|
Post by Szarlej on Jan 20, 2023 21:07:09 GMT 1
Oby było widoczne (link: i.imgur.com/7gjj1Bi.png)Dziękuję wszystkim za grę, nie mam czasu specjalnie pisać podsumowań. Wielkie brawa dla wielkiej mafii i największego cezarego kuleszy! Jedna sprawa: Przepraszam za organizacyjny chaos (brak porządnego regulaminu, brak sensownych informcji na temat zakładania konta na tym forum), oczywiście za spierdolone początkowe losowanie mafiozów i za chaos z dnia poprzedniego - który wynikał z tego, że cały ten tydzień jestem o tych godzinach w pracy xD W 95% przypadków nie ma to żadnego znaczenia (albo co najwyżej miałem przesunąć lincz o 5 czy 10 minut), no ale czasem jak coś się musi spierdolić, to musi, nie ma przebacz.
|
|
|
Post by Winston on Jan 20, 2023 21:08:35 GMT 1
Gg kulesza, śmierdział mi jego foruming od początku, ale merytorycznie nie było się do czego przyjebać xD
|
|
szrek
Edycja#26
|
Post by szrek on Jan 20, 2023 21:09:21 GMT 1
|
|
|
Post by Lionel Messi on Jan 20, 2023 21:09:52 GMT 1
Brawo Tomuś. Rozjebałeś koncertowo towarzystwo bez ściągania ani jednego poważnego podejrzenia.
|
|
|
Post by ericlynnwright on Jan 20, 2023 21:26:32 GMT 1
Super edycja, graty dla tomusa, MVP edycji oczywisty. Podsumuję raczej jutro, bo dzisiaj to doczytam mafijne i raczej będę spierdalał na miasto proszę tylko, żebyście nie uciekali od razu po edycji, zostańcie tutaj chwilę
|
|
|
Post by cezarykulesza on Jan 20, 2023 21:33:51 GMT 1
Dzięki za gratulację. Wielkie podziękowania dla moich współmafiozów, Shreka, który był ze mną przez te wszystkie ostatnie dni, Lipszyca który pomimo wpadki w pierwszym dniu, wrzucił przed siebie aż trzech graczy w kolejkę, a także Bielańskiego, który pomógł swoimi głosami. Bez nich nie byłoby tego zwycięstwa !
|
|
|
Post by Volverin on Jan 20, 2023 22:06:23 GMT 1
Przyjemna edycja do śledzenia. Ale tomusia to wyłapałem gdy tylko zalogowałem się na forum
|
|
|
Post by Szarlej on Jan 20, 2023 22:14:11 GMT 1
Był w grupie Mafia, dla admina to akurat nic wielkiego :v
|
|
|
Post by Volverin on Jan 20, 2023 22:40:37 GMT 1
:>>>
Tak serio to bardzo fajna edycja tomusia. Jak przeczytałem kilka postów Kuleszy i zdałem sobie sprawę kto to, to miałem takie "o, tomuś, kogoś nazwał debilem, nie tryharduje, niewinny" i już nigdy do niego nie wróciłem. DUŻY BŁĄD Po latach sporej dysproporcji w grze miasto/mafia wprowadził do swojej gry niuanse, które odpowiednio zmyliły czytających.
Wyróżniłbym też Grande_connection - dla mnie fajnie, czysto grał, miał ciekawe, naturalne rozkminy. Byłby to gracz, którego broniłbym przed linczem.
|
|
|
Post by Guwniara z paletkom on Jan 20, 2023 23:12:18 GMT 1
Gratki dla mafii, każdy zagrał tak jak było trzeba i props dla szreka za przewodzenie sztafecie
Fajny twist w rozgrywce w postaci dużej ilości nowych twarzy ze ślizgawki i Zydka. Nie obrażajcie się na tożsamości - jak następnym razem zagracie to tez ktoś będzie wam wyglądał jak messi czy guwniara.
Ogólnie to nie nagrałem się wcale
|
|
|
Post by Winston on Jan 20, 2023 23:34:15 GMT 1
Ja to bym niebawem zagrał jeszcze raz, bo mnie wkurwiła ta przegrana xD
A i takie pytanie w ogóle - czy mafia miała prawo odpuścić mord?
|
|
|
Post by Lionel Messi on Jan 20, 2023 23:35:25 GMT 1
Ja to bym niebawem zagrał jeszcze raz, bo mnie wkurwiła ta przegrana xD A i takie pytanie w ogóle - czy mafia miała prawo odpuścić mord? Ma prawo,ale to jest bardzo rzadko stosowana taktyka i naprawdę musi być przemyślana dobrze.
|
|
|
Post by Szarlej on Jan 20, 2023 23:38:46 GMT 1
Ja to bym niebawem zagrał jeszcze raz, bo mnie wkurwiła ta przegrana xD A i takie pytanie w ogóle - czy mafia miała prawo odpuścić mord? Zależy od regulaminu. A że takowego w tej edycji praktycznie rzecz biorąc nie było, zależy od MG. U Antury na przykład nie mieliby prawa. Ja wychodziłem z założenia, że a) w przypadku, gdyby najzwyczajniej o tym zapomnieli, czy się spóźnili, to w żadnym wypadku nie losowałbym z pozostałych niewinnych (bezrolnych, zakładając istnienie ról) i b) takie rzeczy się już zdarzały. Głównie tym pierwszym - skoro mogliby udawać, że ich nie ma, to mogą sobie też odpuścić.
|
|
bajka
Edycja#26
|
Post by bajka on Jan 21, 2023 1:24:11 GMT 1
Dziekuje Szarlejowi za mistrzowanie. Miło mi, że tyle osób zagrało i że mafia ponownie się udała. Mafia to cudowna sprawa <3 Gratuluje mafii wygranej. Chętnie pomistrzuje nastepna grę.
