Pshemo
New Member
|
Post by Pshemo on Sept 28, 2023 17:44:23 GMT 1
Niczego nie próbuję, kurz już opada. Czekam tylko na decyzję.
|
|
|
Post by bobek on Sept 28, 2023 18:10:00 GMT 1
|
|
Red
Gracz
|
Post by Red on Sept 28, 2023 19:19:48 GMT 1
Czas na werdykt. Widziałem mafię w Kacprze i miasto w Pshemie od momentu: mafiacorner.boards.net/post/71158 i niewiele zmieniało się na przestrzeni edycji, wrażenie było raz słabsze, raz lepsze (ale tak, jak zauważył Pshemo - zwróciłem uwagę, że dzisiejszy dzień Kacper miał dużo lepszy niż wczorajszy i jeśli coś miało budzić wątpliwości, to posty pisane dzisiaj).
W cytowanym poście chodzi o reakcje na post-pułapkę. Jest to pytanie, którego adresatem jest miastowy - mafiozo nie obawia się, że się pomylę. On na to liczy. Prosty schemat psychologiczny, w który łatwo wpada nasz mózg. Pshemo odpowiedział natychmiast, a Kacper spytał "kogo pytasz?" jakby nie wiedząc, kto jest adresatem pytania. Jeśli jest niewinny, to znaczy, że Pshemo jest w mafii. Pytanie jest o strach o pomyłkę, więc jest kierowane do miastowego, czyli Kacpra. Ten jednak odruchowo nie wie jak odpowiedzieć, bo emocje w mózgu są zakodowane na nagrodę przy mojej pomyłce, a nie stratę, więc brak strachu. Oczywiście mafiozo, który o tym wie, może wprawnie odpowiedzieć szybko na pytanie, jeśli zauważy pułapkę. I nie wpadnie. Natomiast ciężko, by w taki psychologiczny wał dał się złapać miastowy, którego mózg jest psychologicznie nastawiony do tego, by odpowiadać na "pytania do miastowego" - taki pierwszy poziom pytań od sędziego. W grze Kacpra ogólnie można było zauważyć dużo mniejsze niż u Pshemo ukierunkowanie na odpowiadanie na moje pytania, interakcje ze mną. Jakby podświadomość ku temu, że nie chcę go wybrać, skupiała jego mózg raczej na postach poświęconych na walce z oponentem, zamiast na interakcjach z Sędzią, na których w założeniu (być może) nie możesz nic zyskać. Odpowiada często z opóźnieniem i zdarza się częściej odpowiedź nie na temat.
mafiacorner.boards.net/post/71317 - tu też odpowiedź jest niechlujna, nie zawiera odpowiedzi na wszystkie pytania/kwestie. Jest kreowanie własnej aury niewinności, nie ma próby analizy sytuacji
Ogólnie pierwsze posty wydawały mi się trochę spięte, początkowa postawa nie do końca pewna, raczej bardziej próba znalezienia rytmu. Druga część gry już dużo lepiej, pojawiła się pewność w postach, brakowało mi wciąż zakotwiczenia postawy w rozgrywce.
U Pshemo natomiast - na wszystkie pytania odpowiedział przekonująco lub wystarczająco, na niczym "nie wpadł". Spójny tok myślenia, reaguje na zmiany zachowań w temacie, analizuje je, stawia na to, że to ja mam dojść do jego niewinności, a nie on koniecznie się uniewinnić (interesująca strategia). Mało tryhardu, taki zwykły, dość spokojny Pshemo. Jeśli coś mogłoby budzić mój niepokój, to fakt, że jego posting nie był jakoś wyjątkowo imponujący, skupili się z Kacprem raczej na prostych aspektach rozgrywki, przez co trudno było zarzucić więcej haczyków, jakiejś dzikiej psychologii nie uświadczyliśmy, a szkoda. Ale to pewnie kwestia kolejnych pojedynków.
Żeby jednak uznać Pshemo za mafiozę, musiałbym uznać, że wyjątkowo dobrze psychologicznie poradził sobie z kwestią bycia tym, którego "nie mam" wybrać i prezentował się bardzo pewnie i luźno w temacie, analizując lepiej niż jego oponent, nie tryhardując i nie wpadając w pułapki miastowy/mafiozo (od początku do końca prezentował naturalnie i szybko tok myślenia charakterystyczny dla miastowego), gdzie Kacper miastowy musiałby w taką pułapkę wpaść i prezentować się gorzej od mafiozy, deklarując jednocześnie bardzo dużą pewność w temacie - nie jest to oczywiście niemożliwe, ale uważam to za mało prawdopodobne.
Pshemo jeśli jesteś w mafii, fantastyczna gra. Kacper jeśli jesteś jednak w mieście - wybacz, nie przekonałeś mnie. Nie mogę jednak po tym poście mafiacorner.boards.net/post/71158 i całościowej postawie wobec niego zagłosować inaczej, niż zagłosuję.
Jeśli się mylę, to ciekawa gra do analizy i wyjaśnienia omawianych przypadków, jednak moją decyzją jest uznanie, że w mieście jest Pshemo, a w mafii jest Kacper.
