|
Post by Antura on Feb 20, 2023 2:11:46 GMT 1
Imho: Tylko to nie do końca był błąd Mafii, bo jak spojrzysz na Mafijne, to zobaczysz że Kofola zadeklarował się, że ten dzień (w którym faktycznie został zlinczowany), jeszcze się obroni i przedłuży swoje życie o jeden dzień dalej. Ciężko więc, by wtedy mafia w niego rotowała, skoro Kofola za wszelką cenę miał (i było to łatwo wykonalne) się wtedy obronić. Wtedy mafia, zakładając własnie to co piszesz, i ogółem logiczne jako tako podejście, od razu po linczu na niewinnym i z żywym Kofolą, powinna sama inicjować z Kofolą. Byłoby to wzorowe. Wyszło jak wyszło, życie.
Tak chciałem dodać, że herolincze to największa dawka dopaminy w tej grze, a potem w sumie też kortyzolu. Co edycje one wchodzą, ale pewnie też dlatego, że dają najwięcej mocnych emocji graczom. Grając, aż korci by to robić, a zarazem korci zawsze jedyne logiczne wyjście - walić w glony ;d
Kolejkowanie imho to najgorszy zwyczaj tej mafii Łukaszowej. Nigdy się z tym nigdzie indziej nie spotykałem (i mam na myśli czyste gry mafijne, nie rolo-centryczne), a to nie tylko pomaga mafii się dostosować (i wplywać na kolejkę), ale zabija wykrywanie "scumów" i ogółem esencję gry zwanej mafia.
|
|
|
Post by Viktor Tsoi on Feb 20, 2023 2:58:50 GMT 1
Moim zdaniem nie było to ani łatwo wykonalne żeby Kofola się wtedy wybronił, a nawet gdyby się wybronił to by padł góra dzień później. Na 100% tego jednak nie ustalimy, ja to jednak zapiszę w swoim kajeciku jako błąd i w analogicznej sytuacji jako mafiozo postaram zachować się inaczej. Inni nie muszą.
|
|
|
Post by Wednesday Addams on Feb 20, 2023 7:57:15 GMT 1
Bardzo fajne podsumowanie viktora.
Jedna uwaga, moim zdaniem sprawdzenie w drugim sprawdzeniu Orbisona OC, to byłby po prostu błąd, a nie pech. Wiemy, że gdzieś jest OC, sprawdzenie jest jawne, więc mafia może na nie wpływać, więc sprawdzamy najbezpieczniej jak się da, w gracza, który nie będzie oc. Podejmowanie niepotrzebnego ryzyka w dobrej dla miasta sytuacji nie uważam za dobry pomysł
|
|
|
Post by Emma Watson on Feb 20, 2023 8:02:20 GMT 1
Bardzo fajne podsumowanie viktora. Jedna uwaga, moim zdaniem sprawdzenie w drugim sprawdzeniu Orbisona OC, to byłby po prostu błąd, a nie pech. Wiemy, że gdzieś jest OC, sprawdzenie jest jawne, więc mafia może na nie wpływać, więc sprawdzamy najbezpieczniej jak się da, w gracza, który nie będzie oc. Podejmowanie niepotrzebnego ryzyka w dobrej dla miasta sytuacji nie uważam za dobry pomysł Właśnie tutaj chcę się odnieść ujawniając część swoich notatek jakie prowadziłem przed sprawdzeniami.
