|
Post by Młody Gdynianin on May 19, 2023 21:12:40 GMT 1
|
|
|
Post by Gargamel on May 19, 2023 21:17:29 GMT 1
A no i oczywiście zamiast jakichś list podejrzanych co sugerował Antura, najzwyklejsze w świecie tajne głosowania - jedyne rozsądne.
|
|
|
Post by Leszek Kaźmierczak on May 19, 2023 21:21:35 GMT 1
Wyjątkowo zgadzam się z kol. Egze. Warto zauważyć, że może też dochodzić do sytuacji, w których ktoś w ważnym momencie nie gra, nie broni się, nie uczestniczy w podejmowaniu decyzji, jest nieobecny, bo... wyczerpał limit postów.
Tajne głosowania+przerwy na nadrabianie rozgrywki i analizę.
|
|
|
Post by Denholm Reynholm on May 19, 2023 21:22:57 GMT 1
Apropos dyskusji na discordzie pragnę zauważyć, że limit postów jest bezsensowny i głupi. Większa liczba krótszych postów jest dużo bardziej przejrzysta niż mniejsza ilość rozbudowanych - tym bardziej, że na tym forum jest duży problem z wielokrotnym cytowaniem. Lepiej zrobić porządną analizę rozwaloną na 10 krótszych postów opisujących określone działania (patrz spór Pinsa-Rimbaud w meczówce) niż tworzenie jakichś mega długich postów. Za to faza dnia-nocy jest jak najbardziej ok, ale moim zdaniem tylko przy trybie 48-godzinnym. Przy 24 godzinnym to moim zdaniem traci sens, bo w większości noc jest wtedy kiedy i tak wszyscy śpią, a rażąco to zakłóca ilość czasu do wrzucania swoich przemyśleń. 36-12, 30-18 spoko, 12-12 chujowe. Coś tam słyszałem, że role miastowe są niekorzystne dla miasta i lepszy byłby set bez ról. No to moim zdaniem duża nadinterpretacja. W tej edycji w zasadzie wszystko (a przez wszystko mam na myśli głównie Łasucha) złożyło się w tym względzie przeciwko miastu, ale generalnie role miejskie są wyniszczające dla mafii. Wyobraźmy sobie, że w końcowej siódemce zostałoby 2-3 rolnych... Generalnie się zgadzam, z tym 12-12 to raczej poboczna propozycja, natomiast wtedy pewnie w godzinach 3 w nocy - 15 byłby temat zamknięty, więc jednak mocno wpłynęłoby na uspokojenie gry, gra zaczyna się od 15:00, więc wielu akurat zaraz kończy pracę, moim zdaniem ma sens. Zresztą podobne ustalenia na 30-18 są planowane, zamknięcie gry o 3:00, otwarcie tematu o 21:00 (jeszcze do dogadania ile godzin fazy nocy ostatecznie).
|
|
|
Post by Antura on May 19, 2023 21:26:07 GMT 1
O 18, nie 21. Zgadzam się z wami. Tak na wszystko, i znowu tajne kilka edycji.