MVP totalnie i zdecydowanie dla Lipszyca, Tomuś grał miałko, nijako i nic w sumie nie zrobił, bezbarwna pasywna kreacja jak za starych czasów - grać i się nie wyróżniać aktywnością, byleby dotrwać do meczówki, gdzie miasto załatwi sie samo. Anty-teza fajnej gry w mafii, bo czysto efektywne podejście pod "Łukaszowe" granie. Okreslanie tego MVPostwem byłoby zaprzeczeniem tych cech mafiozy, których poszukujemy, i którymi się jaramy - ot sie śliznąć.
|
|
|
Post by Grande_Connection on Jan 21, 2023 1:37:24 GMT 1
:>>> Tak serio to bardzo fajna edycja tomusia. Jak przeczytałem kilka postów Kuleszy i zdałem sobie sprawę kto to, to miałem takie "o, tomuś, kogoś nazwał debilem, nie tryharduje, niewinny" i już nigdy do niego nie wróciłem. DUŻY BŁĄD Po latach sporej dysproporcji w grze miasto/mafia wprowadził do swojej gry niuanse, które odpowiednio zmyliły czytających. Wyróżniłbym też Grande_connection - dla mnie fajnie, czysto grał, miał ciekawe, naturalne rozkminy. Byłby to gracz, którego broniłbym przed linczem. Ja uważam że zagrałem słabo i ratowała mnie raczej wyrobiona przed laty kultura gry niż zdolność do tropienia, tym nie mniej za miłe komentarze dziękuję, choć trochę mnie dziwią. Intuicję miałem kompletnie rozwaloną. Coś jak stary szachista, który już nie umie liczyć wariantów, ale jako tako jeszcze rozumie jak się zachować w różnych pozycjach. Widząc że nie trafiam starałem się faktycznie chociaż przyaktorzyć mieszkańca tak mocno jak umiem żeby chociaż dać tyle że mnie nikt nie zabije. Niestety, to że aktorzę wyczuł Eazy, ale akurat aktorzyłem z dobrą intencją (Ja po prostu tak gram, że staram się zawsze wykorzystać swoje skille żeby wyglądać na jak najczystszego mogę). Edycja uważam ciekawa, fajna, dobrze zbalansowana. Mafii gratuluję, ale mam taką refleksję na temat ich gry. Jeśli chodzi o samo pisanie postów to tu najlepszy był Lipszyc, w bardzo trudnej sytuacji kilka dni pisał świetne posty i ugrał mafii kilka dni więcej. Natomiast imo mafia nie wygrała tej edycji postami, chociaż pisanie ich postów było dobre, to jednak ich główny skill w tej edycji to było świetnie Makro, świetna, stanowcza strategia. We 3 stanowczo się wspierali, a jednego od samego początku, już od pierwszego dnia, kompletnie bezkompromisowo i bez kombinowania puścili żeby głosował i grał przeciwko nim. Imo jakbym miał ustalać kto jest mvp tej edycji to za samo pisanie postów Lipszyc, ale imo o tym, kto mvp tej edycji to byśmy mogli ustalić dopiero czytając mafijny i kto taką fajną strategię wymyślił. Każdego gracza, którego jakoś mogłem urazić, np. Messiego, którego grę mimo po fakcie dobrych typów uznałem za zbyt wariacką to przepraszam. Jeszcze się kalibruję do tej społeczności i mam nadzieję, że następną grę zagram lepiej. I też trochę sorry, że swój ostatni dzień tak dziwnie zagrałem, ale serio mnie sfrustrowało że całą grę tak pieczołowicie buduje ten wizerunek mieszkańca którego nie da się zlinczować, żeby jeden post zupełnie odwrócił percepcje każdego gracza wobec mojej osoby. Zwłaszcza że nie miałem argumentów z którymi mogłem dyskutować. Argument był taki, że padam bo testament. Ja w ogóle zamierzam się dużo nauczyć czytając mafijny z tej edycji i liczę że w następnej edycji zagram lepiej.