|
|
|
Post by Emma Watson on Feb 20, 2023 8:17:35 GMT 1
8. Brak proaktywności mafii w okolicznościach ostatniego sprawdzenia przez detektywa. Nie mówię, że to byłoby proste, ale dało się spróbować, żeby sprawdzeniem dostał Orbinson zamiast Italo i gdyby mafia podjęła ryzyko, zamiast być w tej kwestii bierną to mogliby serio wygrać. Ogólnie mafia fajnie grała, ale była zbyt bierna i za mało ryzykowała. I podczas linczu Kofoli i podczas ostatniego skanu deta. Chciałbym odnieść do tego fragmentu, ponieważ bardzo tym mnie zaciekawiłeś o próbie aktywności mafii pod zagranie deta. Otóż w tym przypadku mafia mając taki skład jaki mając czyli dwóch mocnych (Orbison, Słowacki) jednego średniego (Kofola) debiutanta (Sarius) i afka (Peterson) zagrała moim zdaniem pod sprawdzenie deta dając OC Orbisonowi. Próbowali wyłuskać sprawdzenie korzystne dla nich, ponieważ na mojej liście do sprawdzenia Orbison trafił przy drugim sprawdzeniu. Dodatkowo czytając mafijne Orbison był wkurwiony, że nie został sprawdzony więc był do dla nich kluczowy moment kiedy nie mogli zagrać karty z "niewinnym" Orbisonem.
W tym miejscu właśnie ujawnię część notatek do sprawdzenia "Dzień II i III.
-Majima Gorō -James Fraser -Marcin Meller OC? -Juliusz Słowacki odpada jako sprawdzenie -Roy Orbison OC? -Calvino" Już w drugim/trzecim dniu miałem notę że Orbisona nie warto nawet sprawdzać, ponieważ grał na tyle nijako że szanse na bycie OC były bardzo wysokie. W ten sam sposób odpadł na tamtym etapie Meller. Słowackiego też nie chciałem sprawdzać mimo że miałem go na liście. Także dla mnie zostali do sprawdzenia Majima/Fraser/Calvino. Majima odpadł gdyż śmierdział mafią i bycie OC swoimi wpisami o byciu chętnym na sprawdzenie. Zostali Fraser/Calvino. Fraser byłby kiepską opcją ponieważ część osób chciała go odjebać na zasadzie win-win( jeśli mafia jeden mniej; jeśli miasto to nie będzie decydującym w meczówce; ostatecznie Fraser prawie do końca przeżył odpadając za pasywność tuż przed linczem na Słowackim). Wybór padł na Calvino który przewijał się jako sprawdzenie w postach Antóry i postach oazy.
|
|
|
Post by Kofola on Feb 20, 2023 10:22:10 GMT 1
Nie za bardzo chce mi się pisać teraz, gratki dla miasta, gratki dla Orbisona, Słowackiego i Sariusa (który miał wyjątkowo ciężką sytuację). Sprostuję jedynie, że odpowiadam za tylko jeden opis mordu, ten na Emmie Watson
|
|
|
Post by Viktor Tsoi on Feb 20, 2023 10:43:32 GMT 1
Macie rację z tym Orbinsonem, w takim razie gdyby Italo wyczuł moment i podał wtedy rolę, sprawdzeniem dostałby Fraser. I byłoby to już w sumie matematyczne zwycięstwo miasta (jeżeli miasto byłoby konsekwentne w nielinczowaniu swojego niewinnego core). Zapomniałem też w podsumowaniu o podziękowaniach dla Antury. Dzięki za mistrzowanie! No i Reda jeszcze chciałem pochwalić za fajne posty kreacyjne o czym też zapomniałem.
|
|
|
Post by Viktor Tsoi on Feb 20, 2023 10:56:21 GMT 1
Tak na to patrząc to nawet wczesne ujawnienie się detektywa chyba nie było błędem. A nie, bo det nie mógł wiedzieć, że Italo jest rolnym, czyli jeszcze z perspektywy jego wiedzy nie wystarczało jedno sprawdzenie niewinnego żeby miastu wygrać gierkę. Tak czy siak było sporo bliżej idealnego momentu niż początkowo myślałem. Nie było to złe jednak mimo wszystko.
|
|
|
Post by Juliusz Słowacki on Feb 20, 2023 11:43:34 GMT 1
Przejrzałem Cmentarz i widziałem, że bodajże Gary pisał, że kłamałem w którymś momencie na temat gry z telefonu. Nie jest to prawdą. Grając w mafii, generalnie ograniczam kłamstwa do niezbędnego minimum. Jak pisałem, że gram z telefonu, to grałem. Jak pisałem, że oglądam mecz, to oglądałem. Jak pisałem, że wracam z piłki, to wracałem. Jak pisałem, że wysiadam z metra na Placu Wilsona, to rzeczywiście tak było.