|
|
|
Post by Murlok on May 19, 2023 21:28:43 GMT 1
Wyjątkowo zgadzam się z kol. Egze. Warto zauważyć, że może też dochodzić do sytuacji, w których ktoś w ważnym momencie nie gra, nie broni się, nie uczestniczy w podejmowaniu decyzji, jest nieobecny, bo... wyczerpał limit postów. Tajne głosowania+przerwy na nadrabianie rozgrywki i analizę. Na MU limit postów jest zdejmowany na godzinę przed linczem No ale to już musiałoby być zautomatyzowane
|
|
|
Post by Gargamel on May 19, 2023 21:34:36 GMT 1
Apropos dyskusji na discordzie pragnę zauważyć, że limit postów jest bezsensowny i głupi. Większa liczba krótszych postów jest dużo bardziej przejrzysta niż mniejsza ilość rozbudowanych - tym bardziej, że na tym forum jest duży problem z wielokrotnym cytowaniem. Lepiej zrobić porządną analizę rozwaloną na 10 krótszych postów opisujących określone działania (patrz spór Pinsa-Rimbaud w meczówce) niż tworzenie jakichś mega długich postów. Za to faza dnia-nocy jest jak najbardziej ok, ale moim zdaniem tylko przy trybie 48-godzinnym. Przy 24 godzinnym to moim zdaniem traci sens, bo w większości noc jest wtedy kiedy i tak wszyscy śpią, a rażąco to zakłóca ilość czasu do wrzucania swoich przemyśleń. 36-12, 30-18 spoko, 12-12 chujowe. Coś tam słyszałem, że role miastowe są niekorzystne dla miasta i lepszy byłby set bez ról. No to moim zdaniem duża nadinterpretacja. W tej edycji w zasadzie wszystko (a przez wszystko mam na myśli głównie Łasucha) złożyło się w tym względzie przeciwko miastu, ale generalnie role miejskie są wyniszczające dla mafii. Wyobraźmy sobie, że w końcowej siódemce zostałoby 2-3 rolnych... Generalnie się zgadzam, z tym 12-12 to raczej poboczna propozycja, natomiast wtedy pewnie w godzinach 3 w nocy - 15 byłby temat zamknięty, więc jednak mocno wpłynęłoby na uspokojenie gry, gra zaczyna się od 15:00, więc wielu akurat zaraz kończy pracę, moim zdaniem ma sens. Zresztą podobne ustalenia na 30-18 są planowane, zamknięcie gry o 3:00, otwarcie tematu o 21:00 (jeszcze do dogadania ile godzin fazy nocy ostatecznie). jak źle trafię z terminami to mam 14-23 praca, przychodzę po nieczytaniu 9h zanim nadrobię jest 3 w nocy, zamykają mi temat i tak codziennie. Wtedy to sobie mogę co najwyżej pisać nie czytając albo czytając pobieżnie, o żadnych analizach nie ma mowy. Wiem, że pewnie jestem jedynym graczem żyjącym w takim trybie, no ale mi się nie podoba. Tym bardziej, że nie widzę sensu zamykania codziennie akurat w tych godzinach gdzie i tak się najmniej dzieje. Gdy jest lincz co 48 godzin to oczywiście inna sprawa. Wtedy nawet jeśli nie zdążę się wypowiedzieć do południa jednego dnia, to drugiego mam dość czasu by wszystko spokojnie poanalizować
|
|
|
Post by Antura on May 19, 2023 21:35:25 GMT 1
Generalnie się zgadzam, z tym 12-12 to raczej poboczna propozycja, natomiast wtedy pewnie w godzinach 3 w nocy - 15 byłby temat zamknięty, więc jednak mocno wpłynęłoby na uspokojenie gry, gra zaczyna się od 15:00, więc wielu akurat zaraz kończy pracę, moim zdaniem ma sens. Zresztą podobne ustalenia na 30-18 są planowane, zamknięcie gry o 3:00, otwarcie tematu o 21:00 (jeszcze do dogadania ile godzin fazy nocy ostatecznie). jak źle trafię z terminami to mam 14-23 praca, przychodzę po nieczytaniu 9h zanim nadrobię jest 3 w nocy, zamykają mi temat i tak codziennie. Wtedy to sobie mogę co najwyżej pisać nie czytając albo czytając pobieżnie, o żadnych analizach nie ma mowy. Wiem, że pewnie jestem jedynym graczem żyjącym w takim trybie, no ale mi się nie podoba. Tym bardziej, że nie widzę sensu zamykania codziennie akurat w tych godzinach gdzie i tak się najmniej dzieje. Gdy jest lincz co 48 godzin to oczywiście inna sprawa. Wtedy nawet jeśli nie zdążę się wypowiedzieć do południa jednego dnia, to drugiego mam dość czasu by wszystko spokojnie poanalizować Temat jest zamykany co 2 dzień. Nie codziennie.
|
|
|
Post by Gargamel on May 19, 2023 21:37:49 GMT 1
Poza tym ja nie wiem dlaczego wy chcecie zamykać temat o 3 w nocy a nie od razu po mordzie. Moim zdaniem logiczne i sensowne jest zamykanie tematu po mordzie i otwieranie przed południem. 22-10 albo 23-11. Tak by mieć czas rozkminienia całego dnia samodzielnie - od początku do linczu i mordu. Wtedy nie ma też problemu z testamentami, które osoby które padły mogą napisać do czasu rozpoczęcia nastepnego dnia..