|
|
|
Post by Antura on Jan 21, 2023 1:41:41 GMT 1
Przyzwyczajaj sie. Tutaj ludzie nie graja na tym co jest grane, ale grają na Tozsamosciach. I nie mowie ze tylko, ale jest to głowna tendencja i sposob oceny -> co zauwazyl dobitnie Liszyc jako nowa inteligentna twarz, ktora probowala sie tutaj odnalezc. Ja sam mialem takie obserwacje juz ile, 4-5 lat temu? Przypadkiem bym tego nie nazwal. I z tego tez powodu - ja sam zminimalizowalem swoje granie, skoro wiedzialem ze wszystko sprowadzi sie do tosamosci i kolezenskich sądów i decyzji. W tl-dr, chociaz sprawa jest głębsza: Lubiany i poważany w community Red niewinny, daje testament -> Z racji autorytetu i tosamosci idziemy w jego strzaly bez gry. Messi to XXX -> Więc niewinny. I tak dalej. Przykladów masa, a kazdy 100% niewinni byl uniewinniany nie z powodu gry... ale z powodu kim był. Dlatego rozegrany tutaj Tomuś grał samymi pierdami, nie zrobił zadnej analizy, specjalnych ataków, przemykał jako koleżenkso uznany niewinny przez swoich wpsól-członków community, i tak dotrwał do konca, a tam kanibalizujace sie miasto dokonczylo dziela zniszczenia. Ogrom edycji tak sie konczy. To jest najwieksza bolaczka mafii Lukaszowej, ale nauczylem sie to akceptowac, zwlaszcza ze kazdy gra by wygrać i skoro reguly na to pozwalaja, to trzeba grać na tozamosciach by ziwekszycswoje szanse. Ale dlatego też jestem za oczywistym granie bez zdradzania tożsamosci do absolutnego konca, z wymogiem regulaminu tego, i bez jakichkolwiek nodów do poprzednich edycji. Co dosc mocno wplywa pozytywnie i swiezosc na gre [bo trzeba grac ta edycja i tymi interakcjami, a nie przeszloscia i znajomosci z community], a co juz był testowane w grach tutaj i mocno na +++.
|
|
|
Post by Grande_Connection on Jan 21, 2023 1:50:56 GMT 1
Dlatego na dłuższą metę uważam, że mogę grac dużo lepiej niż teraz. Bo ja to akceptuję że mafia to gra na tożsamościach i uważam to za częśc piękna tej gry, szachiści też znają się nawzajem i mogą analizowac wzajemnie swoje partie przed meczem o mistrzostwo świata. U nas w ogóle nie bawiliśmy się w zatajanie tożsamości i bardzo dobrze mi to szło żeby korzystac z wiedzy z poprzednich edycji. A ukrywanie tożsamości graczy, całkowite i przez całą grę, jestem za. Ale i tak do pewnego stopnia nadal ludzie będą w stanie czytac czyjeś tożsamości i na tym grac, ale ukrywanie tożsamości tak naprawdę jeszcze dodatkowo promuje spostrzegawczośc przy graniu na tożsamościach. Bo jak powiedzmy 2/3 graczy się nie domyśli kto ma jaką tożsamośc a 1/3 się domyśli to ta 1/3 co się domyśliła ma dodatkowego boosta do gry.
|
|
|
Post by Antura on Jan 21, 2023 1:53:34 GMT 1
Zgadzam sie w zupełności. W ogóle fajny z ciebie jegomość. Mogę powiedzieć, że szkoda, że pamiętnego wieczoru jednak nie wbiłem 10 minut przed linczem na zaproponowana kontrę, a bawilem sie w swoim hobby, bo byc moze nasz (wtedy dokonujacy sie friendship) by uratowal miasto, zwłaszcza ze ratujac siebie - bysmy mieli az 3 próby linczowe na miasto ;o No ale to tylko fantazja, chociaz calkiem przyjemna, bo jednak dobrze sie czlowiek czuje, gdy zdaje sobie sprawe, ze jego plan byl zajebisty i najlepszy na ten moment w miescie, a nie nic nie znaczącym pierdem
|
|
|
Post by Grande_Connection on Jan 21, 2023 1:59:42 GMT 1
Tylko wiesz co jest zabawne, nawet jakby nie ten testament co nas obu zabił to i tak byśmy nie uratowali tej gry. Powiedzmy, że nie ma tego testamentu, zabijamy Bielańskiego - mafia. Potem tłuczemy Jepepja - niewinny. Potem Winstona - niewinny. I na koniec jakby nie doszło do turbo grubych przekmin to po prostu ja bym zaatakował ciebie, ty mnie i miasto by padło. W ogóle kompletny brak myślenia przez miasto przez ostatnich kilka linczy włącznie z ostatnim to uważam z perspektywy czasu za turbo uśpienie czujności. Ja powinienem te działa na Winstona z testamentu to odpalac od razu a nie się bronic jak jakiś popapraniec. Jasne, że nie był Winston w mafii, ale jakaś twórcza dyskusja by coś chociaż może dała miastu później.
|
|
|
Post by Antura on Jan 21, 2023 2:02:03 GMT 1
Kto wie, kto wie, wydaje mi sie ze bylem jedyna osoba idaca w Kulesze i wskazujaca jego mialki przemykajacy styl grania, polegajacy na wulgarnosci i brkau tresci przy uwazaniu sie za pewniaka, wiec kto wie. Oczywiscie okazalismy sie gorsi w danych warunkach, i stad zwyciestwo mafiji.
|
|