Głos na bobek. Ostatecznie.
|
|
|
Post by Volverin on Sept 28, 2023 19:26:45 GMT 1
Antura jest obok mnie, potwierdza, że Kacper (bobek) jest NIEWINNY!
|
|
|
Post by bobek on Sept 28, 2023 19:27:14 GMT 1
Spoko, Pshemo mnie ograł brawo
|
|
|
Post by Volverin on Sept 28, 2023 19:33:32 GMT 1
Wszyscy mogą już pisać. Gratulacje dla Pshema, fajny test.
|
|
egze
Gracz
|
Post by egze on Sept 28, 2023 19:36:02 GMT 1
Bobek nieszef
|
|
|
Post by bobek on Sept 28, 2023 19:43:12 GMT 1
Nie znasz się
|
|
Red
Gracz
|
Post by Red on Sept 28, 2023 19:46:02 GMT 1
No, ja mam bardziej takie wtf, bo Kacper mając swoją niewinność i winę Pshemy, zamiast się skupić na tym, żeby go zapędzić w kozi róg tą psychologiczną przewagą, skupił się na jakości panczlajnów. Na tyle, że oblał test psychologiczny na miastowego Bardziej doszedłem do niewinności Pshemo przez winę Kacperka niż odwrotnie, co jest w sumie zawsze ryzykowne. Widzę, że cmentarz typował podobnie Najbardziej chyba mnie zawiódł moment rozgrywki, jak Pshemo nie potrafił za wiele napisać na winę bobka, za to bobek nie napisał nic na Pshemo, tylko skupił się na napisaniu o niewinności. Brakło mi tam jakiegoś solidnego mięsa. No ale od Pshemo nie muszę w sumie tutaj wymagać, jest w mafii, ma zagrać tak żeby wystarczyło Ciekawe, na ile gra w naszym formacie będzie miała potencjał na bycie losową. Pierwszy werdykt interesujący, trzeba więcej
|
|
|
Post by bobek on Sept 28, 2023 19:53:12 GMT 1
wybacz Red, czulem sie na tyle swobodnie, że brałem sędziego pod włos 🙈
|
|
Red
Gracz
|
Post by Red on Sept 28, 2023 20:01:05 GMT 1
No ale to posty z drugiego dnia już dobre Kurde, ciekawe jakbym czytał tę grę, jakbym nie miał biasu z tej wpadki Kacpra z pytaniem (na którym nie był widocznie w 100% skupiony jako miastowy i wyszło jak wyszło, bywa), bo Pshemo dobrze grał, naturalność drugiego dnia to mi szła w miarę na remis. No ale w formacie w jaki poszliście to przypominało trochę bardziej takie WBW, mafiozie z definicji powinno być trochę łatwiej, bo nie trzeba czytać postów miastowego na opak i ich tłumaczyć mafijnością.
|
|
|
Post by tomus on Sept 28, 2023 20:07:29 GMT 1
Dla mnie Panowie najważniejsze - czy dobrze się bawiliście?
|
|
|
Post by bobek on Sept 28, 2023 20:14:41 GMT 1
Tak, nie żałuje. Ustawiam się na koniec kolejki i mogę grać kolejną 🙃
|
|
|
Post by bobek on Sept 28, 2023 20:18:12 GMT 1
Chociaż chyba jestem słaby w takich meczowkach i odpowiednim sprzedaniu się panu sędziemu
|
|
|
Post by kshaq on Sept 28, 2023 20:36:35 GMT 1
No i co, mówiłem że kacperek niewinny 🤷🏼♂️
|
|
|
Post by lowrider on Sept 28, 2023 20:57:51 GMT 1
pshemo w tym pojedynku: szczery do bólu aż przezroczysty
|
|
|
Post by Volverin on Sept 28, 2023 21:37:58 GMT 1
Kacperek z CIEKAWYM podejściem do gry, wydawał się trochę teatralny, przez co Pshemo mógł na dobrą sprawę pisać prawdę o jego grze punktując to jako mafijne.
Teraz pewnie Kacperek zmieni metę na środowe starcie z tomusiem i będę miał ciężary :>
|
|
monciarz
Gracz
Zawodnik Roku 2023
|
Post by monciarz on Sept 28, 2023 21:40:07 GMT 1
filoktecie
|
|
|
Post by bobek on Sept 28, 2023 21:49:51 GMT 1
oj monciarz monciarz, ja Cię pozdrawiałem a Ty mnie zawiodłeś i dałeś się zrobić w konia
|
|
Pshemo
New Member
|
Post by Pshemo on Sept 28, 2023 22:17:05 GMT 1
Oczywiście jestem bardzo zadowolony ze zwycięstwa a eksperyment uważam za ciekawy i jestem bardzo zainteresowany tym jak będzie to wyglądało na większych liczbach. Natomiast podstawowe pytanie powinno brzmieć, czy ja grałem i czy był w tym jakiś w ogóle fragment moich umiejętności, czy po prostu wyniki będą losowe i akurat dostałem wygraną. No i spróbuję opowiedzieć jak to wyglądało z mojej perspektywy, bo było to ciekawe doświadczenie. Na pewno czułem presję, dużo bardziej niż się spodziewałem, że będę ją czuł, ale jestem ciekawy, czy będę się czuł i brzmiał jakoś inaczej, gdy będę niewinny.
|
|