|
|
|
Post by Gargamel on May 19, 2023 21:38:15 GMT 1
jak źle trafię z terminami to mam 14-23 praca, przychodzę po nieczytaniu 9h zanim nadrobię jest 3 w nocy, zamykają mi temat i tak codziennie. Wtedy to sobie mogę co najwyżej pisać nie czytając albo czytając pobieżnie, o żadnych analizach nie ma mowy. Wiem, że pewnie jestem jedynym graczem żyjącym w takim trybie, no ale mi się nie podoba. Tym bardziej, że nie widzę sensu zamykania codziennie akurat w tych godzinach gdzie i tak się najmniej dzieje. Gdy jest lincz co 48 godzin to oczywiście inna sprawa. Wtedy nawet jeśli nie zdążę się wypowiedzieć do południa jednego dnia, to drugiego mam dość czasu by wszystko spokojnie poanalizować Temat jest zamykany co 2 dzień. Nie codziennie. no przy trybie 12-12 byłby chyba codziennie z tego co rozumiem.
|
|
|
Post by Antura on May 19, 2023 21:38:33 GMT 1
Tryb 12-12 to chyba tylko fantazja tbh.
|
|
|
Post by Robert Makłowicz on May 19, 2023 21:47:58 GMT 1
Jeśli mord jest o 22 to temat mógłby być zamknięty 23-17
|
|
|
Post by Denholm Reynholm on May 19, 2023 21:50:39 GMT 1
12-12 to jedynie luźno zarzucone na zasadzie, że już to lepsze niż 24/0 i to co się ostatnio działo (z mojej perspektywy). Ale nie rozpatrujemy tego nawet, system dwudniowy będzie.
|
|
|
Post by Denholm Reynholm on May 19, 2023 21:52:43 GMT 1
Poza tym ja nie wiem dlaczego wy chcecie zamykać temat o 3 w nocy a nie od razu po mordzie. Moim zdaniem logiczne i sensowne jest zamykanie tematu po mordzie i otwieranie przed południem. 22-10 albo 23-11. Tak by mieć czas rozkminienia całego dnia samodzielnie - od początku do linczu i mordu. Wtedy nie ma też problemu z testamentami, które osoby które padły mogą napisać do czasu rozpoczęcia nastepnego dnia.. Pewnie chęć zachowania tej gry "polinczowej" i nocnych rozkmin, to też ma swój klimat. Ale to co ty mówisz też ma sens i trzeba to jeszcze doprecyzować i oficjalnie ustalić, czy zamykanie w nocy, czy po mordzie od razu, czy jeszcze jakoś inaczej
|
|
|
Post by Gargamel on May 19, 2023 21:55:24 GMT 1
A co do optymalnego przyzłego terminu to dla mnie oczywiście najlepszy kolejny termin na start to Boże Ciało i długi weeekend. Wiem, że większość wypalona, ale mnie jakoś wypalenie po Rimbaudzie przeszło, patent na bycie odpierdolonym po 1-2 dniach opanowałem, więc bym trochę jednak pograł, bo na cmentarzu to nie to samo.
|
|
|
Post by Maruda on May 19, 2023 21:56:13 GMT 1
A prosiłem chłopaki, zlinczujcie tego Pixela przede mną a jutro dajcie mi zawalczyć jeszcze z Dunholmem xD To nie, bo ja do zlinczowania i tak jestem a Pixel to niech sobie pogra jeszcze. Nie no, wtedy bym przegrał, bez sensu Tym mi właśnie podpadłeś dosyć Uznałem, że miastowy Volverin by raczej zauważył, że coś tu kurcze nie gra przy tym linczu na mnie. Gratulacje dla mafii, Bolec dał radę, decyzja z claimem też ciekawa. Ta edycja to nauczka żeby nigdy zbyt poważnie nie brać takich uniewinnień jak to na Pixelu, które zaczarowało miasto. Powiedziałbym, że po Claimie Łasucha, drugi najbardziej istotny czynnik.
