To rozpiska dla Ciebie Grande (ale nie tylko, mam nadzieję że dla wszystkich
naszych edycji rozegranych od Łukasza (graliśmy wcześniej, ale nie wszystkie są już dostępne, bo niektóre fora pospadały - jednak i tak mogę służyć za dość wiarygodne źródło wiedzy co tam mniej więcej się działo
). I taki przedsmak dla wszystkich przed podsumowaniem do poczytania w wolnej chwili:
Tak bym opisał nasze gierki (jakby ktoś chciał sobie do nich wracać/czytać po raz pierwszy i pobawić się rozkminianie):
I - ciekawa edycja, dużo zwrotów akcji
II - też ciekawa, chociaż widać że wakacyjna, miasto słabe, ale ciekawa końcówka
III - solowy występ egze i bardzo słaba mafia, więc edycja zarówno ciekawa jak i nudna, zależy jak na to spojrzeć
IV - edycja z przebłyskami i ciekawa, ale bardziej przez słabość obu stron - mafia słaba, ale miasto miało swoje problemy
V - mega interesująca edycja, tak słabego miasta pod pewnymi względami nie było, ale że setup był (jak na nasz poziom gry) dla mafii trudny, to żeby wygrać, musieli zagrać bardzo dobrze. I zagrali. Dużo smaczków
VI - edycję warto przeczytać chociażby z tego względu, że to było najsilniejsze miasto na Łukaszu, mocne występy gwiazd, mafia miała w swoich szeregach świetnego mafiozę, ale tutaj to była za mało
VII - chyba najlepsza edycja na Łukaszu pod względem poziomu, miasto mocne, ale edycja przeszła do historii przez solowy występ jednego z mafiozów, ale nie spojlerując to trzeba przeczytać. Chyba najwyższy poziom gry obu stron jednocześnie, bo najczęściej dojeżdżała w pełni max 1 strona konfliktu. Tutaj obie (chociaż miasto miewało oczywiście chwile słabości, ale generalnie liderzy dali radę i grali dobrze)
VIII - mniejsza edycja, raczej nic ciekawego się tu nie zadziało, a przynajmniej ja jej z niczego istotnego nie zapamiętałem, chociaż jedyny w historii remis mafiozów, zerknąć można
IX - edycja bez historii bo mafia nie dojechała, chociaż miasto wyglądało raczej na silne i miało udział w tym jak to wyglądało
X - jak VII była najlepsza poziomem, to ta edycja była najlepszą na Łukaszu w ogóle (poziom wysoki, ale przede wszystkim emocje) i gdyby nie niesmaczny moment, który raczej spowodował za dużo emocji i może się źle czytać osobom wrażliwym (trzeba zagryźć zęby albo ominąć te strony xD), to można by polecać bez zawahania (ale i tak warto). Fantastyczna końcówka z mocnymi zagraniami, głównie ze strony... a może nie zdradzę
XI - wystartowała jakoś zaraz po X, więc widać było, że zeszło z nas powietrze - zła nie była, ale do X czy najlepszych na Łukaszu się nie umywała
XII - edycja poziomem może nie była najlepsza, ale imo bardzo ciekawa i dużo się działo, obie strony dojechały + akcja mafii której raczej często się nie widuje
XIII - raczej nie polecam czytać, apogeum ciemnej strony grania na Łukaszu (tożsamości) i ostre zwarcie, chyba nie ma co do tego wracać, było minęło, niech za informację wystaczy fakt, że została przerwana...
XIV - jeszcze poszła na zaangażowaniu, wybitna nie była, ale miała parę ciekawych smaczków jak imo niezłe kreacje xD edycja u mnie na największym wyjebaniu w historii moich gier, w których miałem czas grać
XV - najsłabsza na Łukaszu, widać że mało komu chciało się grać, chociaż zakończyła się dość komicznie xD
Potem przeszliśmy na "reanimację" po dłuższej przerwie, postowo już mniejsze zaangażowanie (topowe ledwie dobiły do tego co było w VIII), ale warte uwagi, bo mam też wrażenie, że tak głupio nie nabijaliśmy:
XVI - imo fajna edycja, z ciekawą akcją dwóch miastowych i niezłymi kreacjami, przyzwoite granie
XVII - raczej dość ciekawa, ale mafia zagrała zbyt ryzykownie i trochę przeszarżowała - warto imo przeczytać
XVIII - edycja z problemami technicznymi, na trochę niższej liczebności (14 graczy 3 mafie), ale największe zaangażowanie i aktywność, ciekawa - edycja podszywów i zagrań wokół tożsamości xD
XIX - widać że przedmundialowa, zaangażowanie nie jakieś wybitne, ale dość przyjemna edycja, przynajmniej tak ją zapamiętałem, bo chociaż wiele się nie działo, to stykowa i miasto wygrało meczówkę przy 3-1 (warte odnotowania)
XX - edycja bardzo krótka, raczej ciekawostka, ale że bez mafii, to warto przeczytać żeby sprawdzić jak wyszedł ten eksperyment xd
XXI - po długim powrocie, mała i mało aktywna, ale przyjemna, zero grania na tożsamości właściwie, szkoda tylko słabości mafii bo mogłaby być jeszcze ciekawsza, tak raczej taki przedsmak do większych
Edycje I-XXI są dostępne w archiwach na samym dole forum.
No i te tutaj:
XXII - opis na dole, w sumie bardzo ciekawa edycja, bo po długim powrocie i przy wielu nowicjuszach miasto mocno rozregulowane i słabe, ale prawie udało (mi) się tą grę dla miasta wyciągnąć z pomocą deta
była ciekawa końcówka i kontrowersja z mordem/testamentem (w sumie to błąd), dużo się działo
XXIII - bardzo silne miasto, mafia walczyła ale wiele nie mogła zrobić, wysoki poziom gry, też topowa edycja u nas
XXIV - edycja tak duża (i w trudnych dla miasta warunkach), że miasto zjadło własny ogon - działo się wiele, zarówno rzeczy dobrych jak i złych, no ale często jest tak, że emocje powoduje spadek poziomu gry miasta i tak było też tutaj - chociaż to też kwestia zmiany setupu
XXV - mała edycja, nic specjalnie emocjonującego się nie działo, więc raczej dla koneserów poziomu/mafii jako gry stricte, chociaż fajnie pokazała dlaczego tak często dla miasta zgubne jest przejście na autopilota
No i szeregując od najlepszych (bez obecnej, ale byłaby raczej wysoko, chociaż top4 raczej niezagrożone) to: X, VII, V/VI (V dla fanów mafii, VI dla fanów miasta), XXIII (z racji że w przeszłości było więcej grania tożsamościami, ktoś komu to przeszkadza mógłby dać ją jeszcze wyżej z racji wyeliminowania do minimum tego zjawiska), XXIV (jednak), XXII, I, XII, II, III, IV, XVIII, XI, XVI, XVII, VIII, XIV, XIX, XXV, XXI, IX, XV, XX, XIII.
Oczywiście ranking subiektywny, bo nie oceniałem samego poziomu, ale też emocje, zaangażowanie, jakieś ciekawe akcje/interesujące postacie itp. więc niektórzy pewnie uszeregowaliby to inaczej, ale myślę, że z grubsza wrażenia mogą być u wielu dość podobne