W dzisiejszych czasach "wyrażanie siebie" trąci lekko neomarksistowską nowomową, więc uważaj z takimi określeniami, Wiktorze, ale dzięki za dobre słowo. 🙂
|
|
|
Post by Viktor Tsoi on Feb 20, 2023 11:54:37 GMT 1
Ja nie bardzo wiem czym jest neomarksizm w ogóle, a opis na wikipedii też nie bardzo pomógł w tej kwestii (Tzn. pomógł, ale tylko w takim bardzo powierzchownym sensie). To co miałem na myśli to po prostu używanie mafii jako formy wyrazu artystycznego, coś jak poezja, albo pisanie opowiadań.
|
|
|
Post by catherinazetajones on Feb 20, 2023 11:57:20 GMT 1
Świetne podsumowanie Victorze. I całkowicie się zgadzam czytając mafie po kilku latach, że na końcówce zabrakło dociskania i pressingu, za dużo było hipotetyzowania, gubiłam się w tych scenariuszach na następne dni, a zabrakło esencji gry czyli szukania winnych Co nie zmienia faktu, że fantastycznie się Was czytało i czyta nadal, zarówno tę konkretną edycje jak i analizy ogólne na cmentarzu dotyczące zasad samej gry. No i świetne podsumowania, choć czytam je wyrywkowo i fragmentarycznie. Mnie się podobała gra Bobka na końcówce, wiem, że piszecie ze brakło mu zimnej krwi i grał zbyt emocjonalnie, ale mnie się to miotanie wewnętrzne nawet podobało, „jak wygrać tę grę” świetne. Takie miastowe to było.
|
|
|
Post by catherinazetajones on Feb 20, 2023 12:05:02 GMT 1
Czasem się zastanawiałam czy gracie jeszcze w tę grę, czy jesteście jeszcze lepsi, czy ściąganie nowych ludzi, czy gra przy tak rozbudowanych umiejętnościach ma jeszcze sens, ale widzę, że wciąż pozostaliście ludźmi i nadal popełniacie błędy, wasze umysły wciąż wpędzają Was w zasadzki. I to dla mnie jest najciekawsze w tej grze. Pozdrowki Kiedy następna edycja?
|
|
oaza
Edycja#27
|
Post by oaza on Feb 20, 2023 12:32:22 GMT 1
Czasem się zastanawiałam czy gracie jeszcze w tę grę, czy jesteście jeszcze lepsi, czy ściąganie nowych ludzi, czy gra przy tak rozbudowanych umiejętnościach ma jeszcze sens, ale widzę, że wciąż pozostaliście ludźmi i nadal popełniacie błędy, wasze umysły wciąż wpędzają Was w zasadzki. I to dla mnie jest najciekawsze w tej grze. Pozdrowki Kiedy następna edycja? Za kilka tygodni, dziś chyba zrobię ankietę, gracze określą się ile odpoczynku im potrzeba
|
|
|
Post by catherinazetajones on Feb 20, 2023 12:37:19 GMT 1
Czasem się zastanawiałam czy gracie jeszcze w tę grę, czy jesteście jeszcze lepsi, czy ściąganie nowych ludzi, czy gra przy tak rozbudowanych umiejętnościach ma jeszcze sens, ale widzę, że wciąż pozostaliście ludźmi i nadal popełniacie błędy, wasze umysły wciąż wpędzają Was w zasadzki. I to dla mnie jest najciekawsze w tej grze. Pozdrowki Kiedy następna edycja? Za kilka tygodni, dziś chyba zrobię ankietę, gracze określą się ile odpoczynku im potrzeba Super, to chętnie poczytam Was wieczorami. I tak nic nie ma na Netflixie 🤣
|
|
|
Post by Viktor Tsoi on Feb 20, 2023 12:45:53 GMT 1
Pyknij z nami. Co masz bierną uczestniczką być.
