1
Jakie dajesz szanse, że w mafii siedzą 3 osoby, które opóźniają wejście w grę? Mafia zazwyczaj gra z opóźnieniem, ale czy można teraz to zakładać?
Czemu nie.
Ja bym stawiał na wariant opóźniający tak na 1,5 mafioza.
Jeden mafioza opóźniony.
Pół na pół na 2. Jeden mafioza nieopóźniony.
Bazując na wszystkich poprzednich grach i przyśpieszaniu nawet tych co lepszych graczy.
|
|
Iauctu
Edycja#36
Limit: 573
|
Post by Iauctu on Sept 14, 2023 15:57:38 GMT 1
Nie widziałem jeszcze mafii, która na początku gadałaby między sobą o planie 'ja zacznę później, poczekam jak się rozwinie'. Moim zdaniem mafia wchodzi jak im się życie układa i kiedy czuje komfort (oceny rozgrywki i złożenia wypowiedzi). To raczej miastowy wbija w rozgrywkę nawet jak niekoniecznie może jeszcze dużo dać od siebie. Więc imo ta teoria to już generator liczb losowych. Dokładnie to, co masz w cudzysłowie, zrobił Volverin w poprzedniej edycji na znikomej celowej obecności na początku gry, tak właśnie wyjaśniając swoje działanie na mafijnym forum.
Mam podać więcej przykładów?
Tłumacz się.
|
|