|
|
|
Post by Gargamel on May 19, 2023 21:58:21 GMT 1
Poza tym ja nie wiem dlaczego wy chcecie zamykać temat o 3 w nocy a nie od razu po mordzie. Moim zdaniem logiczne i sensowne jest zamykanie tematu po mordzie i otwieranie przed południem. 22-10 albo 23-11. Tak by mieć czas rozkminienia całego dnia samodzielnie - od początku do linczu i mordu. Wtedy nie ma też problemu z testamentami, które osoby które padły mogą napisać do czasu rozpoczęcia nastepnego dnia.. Pewnie chęć zachowania tej gry "polinczowej" i nocnych rozkmin, to też ma swój klimat. Ale to co ty mówisz też ma sens i trzeba to jeszcze doprecyzować i oficjalnie ustalić, czy zamykanie w nocy, czy po mordzie od razu, czy jeszcze jakoś inaczej no właśnie moim zdaniem sensowniejsze byłoby zlikwidowanie tych rozkmin na szybko na rzecz spokojnego przeczytania rozgrywki i wyciągania samodzielnych wniosków. Bo jak zamkniesz w godzinach gdzie większość i tak śpi/pracuje, to to niewiele da. A jak Ci się dzień skończy mordem, to zamiast tę godzinę czy dwie przed snem poświęcać na bezsensowne postowanie, można poświęcić na analizę przede wszystkim tego co było przed linczem i dlaczego ta a nie inna osoba padła w mordzie. Nie wiem, może tylko mnie się to wydaje najbardziej logiczne.
|
|
|
Post by Antura on May 19, 2023 22:05:21 GMT 1
Pewnie chęć zachowania tej gry "polinczowej" i nocnych rozkmin, to też ma swój klimat. Ale to co ty mówisz też ma sens i trzeba to jeszcze doprecyzować i oficjalnie ustalić, czy zamykanie w nocy, czy po mordzie od razu, czy jeszcze jakoś inaczej no właśnie moim zdaniem sensowniejsze byłoby zlikwidowanie tych rozkmin na szybko na rzecz spokojnego przeczytania rozgrywki i wyciągania samodzielnych wniosków. Bo jak zamkniesz w godzinach gdzie większość i tak śpi/pracuje, to to niewiele da. A jak Ci się dzień skończy mordem, to zamiast tę godzinę czy dwie przed snem poświęcać na bezsensowne postowanie, można poświęcić na analizę przede wszystkim tego co było przed linczem i dlaczego ta a nie inna osoba padła w mordzie. Nie wiem, może tylko mnie się to wydaje najbardziej logiczne. Tak, ale serce podpowiada, że posty po-mordowe są ważną częścią rozgrywki - tutaj łatwo o uniewinnienie naturalnością i świeżością rozkmin na podstawie mordu. Czy te posty są bezsensowne? Dyskusyjne. Równie dobrze, każde posty są dyskusyjne
|
|
|
Post by Antura on May 19, 2023 22:08:18 GMT 1
Niemniej, ja jestem za stopniowaniem zmian, najpierw można dać fazę nocy w 3;00 do 18;00. A potem można pomyśleć w innej edycji o fazie nocy od razu po mordzie. A potem może jakieś 12/12. Relax, take it easy, jak śpiewał Mika.
|
|
|
Post by Denholm Reynholm on May 19, 2023 22:08:25 GMT 1
Nie no, wtedy bym przegrał, bez sensu Tym mi właśnie podpadłeś dosyć Uznałem, że miastowy Volverin by raczej zauważył, że coś tu kurcze nie gra przy tym linczu na mnie. Gratulacje dla mafii, Bolec dał radę, decyzja z claimem też ciekawa. Ta edycja to nauczka żeby nigdy zbyt poważnie nie brać takich uniewinnień jak to na Pixelu, które zaczarowało miasto. Powiedziałbym, że po Claimie Łasucha, drugi najbardziej istotny czynnik. No tak by pewnie było. Ale wstałem rano i napisałem na mafijnym, że dzisiaj chcę sobie zlinczować Marudę i nie było już odwrotu xD
|
|