|
|
|
Post by Juliusz Słowacki on Feb 20, 2023 13:15:45 GMT 1
Dziękuję druhom z mafii: Gojowi, Koali, Kariusowi i Patersonowi z filmu Jima Jarmuscha. Przepraszam, że nie dowiozłem tego, zawiodłem... Chcąc być wierny proaktywnej filozofii gry, a jednocześnie przyjętej przeze mnie w tej rozgrywce "czatowej" formule, czasem popełni się jakiś błąd. Nietrudno o to, gdy wypluwa się na szybko post za postem, a nie przemyślane, przygotowane analizy. 🙂 Szczególne podziękowania dla kol. Bo za zarządzanie całą mafią, w czym wspierał go - mimo szybkiego odpadnięcia - kol. Szarlej, i przepraszam, że nie znalazłem więcej motywacji i czasu, żeby się w to włączyć. Co do koleżanki, która skryła się za kanadyjskim psychologiem, to: po pierwsze, zarejestruj się następnym razem z jakąś sensowniejszą nazwą użytkownika (kreacja całkiem spoko), bo już sama halina666 może świadczyć, że ktoś ma nierówno pod kopułą. 😉 Po drugie, można nie chcieć grać, można nie mieć czasu, ja wszystko rozumiem, naprawdę, ale wystarczy to zawczasu powiedzieć. Wtedy można takiego mafiozę fajnie zagospodarować. Mogliśmy uniewinnić na Tobie na dłuższy czas Koalę i Sariusa, a wtedy gra wyglądałaby zupełnie inaczej, no ale nic to, trudno. Pozdrawiam. 🙂
Żałuję, że nie doszło znów - w innym miejscu, w innym czasie, ale w tych samych rolach - do finału ze mną i Lowriderem. Piękna i zabawna puenta by to była. Miałem już ułożoną w głowie mowę na tę okoliczność. Cytowałbym Wisławę Szymborską, Oresta Lenczyka i literaturę romantyczną. Byłoby też o psychologii, kryminalistyce i tragicznych zrywach narodu polskiego. Nawiasem mówiąc, to fascynujące, że tak zapamiętałeś tamtą rozgrywkę sprzed 10 lat (!!!), ale ja podobnie. Coś w sobie ta gra ma. 🙂 Poza tym Gęgul był chyba moją ulubioną postacią w tej edycji - najpierw kompletny pelikan, a potem niesamowita metamorfoza w komika i aforystę.
Dzięki za grę. Ukłony!
|
|
|
Post by Juliusz Słowacki on Feb 20, 2023 13:20:32 GMT 1
Aaaaaaa, to w porządku, Wiktorze, dzięki. 🙂
|
|
|
Post by Juliusz Słowacki on Feb 20, 2023 13:25:45 GMT 1
Czasem się zastanawiałam czy gracie jeszcze w tę grę, czy jesteście jeszcze lepsi, czy ściąganie nowych ludzi, czy gra przy tak rozbudowanych umiejętnościach ma jeszcze sens, ale widzę, że wciąż pozostaliście ludźmi i nadal popełniacie błędy, wasze umysły wciąż wpędzają Was w zasadzki. I to dla mnie jest najciekawsze w tej grze. Pozdrowki Kiedy następna edycja? No ja nie grałem kilka lat. Skończyłem edycję albo dwie po legendarnej rozgrywce ze "świętą trójcą" - Katarzyną Zytą Jones, Anną Zawadzką i Człowiekiem Skurwielem (bez urazy oczywiście). 🙂
|
|
|
Post by Emma Watson on Feb 20, 2023 13:26:53 GMT 1
Uszanowanko Juliuszu. Przyjemnie było z tobą grać nawet jeśli byliśmy po przeciwnych stronach i przyjemnie się w pewnym momencie ciebie czytało Widać było że bawiłeś się swoją kreacją mimo bycia w mafii i potrafiłeś się przestawić w odpowiednim momencie na pełną merytorykę. Podejrzewałem kogo będziesz chciał mieć w finale bezpośrednio zwracając się do Gegula aka lowridera. Mam nadzieję że gościnnie znowu wpadniesz na jakąś edycję ponieważ swoimi wpisami ją ubarwniasz
|
|
|
Post by Volverin on Feb 20, 2023 17:48:29 GMT 1
Naszła mnie refleksja o tej edycji - na tym forum przeszliśmy do trochę innego sposobu grania, codzienne morderstwa mafii, jawne głosy, przy czym zachowaliśmy stare proporcje miasto/mafia. Do tego coraz mniej meta-gry, więcej nowych twarzy. To spowodowało, że miasto musi się bardziej postarać jeśli chce wygrywać. Uważam, że generalnie to dobrze, rozgrywka staje się wtedy o wiele bardziej emocjonująca.
I spójrzmy sobie na taką statystykę: W praktycznie wzorowej edycji 23 dla miasta: 4 mafiozów wyłapanych w 7 dni -> 57% skuteczności W innej świetnej edycji miasta sprzed lat, czyli edycji 6: 6 mafiozów zlinczowanych w 11 dni -> 54,5% skuteczności
I teraz obecna edycja 27: 5 mafiozów w 8 dni -> 62,5%. Możemy tutaj różnie interpretować odpadnięcie Petersona i na przykład powiedzieć, że zajęłoby dzień dłużej miastu wybicie mafiozów, czyli 5 mafiozów w 9 dni -> 55,5%. Albo że po prostu miasto zlinczowało 4 mafiozów w 8 dni, co też daje godny wynik 50%.
Tak więc patrząc z tej perspektywy, to była bardzo mocna edycja miasta. Obraz lekko przyćmił mi fakt, że było nerwowo. Ale przy obecnych zasadach musiało tak być, bo i mafia trzymała poziom.
Jeśli chodzi o balans rozegranego setupu -> w próżni jest okej, ale w praktyce pojawiają się problemy związane z tym co opisałem powyżej oraz odpadnięcia za pasywność. 21 graczy i 5 mafiozów, czyli 16-5 w d1, potem liczymy -> 14-5, 12-5, 10-5, 8-5, 6-5 -> miasto może pomylić się pięciokrotnie, to z reguły się sprawdza. Ale jak podliczymy odpadnięcia, to mamy 14-4, 12-4, 10-4, 8-4, 6-4 -> miasto mogło pomylić się już tylko cztery razy, mimo że jednym z odpadających był mafioza.
W społeczności MafiaScum setup grany w tej edycji prawdopodobnie zostałby uznany za pro-mafia głównie ze względu na mocno osłabionego detektywa (sprawdza co drugi dzień, nie ma sprawdzenia d0 i jeszcze jest znerfiony przez OC). Dla nich punktem wyjścia jest setup 17 graczy, 4 mafie, detektyw sprawdzający codziennie i mający do tego jeszcze sprawdzenie d0. Jak się spotkałem z tym po raz pierwszy wydawało mi się mocno pro-miasto, ale o dziwo tam winrate miasta na próbie kilkuset gierek wciąż był poniżej 50%. U nas podejrzewam jednak mocno faworyzowałby zielonych. Innym setupem jest 13 graczy, 2 mafie(!), bez rolnych. Wydawać by się mógł bardzo pro-miasto, u nas bez zastanowienia wstawilibyśmy trzech mafiozów, a jednak winrate miasta na dużej próbie osiągnął zaledwie 39,5%!
Balansowanie gierek to w ogóle bardzo ciekawa kwestia, jak stworzę dział dla "prawdziwych nicków" to tam będzie można pozakładać tematy omawiające te sprawy.
|
|